Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

„Luceafărul strălucește și la Biia”

Vineri, 19 ianuarie 2018, a avut loc, în Biblioteca Fundației „Ioan Sălcudean” Biia, evenimentul omagial organizat în memoria poetului Mihai Eminescu, intitulat sugestiv „Luceafărul strălucește și la Biia”. Această manifestare este organizată în fiecare an, cu sprijinul și atenta implicare a familiei Sabău, Nicolae și Emanuela, care duc mai departe activitatea culturală inițiată la Biia de regretatul economist Ioan Sălcudean. Acțiunea din Biblioteca de la Biia a reunit numeroase personalități de valoare ale județului Alba și nu numai, dar, cel mai important aspect este că elevii de la școlile gimnaziale din zona Blaj au recitat cu emoție și dăruire poezii din opera eminesciană, cinstind memoria poetului la împlinirea a 168 de ani de la nașterea acestuia.

Pentru a diminua emoțiile celor mai tinere suflete prezente la manifestare, aceasta a debutat prin momentul liric oferit de elevii de la Școala Gimnazială „Gheorghe Dancu” Biia, Școala Gimnazială Șona și Școala Gimnazială Sânmiclăuș. Invitații au fost încântați, mai întâi, prin poezia „Somnoroase păsărele”, recitată cu drag și inocență de Flavia Matei, de la grădinița din Șona. Opera eminesciană a prins viață și prin elevele Denisa Vodă, Andrada Covaci, Ioana Pescar, Anna Miklos și Andrea Biro, din clasa a VI – a, de la Școala Gimnazială Sânmiclăuș, coordonate de doamna profesoară Viviana Căpîlnean. Momentul poetic a fost întregit și de elevi ai Școlii Gimnaziale „Gheorghe Dancu” Biia, recitând cu emoție Raul Ignat, de la grădinița din Biia, îndrumat de doamna educatoare Alina Bucur, Luca Seician, elev în clasa I, coordonat de doamna învățătoare Mariana Costea, Denisa Fekete și Miguel Șopu, elevi în clasa a II – a, pregătiți de doamna învățătoare Carmen Dulău, dar și elevi ai claselor gimnaziale, Giulia Moldovan și Robert Vinceller, sub îndrumarea doamnei profesoare Daniela Crișan.

Un grup de cinci elevi ai Școlii Gimnaziale Șona a oferit un moment deosebit prin punerea în scenă a poemului „Luceafărul”, capodopera eminesciană prinzând viață datorită elevilor Ana Seician, Toni Lăcătuș, Miruna Muscă, Bianca Cordea și Alexandru Bărbat. Aceștia au prezentat „Luceafărul” cu atentele indicații ale doamnei profesoare Florina Coman, oferind tuturor o fărâmă din ceea ce înseamnă farmecul lumii absolute din creația lui Eminescu.

După momentul poetic, invitații speciali ai evenimentului au adresat, pe rând, câte un mesaj tuturor celor prezenți, referindu-se la personalitatea Mihai Eminescu, cu scopul de a păstra amintirea acestuia vie în suflet și în cuget. Printre cei care au cuvântat cu prețuire pentru cinstirea marelui poet au fost primarul comunei Șona, Teodor Florin Mărginean, acesta fiind prezent pe tot parcursul evenimentului, poetul Ion Băciuț, poetul Răzvan Ducan, prof. Silvia Pop,președinta Asociațiunii „Astra”, Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj, scriitorul Cornel Nistea, poetul Silvan Stâncel, manager la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Iulia, doamna Daniela Floroian Barb, tot din partea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba Iulia, doamna Lucia Crișan, din partea Bibliotecii din Șona, părintele Lucian Feșteu, din Biia, părintele Claudiu Moldovan, din Sânmiclăuș, Grigore Pop și Emil Bărbat, din partea Asociației „Fii Satului” Biia, prof. Matei Rovin, directorul Școlii Gimnaziale Șona și Veronica Isailă, elevă din partea Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj.

Fiecare elev care a luat parte la activitatea din Biblioteca Fundației „Ioan Sălcudean” Biia a primit câte un volum de poezii de Mihai Eminescu, însoțit de mici atenții dulci, în semn de răsplată pentru participare și pentru munca depusă în a cinstimemoria „poetului nepereche”. Aceștia au rămas atât cu un dar din partea fundației, cât și cu amintirea momentului în care au luat parte la manifestarea dedicată lui Eminescu, serbând 168 de ani de la nașterea poetului.

Mulțumim familiei Sabău pentru toată implicarea și organizarea în cele mai bune condiții a acestei manifestări, dar și pentru munca extraordinară în ceea ce privește Biblioteca din Biia și Fundația „Ioan Sălcudean”, acest lucru fiind dovada că, în viața oricui, un loc de frunte poate fi ocupat de cultură. Biblioteca din Biia este un cadru deosebit de cald și primitor, în care se simte pretutindeni atmosfera de cunoaștere și de familie.

Felicităm disciplina și dăruirea de care au dat dovadă elevii, atenta îndrumare a doamnelor educatoare, învățătoare și profesoare, dar, mai ales, mulțumim tuturor invitaților care au luat cuvântul, demonstrând că, într-adevăr, „Luceafărul strălucește și la Biia”.

Text şi foto: Veronica Isailă

24.01.2018.