Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Ziua Armatei Române și Holocaustul, marcate în luna octombrie de Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj

„Ziua Armatei Române în An Centenar” și „Holocaustul – o lecție a trecutului pentru prezent” sunt două dintre manifestările organizate de elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj în luna octombrie 2018.

Ziua Armatei Române în An Centenar

Alături de alte zile cu semnificații majore și cu încărcătură emoțională aparte, se înscrie și cea de 25 Octombrie, ziua în care cu 74 de ani în urmă, oștirea română, după lupte grele și sacrificii dureroase, punea la locurile ei firești pietrele de hotar pe frontiera nord-vestică a țării, aducând zorii libertății și liniștea în întrega Transilvanie - pământ de leagăn și de perpetuă prezență și aspirație românească.

Ziua Armatei Române reprezintă un simbol cu valoare de referință în istoria și conștiința poporului român. Este o zi în care dincolo de semnificația ei strict istorică, cea a eliberării în 1944 a ultimei brazde de pământ românesc, glorifică faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc, de la cei care au contribuit decisiv în vechime la formarea națiunii și a statului român, la cei care și-au dat viața pentru independența de stat a României sau au luptat în cele două războaie mondiale, până la eroii căzuți la datorie în teatrele de operații.

Alături de colegii lor și împreună cu personalul didactic, în frunte cu directorul instituției de învățământ, prof. dr. Alina Maria Dulău, profesorii: Ioan Lucian Antoniade, Brândușa Cetean, Silviu Cădar, bibliotecar Viorica Muntean, un grup de elevi din clasa a VI a B: Bogdan Bunea, Anamaria Marcu, Denisa Moldovan, Sandra Pușcașu, Bogdan Sărătean (diriginte prof. Mona-Carmen Cârnaț) și clasa a VII a B: George Biriș, Andrei Gânța, Andra Maier, Aron Zudor ( diriginte prof. Ioan Lucian Antoniade) au cinstit memoria eroilor neamului și au împărtășit bucuria sărbătorii Zilei Armatei Române cu cei prezenți, având convingerea că la această sărbătoare este necesar să fie cinstit curajul și devotamentul față de țară al eroilor neamului, fiind în același timp un bun prilej pentru a-și manifesta patriotismul.

Activitatea a debutat cu intonarea Imnului Național al României. În cadrul unei ore deosebite de istorie profesoara Mona-Carmen Cârnaț a prezentat însemnătatea zilei pentru poporul român și pentru Armata României, în acest an istoric când se comemorează 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, punctând glorioasele victorii ale ostașilor români de la Mărășești, Mărăști, Oituz din 1917, a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și formarea statului național unitar român, completată de cele două expoziții: documentară și de carte, care au fost amenajate cu ocazia acestul eveniment. Le-au fost prezentate elevilor materiale documentare interesante cu momente din luptele purtate de Armata Română pentru eliberarea teritoriului național: Ziarul Adevărul, ediția de colecție din perioada desfășurării Primului Război Mondial și Revistele Magazin istoric, Historia și Evenimentul istoric.

În intervenții scurte și obiective, elevii au punctat însemnătatea zilei de 25 Octombrie – Ziua Armatei Române, o zi de glorie și de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care, de-a lungul vremii, oștirea română și-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a țării.

Acompaniați de muzica militară elevii au interpretat vocal marșul „Treceți batalioane române Carpații” și „Imnul Eroilor”, cinstind cu prețuire și respect memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, pentru că neamul devin etern prin cultul eroilor. Onoare, cinste și recunoștință eroilor României!

„Un asemenea eveniment are marele avantaj de a-i aduna pe elevi și a le face cunoscută o latură care ne definește, și anume armata română. Valoarea sentimentului este greu de cuantificat în momentul de față. Probabil în timp, când își vor aminti de perioada adolescenței, acest eveniment va ocupa un loc deosebit în jurnalul lor de licean”. (Prof. de istorie Mona Carmen Cârnaț, care a inițiat și coordonat activitatea).

În încheierea manifestării de înaltă simțire patriotică, directorul instituției Prof. dr. Alina Maria Dulău a concluzionat: „Sperăm ca în urma acestei activități nu doar să învățăm o lecție deosebită de istorie într-un cadru special, ci să trezim interesul elevilor pentru această profesie deosebită, acea a armelor”, felicitând elevii pentru implicarea la aceată activitate.

Holocaustul – o lecție a trecutului pentru prezent

Ziua Națională de Comemorarea a Holocaustului reprezintă un eveniment național aprobat de Guvernul României prin HG 672/5 mai 2004, la propunerea mai multor organizații ale supraviețuitorilor, precum și a Federației Comunităților Evreiești din România și este organizat în memoria deportărilor masive ale populației evreiești, începute în 9 octombrie 1941.

În acele vremuri tulburi ale istoriei, sute de mii de cetățeni români, semenii noștri, au fost ridicați din case și de pe străzi, au fost înghesuiți în trenuri ale morții sau au fost obligați să parcurgă distanțe mari de zeci și sute de kilometri, în marșuri prin ploaie sau zăpadă, dincolo de Nistru. Pe drum , precum și în Transnistria, au murit zeci de mii de evrei ca urmare a tratamentului inuman, a frigului, a bolilor sau chiar împușcați.

Pentru a pregăti acest eveniment al memoriei publice, trei profesoare de istorie, de la trei instituții de învățământ blăjene, au încheiat un parteneriat educațional între școli (Școala Gimnazială „Toma Cocișiu Blaj, reprezentată de director Prof. dr. Alina Maria Dulău; Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu ” Tiur- Blaj și Structura Școala Gimnazială „Petru Pavel Aaron”reprezentate de director Prof. Ana Zehan-Platon”) și instituțiile de cultură din municipiu, respectiv cu Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană” și Muzeul de istorie „Augustin Bunea”(reprezentate de director Simona Frâncu), precum și cu Primăria Municipiului Blaj.

În baza acestui parteneriat, în data de 9 octombrie, Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană din Blaj a găzduit o masă rotundă pentru comemorarea victimelor Holocaustului, având ca scop sensibilizarea tinerilor cu privire la problematica discriminării și dezvoltarea unor valori și atitudini civice, precum: acceptarea diversității etnice, respectul reciproc și empatia, dar și cu privire la sentimentul identității etnice și responsabilitatea civică. Desfășurată sub genericul: „Holocaustul – o lecție a trecutului pentru prezent”, la activitate au participat elevi și cadre didactice de la cele trei instituții de învățământ blăjene, bibliotecari și muzeografi.

Onorată de prezența domnului Avram Faibiș, reprezentant al Cultului Mozaic, activitatea a cuprins o expoziție de carte organizată de personalul bibliotecii, o expoziție de desene tematice (coordonatori: Prof Ioan Borcea și Prof. Elena Păcurar), precum și colecția revistei Realitatea evreiască.

Elevii au fost fermecați de istorisirile domnului Faibiș, care i-a familiarizat cu istoria poporului evreu, le-a explicat etimologia cuvântului holocaust, această pată grea din istoria comunității, care a luat peste șase milioane de oameni , vinovați doar de faptul că s-au născut evrei. „O națiune sau o persoană poate găsi diverse modalitățI de a se confrunta cu propriul trecut, dar nici una pentru a-l ignora…Pentru noi, aceasta este o misiune saccră: să onorăm adevărul prin amintirea morților. Atâta timp cât ei sunt pomeniți în rugăciuni, nu sunt uitați”. ( Avram Faibiș)

Lucrările prezentate de elevi – eseuri, poezii, filme, desene, colaje, fotografii – au demonstrat responsabilitatea lor, inițiativa, grija față de ceilalți. Deosebit de interesantă a fost mărturia unei supraviețuitoare din Lagărul de la Auschwitz, Irina Brenștein din Alba Iulia, care a fost prezentată de elevii Coardă Patricia și Sebastian Ciurar de la Școala Gimnazială „Petru Pavel Aaron” din Blaj ( Prof. Denisa Nistor). Vizita și activitatea desfășurată la Biblioteca Municipală le-a permis tinerilor să aprofundeze mai bine atât noțiunea de respect față de drepturile și libertățile fundamentale ale omului, de toleranță și conviețuire între etnii, cât și cele legate de istoria evreilor. Implicarea tinerilor în acest proiect a ajutat la înțelegerea realității curente și la asumarea de responsabilități în comunitate.

„O lecție despre puterea toleranței este oricând binevenită, cu atât mai mult, cu cât aceasta se adresează celor tineri , prin teme ce pun în dezbatere combaterea discriminării, promovarea respectului și înțelegerii reciproce la umanism, definit prin valorile lui fundamentale. Aceasta au încercat și profesoarele Ana Zehan- Platon, Denisa Nistor și Mona-Carmen Cârnaț, care au coordonat activitatea de comemorare a victimelor Holocaustui.” (Prof. Mona-Carmen Cârnaț).

Prof. Mona-Carmen Cârnaț,
Purtător de cuvânt al Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” Blaj

30.10.2018.