Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

17 secții de votare, duminică, pentru blăjeni, la primul tur al prezidențialelor

Aproape 17.000 de blăjeni sunt invitați la urne duminică, 10 noiembrie 2019, să voteze la primul tur al alegerilor prezidențiale. În Blaj vor fi disponibile 17 secții de votare, care se vor deschide la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. Cetățenii își vor exprima opțiunea la secțiile de votare la care sunt arondați, aceleași ca la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

În cursa prezidenţială s-au înscris 14 candidaţi. Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea acestora pe buletinele de vot, stabilită prin tragere la sorţi, este următoarea: Klaus Iohannis - Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu - Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna - Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă - Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan - Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie, John-Ion Banu - Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu - Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici - independent, Ramona-Ioana Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă - Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu - independent.

Lista secțiilor de votare și numerotarea acestora la la alegerile pentru desemnarea președintelui României pentru următorii cinci ani:

- Piaţa Agroalimentară din zona Gării (75);
- Piața Mare Agroalimentară din zona Câmpia Libertăţii (76);
- Baza de Agrement Blaj (77);
- Grădiniţa de copii cu program prelungit de pe strada Eroilor (78);
- Şcoala Gimnazială „Toma Cocișiu” (79);
- Centrul Cultural „Iacob Mureşianu" (80);
- Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” (81);
- Serviciul Public de Asistență Socială (82);
- AJVPS Blaj (fostul CET) de pe strada Gheorghe Bariţiu (83);
- Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” (84);
- Colegiul Naţional „I.M Clain" Blaj (85);
- Şcoala Gimnazială „Petru Pavel Aron” Veza (86);
- Şcoala Gimnazială „I. M. Moldovan” Izvoarele (87);
- Grădiniţa de copii de pe strada Păcii, Izvoarele (88);
- Şcoala Gimnazială Mănărade (89);
- Şcoala Primară Petrisat (90);
- Şcoala Gimnazială Tiur (91).

La alegerile prezidențiale din acest an sunt așteptați peste 18 milioane de români cu drept de vot.

În țară, duminică, 10 noiembrie, vor fi deschise 18.748 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu are majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, va fi organizat al doilea tur de scrutin, în 24 noiembrie, între primii doi candidaţi care au obținut cel mai mare număr de voturi.

Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În cazul în care alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii. În cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia. În cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

Cetățenii pot vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, carnetul de serviciu militar.

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de către cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Cetățeanul român care, din motive temeinice constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Pot solicita urna specială și persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare.

Pot solicita urna specială și persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. În această situație, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a BEC.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate în spitale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secţii de votare din localitatea în care se află spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral judeţean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti, după caz.

Pentru prima dată, pentru a nu mai avea cozi interminabile la secțiile de votare, iar mii de oameni să ajungă în situația să nu poată vota după ore în șir de așteptat la rând, românii din străinătate pot vota pe parcursul a trei zile, începând de vineri și până duminică..

Tot pentru prima dată, românii din străintate au putut vota și prin corespondență, dacă s-au înregistrat pe www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. În diaspora, cei mai mulți au optat pentru votul prin corespondență, respectiv 41.003, iar 38.944 au ales votul la secții.

Nicu Goga

08.11.2019.