Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Palatul Cultural a găzduit conferința anuală a Asociației de Științe Etnologice din România

Peste 70 de etnologi din România au fost prezenți, în perioada 14-16 noiembrie 2018, la Blaj, la cea de-a XIV-a conferință anuală a Asociației de Științe Etnologice din România. Desfășurată la Palatul Cultural Blaj, întâlnirea a avut un profund caracter simbolic, în condițiile în care, în acest an, se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și 70 de ani de la desființarea, în perioada comunistă, a Bisericii Române Unite cu Roma, așa cum a declarat, pentru Radio Blaj, președintele Asociației de Științe Etnologice din România, profesorul universitar doctor Otilia Hedeșan, prorector în cadrul Universității de Vest Timișoara.

Vă prezentăm declarațiile doamnei Otilia Hedeșan (foto), acordate postului nostru de radio:

„Este vorba despre o mare conferință anuală pe care o organizează Asociația de Științe Etnologice din România, o asociație profesională care are ca misiune studiul patrimoniului cultural tradițional, al tradițiilor locale, studiul comunităților culturale, studiul spiritualității românești în ansamblul său. Este vorba despre cea de-a XIV-a conferință anuală a acestei asociații, care a fost organizată cu sprijinul Consiliului Județean Alba și al Palatului Cultural Blaj, la Alba Iulia și Blaj.

Ideea este că etnologia, așa cum am definit-o înainte, este o diciplină cu un bogat conținut național, chiar dacă, dinspre prezent, o mare parte din preocupări ies din sfera acestui domeniu. Prezența noastră la Alba Iulia și la Blaj a avut un profund caracter simbolic, în sensul că sunt 100 de ani de la Unire, făcută la Alba Iulia, și 70 de ani de la desființarea, în perioada comunistă, a Bisericii Române Unite cu Roma. E bine ca din când în când, ca practicieni și ca oameni care studiază momentele și practicile simbolice, ne permitem luxul de a juca acest ritual simbolic și este ceea ce am făcut anul acesta.

La această conferință, au fost câteva paneluri despre istoria etnologiei din România, despre prezentul acesteia și mai ales despre direcțiile de dezvoltare pentru viitor, au fost mai multe paneluri dedicate prezentării rezultatelor cercetărilor de teren, dar și paneluri despre comunitățile profesionale și religioase. Am avut paneluri de etnologie vizuală, etnomuzicologie, paneluri de istoria minorităților religioase, din toate reperele pe care le avem. Aceste discuții punctuale în grupuri de specialiști, alcătuite din câte 5 până la 10 persoane, au fost extrem de profitabile.

Au fost înscriși 83 de colegi, au participat în mod efectiv circa 70, în condițiile în care unii au venit, alții au plecat, este o perioadă în care au loc tot felul de evenimente, astfel încât, aproape pe nepusă masă, se poate să te trezești în imposibilitatea de a te afla în locul în care ți-ai propus să te afli.”

Nicu Goga

16.11.2018.