Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: „Sărbătoarea Mierii” 2020, amânată - majoritatea evenimentelor din Alba suspendate

A XIII-a ediție a „Sărbătorii Mierii”, care ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 21-22 martie, la Blaj, a fost amânată pentru o dată care va fi anunțată ulerior, informează organizatorii. Măsura a fost luată în urma deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de a interzice, cel puțin până în data de 31 martie, manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1.000 de persoane. Tot din această cauză, ceremonia de consacrare a episcopului auxiliar greco-catolic de Alba Iulia și Fpgăraș, Cristian Crișan, programată în data de 28 martie, la Catedrala „Sfânta Treime” Blaj, va fi redimensionată, astfel încât să respecte recomandările făcute de autorități, în contextul situaţiei create de extinderea virusului COVID-19.

La nivelul județului Alba, Consiliul Județean Alba a anunțat suspendarea ediției din acest an a Târgului Grădinarului, care ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 27-29 martie, la Alba Iulia. . Motivul constă în recomandările transmise de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba în contextul situaţiei create de extinderea virusului COVID-19. De asemenea, a fost decisă amânarea întâlnirilor de promovare a învăţământului profesional, tehnic şi dual de la nivelul şcolilor, pentru o perioadă ce urmează a fi stabilită în funcţie de evoluţia situaţiei. Centrul de Cultură „Augustin Bena” a suspendat toate activităţile cultural-artistice de pe întreg teritoriul judeţului Alba, această instituție, alături de alte instituții subordonate Consiliului Județean Alba, precum Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, Muzeul Naţional al Unirii și Teatrul de Păpuşi „Prichindel” suspendându-și parțial sau complet activitatea, informează un comunicat al CJ Alba.


Având în vedere recomandările transmise de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba în contextul situaţiei create de extinderea virusului COVID-19, Consiliul Judeţean Alba instituie următoarele măsuri de prevenţie la nivelul instituţiilor de cultură subordonate:

Centrul de Cultură „Augustin Bena”
- se suspendă toate activităţile Şcolii de Arte şi Meşteşuguri;
- se suspendă toate activităţile cultural-artistice de pe întreg teritoriul judeţului Alba.
- se organizează puncte de dezinfectare la intrarea în clădiri şi în grupurile sanitare;

Biblioteca „Lucian Blaga”
- se suspendă activităţile de animaţie culturală;
- se suspendă activitatea Sălii de Lectură şi Periodice;
- organizează serviciul de împrumut carte prin programare.

Muzeul Naţional al Unirii
- se suspendă toate evenimentele;
- se suspendă toate ghidajele de grupuri pentru MNU, Museikon şi Sala Unirii;
- se organizează vizitarea MNU doar individual, pentru maximum 20 de persoane, iar pentru Museikon pentru max. 10 persoane;
- se organizează puncte de dezinfectare la intrarea în clădiri şi în grupurile sanitare.

Teatrul de Păpuşi „Prichindel”
- se suspendă activităţile teatrale la sediu şi în deplasare.

Măsurile sunt valabile până la data de 31 martie 2020.

În județul Alba NU există cazuri confirmate de infectare cu coronavirus. Nici o persoană nu era plasată în carantină, în județul Alba, însă 126 se aflau, marți dimineața, în autoizolare la domiciliu, transmite DSP Alba.

Măsuri la nivel național

Grădiniţele, şcolile şi liceele de stat şi cele private se închid în România începând de miercuri, 11 martie, până pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire, dacă va fi cazul. Decizia a fost luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Măsura este una preventivă, menită să-i ferească pe copii de contaminarea cu coronavirus, în condiţiile în care tot mai mulţi români din Italia au revenit în ţară. Astfel, a fost aprobată suspendarea procesului de învățământ în unitățile școlare din învățământul preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional, în perioada 11-22 martie a.c., cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri în funcție de situație.

A fost aprobată suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele înspre și dinspre Italia. Măsura este valabilă de astăzi, 10 martie până pe 31 martie 2020. De asemenea, începând cu data de 12 martie și până la 31 martie a.c. sunt suspendate transporturile feroviare către și dinspre Italia.

Sunt sistate programele de studii de tip schimb de experiență și stagii de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare, dacă nu au fost începute înainte de 9 martie a.c.

A fost instituită obligația pentru unitățile de alimentație, precum și pentru furnizorii publici și privați de transport persoane, de a dezinfecta suprafețele frecvent, de a evita aglomerația de persoane în spațiile comerciale, de a dezinfecta frecvent habitaclul în mijloacele de transport.

Pentru evenimentele cu un număr de maxim 200 de participanți, nu este necesar să fie solicitat avizul direcției de sănătate publică.

Instituțiile publice și private vor analiza posibilitatea ca o parte din personal să-și poată desfășura atribuțiile de serviciu de la domiciliu.

Până marți, 10 martie, la nivel național au fost confirmate 17 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 17 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați. Toți pacienții internați au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție. Aceștia sunt internați în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 52 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală. În cursul zilei de luni, 9 martie, au fost înregistrate 280 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 2.376 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă le reamintește cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Nicu Goga

10.03.2020.