Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj a obținut certificatul de „Școală Europeană”

În perioada 6-11 mai 2019, SZKOŁA PODSTAWOWA IM. ORLĄT LWOWSKICH W NOWINACH din Polonia a fost gazda celei de-a doua întâlniri pe agenda proiectului Erasmus+ „Human Rights and Citizenship.” Din partea Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” din Blaj, care este parteneră în proiect, au participat 10 elevi din clasele a VII a A și B, împreună cu director prof. dr. Alina Maria Dulău și prof. Iulia Ciolan.

Alături de echipa școlii din Blaj, elevii și cadrele didactice din Italia, Turcia și Polonia au participat la numeroase activități de învățare: ateliere de lucru și dezbateri pe tema „Drepturile omului” și „Declarația Universală a Drepturilor Omului”, lecții de geografie, limba engleză, educație fizică, educație muzicală și ateliere de creație. Participanții la această întâlnire au efectuat și vizite tematice la muzee (Muzeul etnografic din Kielce, Muzeul tehnologiei din Cracovia), la Basilica Sf. Maria din Cracovia, la Castelul regal din Checiny, peștera Raj din Nowiny, precum și drumeții, întreceri sportive și jocuri de integrare.

Elevii blăjeni au fost bucuroși să cunoască o altă țară și să întâlnească alți copii de vârsta lor, cu care să comunice în limba engleză pe teme comune de interes, prin participarea la activități școlare și ateliere de lucru.

La finalul întâlnirii, toți elevii și profesorii au primit diplome de participare, premii și cadouri din partea organizatorilor. A fost o experiență de neuitat!

În urma transferului de bune practici, a însușirii unor competențe, abilități și informații, prin implicarea în proiecte europene vom atinge un alt deziderat al instituției noastre cu privire la asigurarea dimensiunii europene a educației și internaționalizarea muncii noastre.

Munca de patru ani în derularea proiectelor europene a fost recompensată pentru Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” prin obținerea Certificatului „Şcoală Europeană 2019”, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană. Competiția s-a adresat tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Competiția a constat în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii. Pentru ediția 2019 și-au putut depune candidatura unitățile de învățământ preuniversitar implicate, în perioada septembrie 2016 - iulie 2019, în activități sau proiecte prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și ale altor instituții europene.

Odată obţinut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. În acest sens, trebuie să dezvolte în continuare noi proiecte de parteneriat cu alte şcoli din UE, iar managementul trebuie să fie unul coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei.

Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” le conferă recunoștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut, determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide. Unitățile de învățământ declarate câștigătoare vor primi certificatul „Şcoală Europeană - 2019" şi un premiu în valoare de 5.000 lei care va fi utilizat pentru dotări.

Tradiția proiectelor europene este continuată în acest an școlar prin implementarea a două proiecte Erasmus +: „Împreună reușim” și „Human Rights and Citizenship.”

„Titlul de Școala Europeană obținut de școala noastră, drept recunoaștere a implicării în proiecte europene numeroase și consistente, profitabile pentru elevi și cadre didactice, certifică experiența bogată a școlii în derularea proiectelor internaționale cu finanțare europeană, dar și preocuparea permanentă pentru îmbunătățirea calității educației furnizate elevilor nostri. De altfel, racordarea actului educațional oferit de școala noastră la standardele educaționale europene, reprezintă una dintre direcțiile strategice de dezvoltare a școlii. Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” este singura școală gimnazială din județul Alba care a obținut în anul 2019 acest certificat și singura școală din zona Blaj care deține un astfel de certificat”, afirmă consilierul educativ al școlii, prof. Mona-Carmen Cârnaț.

24.05.2019.