Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

„Cardinalul”, un film despre Fericitul Iuliu Hossu, duminică, 17 noiembrie, la Blaj

Unul dintre cele mai așteptate filme românești ale acestui an, „Cardinalul”, poate fi văzut în avanpremieră la Blaj, duminică, 17 noiembrie, de la ora 18:30, la Palatul Cultural. Prețul unui bilet este de 10 lei, acestea putând fi achiziționate de la Palatul Cultural, zilnic între orele 13:00 și 17:00. La finalul proiecției va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care vor participa regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul Radu Botar, cel care îl interpretează pe cardinalul Iuliu Hossu.

„Cardinalul” prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet. Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor.

Sinopsis

În anii ’50, conducătorii Bisericii Greco-Catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei Biserici în afara celei Ortodoxe. În fața chinurilor și unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică episcopul Iuliu Hossu care, prin curaj și verticalitate, devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

Părerea criticului

„Noul film al lui Nicolae Mărgineanu își extrage și el suflul epic din emoția unui jubileu: centenarul Marii Uniri de la 1918, la nașterea căreia eroul său a jucat un rol esențial. E vorba de Iuliu Hossu, episcopul Bisericii greco-catolice din Transilvania, care a rostit la Alba Iulia declarația Marii Adunări în care românii ardeleni își exprimau cu tărie adeziunea la Regatul României, punând capăt unei viețuiri îndelungate sub dominații străine.

Cât despre sârma ghimpată evocată de Soljenițîn, ea va însoți ultima parte a vieții episcopului și a coreligionarilor săi purtători de har, închiși în fosta temniță austro-ungară din Sighet, devenită spațiu al prigoanei comuniste în anii cincizeci ai tragicului veac douăzeci", scrie Titus Vâjeu în cronica filmului „Cardinalul” publicată de revista FILM.

Trailerul oficial al filmului poate fi văzut AICI

La finalul proiecției va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care vor participa regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul Radu Botar, cel care îl interpretează pe cardinalul Iuliu Hossu.

După proiecțiile în avanpremieră din țară și premierea din București, filmul „Cardinalul” va rula în aproape toate cinematografele din țară, începând cu data de 25 noiembrie.

Nicu Goga

12.11.2019.