Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Culegere de matematică lansată de Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”

O culegere de matematică, reprezentând subiectele și rezolvările celor zece ediții ale concursului de matematică „Mircea Ganga”, organizate de Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, a fost lansată în această săptămână la sediul celei mai prestigioase instituții de învățământ din Blaj. Culegerea vine în ajutorul elevilor care doresc să participe la următoarele ediții, dar și a celor pasionați de matematică. Lansarea a avut loc miercuri, 27 noiembrie, în cadrul unui simpozion dedicat Marii Uniri.

Întâlnirea a fost prezidată de prof. univ. dr. Dumitru Acu, de la Universitatea ”Lucian Blaga” - Sibiu, cel care semnează şi prefața culegerii de probleme și care a prezentat o interesantă expunere despre matematicienii români care au contribuit la realizarea Marii Uniri.

Și dacă anumite teme din matematică, expuse cu plăcere de profesori pasionați, pot stârni interesul învățăceilor pentru studiu, profesorii Ciprian Cipariu și Ioan Ghiță s-au străduit să le găsească pe acelea. Șirurile recurente sau probleme de la examene de admitere la facultate şi metode de rezolvare a acestora au constituit teme ale lucrărilor prezentate în cadrul simpozionului, devenite apoi subiecte de discuții aprinse între elevi, chiar și după încheierea evenimentului.

Ce se poate realiza din pasiune, cu efort şi răbdare, a demonstrat elevul Andrei Nicoară, din clasa a XI-a A, care a reconstituit, în Minecraft, imaginea fidelă a colegiului blăjean, stârnind admiraţia auditoriului şi impresionând prin atenţia la detalii şi meticulozitatea cu care a redat exteriorul şi interiorul clădirii.

Legătura dintre matematică, informatică și științele umaniste a constituit subiectul lucrării prezentate de prof. Adriana Zaharia, cu titlul ”Divide et impera vs. Conecta et impera”, care a făcut referire la abordarea inter-, trans- şi pluridisciplinară a conţinuturilor predate în şcoală, în vederea pregătirii elevului pentru practica socială, care nu cunoaște probleme unidisciplinare, ci reclamă deschiderea și comprehensiunea spre și pentru toate domeniile cunoașterii.

Cel mai intens moment l-a reprezentat vizionarea lucrării ”Quod erat demonstrandum”, care a trezit celor din sală emoție, bucurie și aducere-aminte la evocare în imagini a celor 10 ani de concurs, realizate de prof. Romanța Ghiță. Organizatorii și-au amintit astfel de zilele în care comisia de elaborare a subiectelor și baremelor şi comisia de tehnoredactare au lucrat până târziu în noapte, au revăzut premiile şi premianții, voluntarii, sponsorii, oamenii dragi care au participat la realizarea acestei frumoase competiții. Şi cum în fiecare an afișele de promovare sunt realizate de elevi ai colegiului pasionați de informatică, fiecare afiş revăzut i-a dus, pe toți, cu gândul la o anumită ediţie a concursului, cu oamenii şi întâmplările ei, cu problemele şi rezolvările ei.

Simpozionul dedicat Marii Uniri și lansarea culegerii de probleme <> s-a bucurat de o participare numeroasă și a reunit, pe lângă dascăli şi elevi ai colegiului, invitaţi din partea Primăriei Municipiului, reprezentată de viceprimarul Livia Mureşan, a Asociaţiunii ASTRA – Despărţământul ”Timotei Cipariu” - Blaj, președinte inginer Ioan Mihălţan. Întâlnirea a fost prezidată de prof. univ. dr. Dumitru Acu, de la Universitatea ”Lucian Blaga” - Sibiu, care, aşa cum a făcut timp de un deceniu, a răspuns şi acum cu entuziasm invitaţiei şi de directorul şcolii, prof. Ioan Tomoiagă, alături de prof. Romanţa Ghiţă care, aşa cum foarte bine a numit-o directorul școlii, a fost, în tot acest timp, „sufletul concursului”, se arată în comunicatul Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj.

„Omagiu şi recunoştinţă mai ales celui care a adus împreună toate acestea, matematicianul în cinstea căruia am realizat concursul, fost elev al colegiului nostru, Mircea Ganga. Și cum drumul către succes e diferit pentru fiecare dintre noi, organizatorii speră ca participarea la concursul de matematică să ofere participanților atât motive de a obține un premiu, cât și de a rezolva probleme de matematică. Ce-am face toată ziua dacă nu am avea probleme?”

Nicu Goga

29.11.2019.