Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: „paștile” vor fi distribuite doar la domiciliul credincioșilor, de către voluntari; măsuri luate de autoritățile locale

Distribuirea „paștilor” la Blaj se va efectua doar în cursul zilei de sâmbătă, 18 aprilie, între orele 07:00 şi 17:00 și doar la domiciliul credincioșilor. „Paştile” se vor distribui în caserole închise, cu ajutorul voluntarilor, care nu vor avea acces în locuinţe/gospodării. Voluntarii care vor participa la ridicarea şi distribuirea „paștilor” vor fi dotaţi cu mască şi mănuşi, vor avea asupra lor legitimaţia de voluntar eliberată de Parohie, permis de liberă trecere cu autoturismul, eliberat de Poliţia Română (dacă este cazul) şi tabelul cu lista persoanelor cărora le vor fi distribui „paștile”, informează Primăria Municipiului Blaj. La Blaj, doat parohiile ortodoxe au anunțat că vor distribui, în acest an, „paști” credincioșilor.

La Blaj, Slujba de Înviere se va organiza în acest an în fiecare lăcaş de cult în absenţa credincioşilor și se interzice participarea credincioşilor la procesiuni, pelerinaje, adunări, întruniri, etc, organizate în afara lăcaşelor de cult cu ocazia Slujbei de Înviere, a hotărât miercuri Comitetul Local pentru Situații de Urgență Blaj, care a instituit mai multe măsuri menite să preveniă și să limiteze extinderea pandemiei de coronavirus.

De asemenea, se limitează pe o perioadă de 30 (treizeci) de zile, începând cu data de 15 aprilie 2020. până în data de 14 mai 2020 inclusiv, orarul de funcţionare al unităţilor de alimentaţie publică, altele decât acelea pentru care s-a luat măsura interzicerii activităţii pe perioada stării de urgenţă. Acesta este limitt între orele 09:00 - 21:00.

Poliția Română, Jandarmeria și Poliția Locală se vor afla pe străzile municipiului Blaj pentru a se asigura că toate prevederile hotărârii 11/15.04.2020 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Blaj vor fi respectate.

Rugăm populația să manifeste înțelegere, să fie responsabilă, să se informeze doar din surse oficiale și să respecte cu strictețe recomandările autorităților competente, mai ales acum, în contextul Sărbătorilor Pascale, se arată în comunicatul Primăriei Blaj, pe care îl puteți citi, în întregime, mai jos:


„În urma discuțiilor avute între Primăria Blaj, protopopiatele și parohiile de pe raza municipiului Blaj, Poliția Blaj, Poliția Locală Blaj și reprezentanții Jandarmeriei, pe raza municipiului Blaj au fost luate măsuri pentru ca Sărbătorile Pascale să se desfășoare în cele mai sigure condiții, conform recomandărilor și ordonanțelor militare emise de autoritățile competente și a prelungirii stării de urgență în România, pentru prevenirea și limitarea pandemiei de coronavirus.
În acest sens, miercuri, 15 aprilie, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Blaj, cu unanimitate de voturi, a luat următoarele hotărâri:

Pentru Sărbătorile de Paşte şi serviciile religioase care se vor desfăşura în perioada 18-19 aprilie 2020, organizate la Blaj, se instituie următoarele măsuri :

- Slujba de înviere se va organiza în acest an în fiecare lăcaş de cult în absenţa credincioşilor;

- Se interzice participarea credincioşilor la procesiuni, pelerinaje, adunări, întruniri, etc, organizate în afara lăcaşelor de cult cu ocazia Slujbei de Înviere;

- Cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, credincioşii vor rămâne în case, având posibilitatea - acolo unde este cazul - de a urmări Slujba de Înviere de la balcoane, de la ferestre sau din curţi, respectând întocmai măsurile şi restricţiile impuse de autorităţile de stat pentru prevenirea şi răspândirea înfecţiilor cu Coronavirusul SARS-CoV-2;

- Fiecare Parohie în parte va stabili programul Slujbei de Înviere şi-l va comunica către credincioşi prin mijloace de comunicare online, radio, tv sau presă scrisă; - Fiecare Parohie va organiza numai cu ajutorul voluntarilor programul de distribuire a Paştilor pentru ziua de sâmbătă, 18.04.2020, între orele 07.00 şi 17.00;

- Se interzice prezenţa credincioşilor - cu excepţia voluntarilor, preoţilor parohi şi personalului angajat al parohiei, în limita numărului maxim stabilit de autorităţile de stat competente - la Biserici / Parohii, în vederea ridicării Paştilor;

- Voluntarii care vor participa la ridicarea şi distribuirea Paştilor vor fi dotaţi cu mască şi mănuşi, vor avea asupra lor legitimaţia de voluntar eliberată de Parohie, permis de liberă trecere cu autoturismul, eliberat de Poliţia Română (dacă este cazul) şi tabelul cu lista persoanelor cărora le vor fi distribui Paştile;

- Paştile se vor distribui în caserole închise, cu ajutorul voluntarilor care nu vor avea acces în locuinţe / gospodării, urmând ca distribuţia Paştilor se să facă la uşa de la intrarea în locuinţă/gospodărie.

Se limitează pe o perioadă de 30 (treizeci) de zile, începând cu data de 15.04.2020 până în data de 14.05.2020 inclusiv, orarul de funcţionare al unităţilor de alimentaţie publică - altele decât acelea pentru care s-a luat măsura interzicerii activităţii pe perioada stării de urgenţă - între orele 09.00 - 21.00.

Toate instituţiile publice, agenţii economici care prestează servicii şi / sau comercializează produse direct clienţilor (cu excepţia celor care vând exclusiv online) au obligaţia să respecte măsurile dispuse de autorităţile competente prin reglementările de punere în vigoare a decretului nr. 195/2020, respectiv a decretului nr. 240/2020.

Poliția Română, Jandarmeria și Poliția Locală se vor afla pe străzile municipiului Blaj pentru a se asigura că toate prevederile hotărârii 11/15.04.2020 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Blaj vor fi respectate.

Rugăm populația să manifeste înțelegere, să fie responsabilă, să se informeze doar din surse oficiale și să respecte cu strictețe recomandările autorităților competente, mai ales acum, în contextul Sărbătorilor Pascale.

Primar Gheorghe Valentin Rotar,
Președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență Blaj”

15.04.2020.