Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: doi escroci reţinuţi pentru înşelăciuni comise prin metoda „accidentul” - SFATURI UTILE

Doi bărbaţi au fost reţinuţi de poliţiştii blăjeni pentru tentativă de înşelăciune prin metoda „accidentul”. Poliţia Blaj avertizează că escrocii şi-au făcut apariţia şi în zona Blaj în ultimele zile, numărul celor care au anunţat autorităţile în acest sens fiind în creştere, doi dintre escroci fiind reţinuţi duminică, ei urmând a fi prezentaţi Parchetului cu propunerea de arestare preventivă. În această perioadă, poliţiştii din Alba desfăşoară o amplă campanie de prevenire a înşelăciunilor comise prin metoda „accidentul”. Persoanele vârstnice sunt instruite de poliţişti, astfel încât acestea să nu devină victime ale escrocilor şi să anunţe poliţia în cazul în care sunt sunate de către cei care vor să-i înşele. Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, poliţiştii revin cu câteva recomandări.

Poliţiştii din Blaj au depistat, în flagrant delict, doi bărbaţi din municipiul Bucureşti, imediat după ce au încercat să înşele o vârstnică din municipiu, prin metoda „accidentul”. Cei doi au fost reţinuţi, iar în cursul zilei de duminică, au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

La data de 11 noiembrie a.c., poliţiştii din Blaj au fost sesizaţi de către un cetăţean din Blaj, cu privire la faptul că soacra sa a fost victima unei tentative de înşelăciune comisă prin metoda „accidentul”.

Se pare că femeia ar fi fost sunată de către un individ care a pretins că este medic şi care i-ar fi cerut suma de 7.500 de euro, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale acordate victimei unui accident rutier ce ar fi fost provocat de nepoata femeii apelate.

Ulterior, la locuinţa femeii s-a prezentat un bărbat, pentru a ridica suma de bani, însă, în momentul în care şi-a dat seama că femeia verificase veridicitatea datelor transmise, a încercat să-şi asigure scăparea.

La foarte scurt timp, acesta a fost depistat de poliţişti, în timp ce, împreună cu un alt bărbat, încercau să se ascundă.

Cei doi bărbaţi, cu vârste de 36, respectiv 33 de ani, ambii din municipiul Bucureşti, au fost conduşi la Poliţia Municipiului Blaj şi reţinuţi, pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de înşelăciune. Duminică, 12 noiembrie, au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii lor activităţi infracționale şi identificarea eventualilor complici.

În ciuda faptului că în cursul anilor 2016 – 2017 au fost declanşate ample campanii de mediatizare şi prevenire a acestui tip de infracţiune, încă există persoane care cad victime ale escrocilor ce utilizează această metodă pentru a obţine venituri ilicite.

În aceste condiţii şi pentru o şi mai amplă informare a populaţiei, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a lansat campania de prevenire a înşelăciunilor comise prin metoda „accidentul”, intitulată „Fii vigilent! Nu te lăsa înşelat de infractori!”

Campania se desfăşoară în perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018, scopul acesteia fiind acela de informare a cetăţenilor cu privire la acest mod de operare şi măsurile de siguranţă personală pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime.

Campania se adresează atât cetăţenilor din mediul urban cât şi celor din mediul rural, poliţişti de prevenire, proximitate şi ordine publică, urmând a interacţiona, în mod direct, în special, cu persoanele vârstnice, fie în cadrul unor acţiuni stradale, fie la domiciliile acestora sau la adunările asociaţiilor de proprietari.

Analizând tiparul de comitere a infracţiunilor de înşelăciune prin metoda „accidentul”, au fost identificaţi următorii factori care favorizează existenţa acestui fenomen infracţional: vârsta înaintată, naivitatea şi, nu în ultimul rând, lipsa iniţiativei victimelor de a verifica situaţia de fapt, prezentată de infractori.

Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, poliţiştii recomandă:

- Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului!

- Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale!

- Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

Nicu Goga

Foto: IPJ Alba

10.11.2017.