Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Săptămâna Francofoniei la Colegiul Național „Inochentie Micu Klein”

Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită în întreaga lume pe 20 martie, a fost marcată și în acest an de elevii și profesorii de la Colegiul Național „Inochentie Micu Klein” Blaj. În acest sens, au fost organizate diferite manifestări cultural-artistice, dintre care amintim expoziţiile de desene şi fotografii, spectacolele muzicale, concursurile specifice organizate pe clase, orele de discuţii libere cu doamna Nelly Delneste-Cardon (Belgia), vorbitoare nativă de limba franceză, competiţii de compuneri pe marginea „celor 10 cuvinte ale francofoniei” - ediţia 2019.

Cu o întârziere de o săptămână, din cauza simulărilor concomitente pentru examenele naţionale, s-a desfășurat și a XII-a ediţie a concursului „Le français, mon fort”, punct culminant al manifestărilor, o competiţie de cunoştinţe generale în limba franceză, despre Franţa, limba franceză şi ţările francofone. Participanţii la această competiţie au fost elevi din clasele de liceu (nouă echipe a câte doi elevi), sub atenta îndrumare a cadrelor didactice ale catedrei de limba franceză: prof. Leontina Dulău, prof. Alina Bircea şi prof. Florin Oltean.


La Colegiul Naţional „Inochentie Micu Klein” Blaj este deja o tradiţie celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei, prin diferite activităţi şcolare şi extraşcolare, sărbătoare marcată, de altfel, pe toate continentele mapamondului, la data de 20 martie. Optimă ocazie pentru elevii colegiului, de a-şi manifesta, din nou, atracţia, afinităţile şi interesul pentru limba franceză şi pentru tot ceea ce înseamnă Franţa şi lumea francofonă, sub atenta îndrumare a cadrelor didactice ale catedrei de limba franceză: prof. Leontina Dulău, prof. Alina Bircea şi prof. Florin Oltean.

Prea des şi mult prea nedrept considerată a fi „căzută” în desuetudine, această limbă este vorbită, la nivel mondial, de circa 300 milioane de oameni. Cât priveşte România, limba franceză este studiată şi vorbită de circa două milioane de elevi, iar peste 60 de licee bilingve funcţionează în ţară. Probabil că este inutil să reamintim că limba franceză este a doua limbă din Uniunea Europeană ca număr de vorbitori şi una dintre cele mai vorbite limbi la nivel mondial. Ea este predată în şcolile din fiecare ţară a mapamondului şi pe toate continentele. În plus, este a treia limbă ca răspândire pe Internet şi este vorbită la nivel conversaţional în mare parte din ţările Uniunii Europene. În lucrările principalelor instituţii europene, la Bruxelles sau Strasbourg, în cadrul întrunirilor NATO, UNESCO, Parlamentului European, Consiliului Europei etc. sunt utilizate două limbi: franceza şi engleza.

Acest omagiu adus francofoniei a fost punctat prin diferite manifestări cultural-artistice, dintre care amintim expoziţiile de desene şi fotografii, spectacolele muzicale, concursurile specifice organizate pe clase, orele de discuţii libere cu doamna Nelly Delneste-Cardon (Belgia), vorbitoare nativă de limba franceză, competiţii de compuneri pe marginea „celor 10 cuvinte ale francofoniei” - ediţia 2019.

Cu sprijinul şi generozitatea Direcţiunii Colegiului, căreia îi mulţumim pe această cale, s-a perpetuat şi tradiţia Concursului „Le français, mon fort”, punct culminant al manifestărilor, competiţie de cunoştinţe generale în limba franceză, despre Franţa, limba franceză şi ţările francofone, ajunsă, astfel, la a XII-a ediţie (organizată în data de 27 martie, cu un decalaj datorat simulărilor concomitente pentru examenele naţionale). Participanţii la această competiţie au fost elevi din clasele de liceu (nouă echipe a câte doi elevi) şi salutăm, astfel, curajul şi evoluţia remarcabilă a „bobocilor” din clasa a IX-a, dar şi implicarea şi prezenţa constantă a elevilor din clase mai mari.

Toţi elevii participanţi în concurs au dovedit, încă o dată, că interesul lor şi al colegilor lor pentru limba franceză nu este doar o noţiune vagă, abstractă, neancorată în realitatea şi nevoile lumii prezente. Aşadar, după cinci probe în care elevii au arătat deosebite cunoştinţe şi abilităţi de cultură, civilizaţie şi limbă franceză şi francofonă, laurii au revenit următorilor elevi:

- locul I: Antonia Cârnaţ şi Mădălina Surdu (clasa a XII-a A, campioanele en-titre), coordonator, prof. Leontina Dulău, reconfirmând evoluţiile excelente din anii trecuţi;
- locul II: Vlad Bogin şi Cătălin Staic (clasa a IX-a A), coordonator, prof. Florin Oltean, departajaţi în urma unei probe de baraj;
- locul III: Răzvan Moşneag şi Bogdan Aron (clasa a XI-a D), coordonator, prof. Florin Oltean.

Membrii comisiei metodice de limba franceză mulţumesc, totodată, doamnei bibliotecar Maria Brad, responsabil CDI, pentru disponibilitatea şi eforturile depuse pentru a asigura buna desfăşuare a concursului, atât din punct de vedere logistic, cât şi decorativ.

Entuziasmul elevilor vizavi de ceea ce înseamnă limba franceză ne îndeamnă să continuăm aceste activităţi, menite să suscite şi să menţină interesul elevilor pentru limba franceză, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Național „Inochentie Micu Klein” Blaj.

29.03.2019.