Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: proiectul internațional Erasmus+, la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu”

În perioada 28 septembrie - 5 octombrie 2019, douăzeci și patru elevi și doisprezece profesori din Italia, Polonia și Turcia au participat la a treia întâlnire din cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+ în domeniul educației școlare „Human Rights and Citizenship”. Această întâlnire a proiectului de schimb interșcolar, aprobat cu numărul 2018-1-PL01-KA229-051040_5, a avut loc la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj, partener în cadrul acestui proiect, reprezentantă de directorul școlii prof. dr. Alina - Maria Dulău și coordonatoarea proiectului prof. Iulia Ciolan.

Primirea oficială a oaspeților a avut loc luni, 29 septembrie 2019 la sediul școlii, cu pâine și sare, conform tradiției. A urmat un spectacol de bun-venit susținut de elevii școlii noastre care a cuprins: intonarea imnurilor celor patru țări și a imnului Europei, de către un cor de eleve din clasele a VIII-a A și B, acompaniat la orgă de elevii Aron Zudor și George Biriș; dansuri populare prezentate de elevii clasei a III-a B; recitarea poeziei „Somnoroase păsărele” de Mihai Eminescu tradusă în trei limbi străine; interpretarea la vioară de către elevul George Biriș a unui fragment din „Rapsodia română” de George Enescu și la orgă a unui fragment din piesa „Für Elise” compusă de Ludving van Beethoven; exerciții de dicție în limba română; o demonstrație Poomsae taekwondo realizată de patru elevi , campioni naționali la acest sport; dans tradițional romani și interpretarea unor cântece de muzică ușoară în limba engleză.

Pe parcursul unei săptămâni elevii și profesorii au participat la lecții, ateliere, activități în aer liber, karaoke, excursii culturale și drumeții în orașul nostru.

Prima lecție, cea de limba engleză, „Let's Be Friends!”, a avut drept scop coeziunea grupului de elevi, dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză, precum și formarea abilităților de cooperare și întrajutorare.

Lecțiile de educație civică au urmărit familiarizarea elevilor cu Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, înțelegerea diferenței dintre drepturi respectate și drepturi încălcate, cunoașterea instituțiilor publice care apără drepturile copilului precum și rolul statului de a proteja copilul și de a garanta respectarea drepturilor sale.

În cadrul orei de geografie, elevii au dobândit cunoștințe referitoare la relieful, clima, vecinii și obiectivele turistice din cele patru țări: România, Italia, Polonia și Turcia. Această lecție a fost urmată de un concurs Vrei să fii milionar? care a evaluat cunoștințele referitoare la geografia Europei.

Într-un mediu creativ și prietenos s-au desfășurat atelierele de creație, de cusut, de pictură, de ceramică, Karaoke, dar și cel despre adoptarea unui stil de viață sănătos.

Vineri, 4 octombrie 2019, într-un cadru festiv, au fost înmânate certificatele de participare, iar oaspeții au primit și suveniruri din partea școlii noastre.

Profesorii și elevii parteneri în acest proiect, alături de elevii și profesorii din școala noastră, au avut ocazia să descopere România în cadrul excursiilor culturale care au avut ca destinații: Salina Turda, Alba-Iulia, Sibiu, Brașov, Sighișoara precum și orașul nostru Blaj.

Această întâlnire de proiect, derulată cu succes, a beneficiat de implicarea activă a cadrelor didactice, a elevilor şcolii şi a autorităţilor locale, ceea ce a facilitat nu doar îmbunătăţirea cunoştinţelor privind propria noastră cultură şi a celorlalte ţări partenere, dar şi dezvoltarea unor abilităţi noi de învăţare şi cooperare, formarea unor prietenii şi crearea unor punţi de comunicare între diverse culturi europene.

Prof. Mona-Carmen Cârnaț,
Purtător de cuvânt al școlii

10.10.2019.