Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Şcoală Duală inaugurată la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”

Din acest an școlar, la Blaj funcționează o Şcoală Duală în cadrul Liceului Tehnologic „Timotei Cipariu”, realizată în parteneriat cu Bosch Automotive Blaj, Primăria Municipiului Blaj și Consiliul Județean Alba. În primul an, 55 de elevi din clasa a IX-a vor învăța meserie în cadrul atelierelor situate la sediul școlii, iar stagiile de practică se vor desfășura în fabrica Bosch.

Elevii cuprinşi în program primesc echipament de lucru, rechizite, servicii medicale, prânz gratuit la cantina fabricii, transport gratuit, prioritate la angajare şi, după cei trei ani de școlarizare, vor avea posibilitatea de a-şi continua studiile în cazul în care doresc să obţină diploma de bacalaureat. Primăria Blaj și Consiliul Județean au reparat și modernizat clădirile în care funcționează Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”, cu săli de clasă, ateliere, laboratoare și anexe, iar compania Bosch Automotive Blaj a dotat laboratoarele cu aparatura didactică necesară pentru Şcoala Duală, a anunțat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

„De fapt, inaugurarea Școlii Duale reînvie tradiția școlilor profesionale de la Blaj, care au format, în trecut, persoane foarte bine pregătite în meseriile ce necesită calificare. Așa cum am spus și cu ocazia festivității de inaugurare, realizarea acestui proiect la Blaj nu este întâmplătoare și reprezintă o continuare a proiectelor în Școala Duală pe care le derulează, de peste 100 de ani, Grupul Bosch, investitor care a pus în practică acest sistem de învățământ în Germania! Experiența globală a acestui partener demonstrează că astfel de investiții pe termen lung creează o situație avantajoasă atât pentru companie, cât și pentru elev – viitorul angajat. Atragerea Consiliului Județean Alba în acest parteneriat cimentează seriozitatea acestui proiect, care vine în continuarea parteneriatelor investiționale începute la Blaj în anul 2006 de către Grupul Bosch, Consiliul Județean Alba și Municipiul Blaj.

Avem nevoie de meseriași, de forță de muncă calificată, de o reașezare a învățământului pe adevăratele sale criterii de selecție în ceea ce privește capacitatea și calitățile fiecărui elev, pentru că nu toți putem fi avocați, economiști, profesori, medici sau funcționari publici. Acest tip de școli profesionale reprezintă unul dintre cele mai importante motoare de dezvoltare economică, pentru că ele produc forță de muncă calificată, atât de mult căutată în zilele noastre, iar Blajul va fi și din acest punct de vedere o piață atractivă pentru investitori”
, a declarat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Inaugurarea Școlii Duale de la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” a avut loc luni, 9 septembrie, la sediul instituției de învățământ din Blaj, în prezența reprezentanților instituțiilor partenere în acest proiect: Alexander Firsching, director comercial Bosch Automotive şi Arnold Dirk, director tehnic Bosch Automotive, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și inspector şcolar general al ISJ Alba, Marcela Dărămuş.

Imediat după inaugurarea de la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”, cei prezenți au vizitat fabrica Bosch Blaj, acolo unde elevii din cadrul Școlii Duale Blaj își vor desfășura o bună parte din pregătire.

Compania Bosch asigură o pregătire practică cu supervizarea tutorilor în atelierul mecanic de mentenanţă, în laboratoarele de asigurare a calităţii produselor, pe liniile tehnologice automatizate şi în special în Centrul de Training prevăzut cu ateliere didactice. Elevii au ocazia să acumuleze informaţii şi experienţă practică despre producţia de serie în domeniul electronicii aplicate în industria automotive. Durata pregătirii este de trei ani, în cadrul căreia se face, treptat, tranziţia de la acumularea cunoștinţelor teoretice înspre dobândirea abilităţilor necesare în activităţi practice. Astfel că pe parcursul celor trei ani numărul orelor de pregătire practică este în creştere, de la 20% în primul an până la 60% în ultimul an, se arată pe siteul oficial al companiei Bosch România.

Nicu Goga

10.09.2019.