Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Cum vor fi, în acest an, Sărbătorile Pascale la Blaj

La fel ca în întreaga țară, blăjenii vor avea parte de Sărbători Pascale pline de restricții. Slujbele de Înviere se vor desfășura cu ușile închise, în interiorul bisericilor, fără prezența fizică a credincioșilor. Acestora le este interzisă participarea la procesiuni, pelerinaje, adunări, întruniri, etc, organizate în afara lăcaşelor de cult. Credincioșii ortodocși vor primi la domiciliu „paști”, după un program aprobat de autoritățile locale, în timp ce parohiile greco-catolice nu vor distribui, în acest an, pâinea și vinul binecuvântate.

În cazul credincioșilor ortodocși, distribuirea „paștilor” la Blaj se va efectua doar în cursul zilei de sâmbătă, 18 aprilie, între orele 07:00 şi 17:00 și doar la domiciliul credincioșilor. „Paştile” se vor distribui în caserole închise, cu ajutorul voluntarilor, care nu vor avea acces în locuinţe/gospodării. Voluntarii care vor participa la ridicarea şi distribuirea „paștilor” vor fi dotaţi cu mască şi mănuşi, vor avea asupra lor legitimaţia de voluntar eliberată de Parohie, permis de liberă trecere cu autoturismul, eliberat de Poliţia Română (dacă este cazul) şi tabelul cu lista persoanelor cărora le vor distribui „paștile”, informează Primăria Municipiului Blaj.

Biserica Greco Catolică nu va distribui „paști”. Congregația pentru Bisericile Orientale Catolice a emis în 25 martie 2020 o serie de recomandări cu privire la celebrările pascale și a invitat pe toți întâistătătorii Bisericilor Orientale Catolice să stabilească dispoziții conforme cu normele fixate de autoritățile de stat. Preafericitul Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, a anunțat, într-un comunicat emis în data de 8 aprilie, îndrumările pentru Sărbătoarea Învierii Domnului din acest an. În noaptea de Paști credincioșii sunt invitați să citească Evanghelia Învierii, să aprindă o lumânare și să cânte troparul „Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”. Tot în Noaptea de Înviere se vor trage clopotele la miezul nopții și în ziua Învierii la orele 10:00, la începerea Sfintei Liturghii.

Toți credincioșii sunt îndemnați să participe la aceste celebrări în mod spiritual, unindu-se în rugăciune cu ierarhii și preoții, cu călugării și călugărițele și urmărind, unde este posibil, sfintele slujbe transmise prin canalele de televiziune sau prin intermediul radioului și a internetului. Cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, credincioşii vor rămâne în case, având posibilitatea - acolo unde este cazul - de a urmări Slujba de Înviere de la balcoane, de la ferestre sau din curţi, respectând întocmai măsurile şi restricţiile impuse de autorităţile de stat pentru prevenirea şi răspândirea înfecţiilor cu Coronavirusul SARS-CoV-2, a stabilit și Comitetul Local pentru Situații de Urgență Blaj.

Românii sunt îndemnați să petreacă zilele de Paște doar cu acei membri ai familiei cu care locuiesc în mod obișnuit, să evite deplasările la rude și să nu primească musafiri. Și în zilele de Paște, ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în proximitatea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare. De asemenea, se menține interdicția de a face grătare sau picnicuri în parcuri, păduri și orice alte zone publice, informează Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Autoritățile locale fac apel la populație să respecte măsurile și recomandările autorităților competente, să păstreze distanța socială atunci când se efectuează aprovizionarea de Paști și să cumpere numai produsele de strictă necesitate, într-o singură ieșire în oraș și de către un singur membru al familiei. La Blaj, magazinele alimentare pot fi deschise numai în intervalul orar 09:00 - 21:00, locuitorilor fiindu-le recomandat să aibă asupra lor măști și mănuși atunci când se află la cumpărături. Ei se pot aproviziona și din Piața Mare Agroalimentară, care va fi deschisă sâmbătă, 18 aprilie, între orele 09:00 și 13:00 și unde va fi interzisă comercializarea animalelor vii (miei și păsări). Autoritățile anunță că toate persoanele care nu vor purta măști de protecție sau nu vor avea gura și nasul acoperite cu fulare, eșarfe sau alte elemente de protecție, nu vor fi lăsate să intre în Piața Mare Agroalimentară. Măsura se va aplica atât producătorilor agricoli, cât și celor care își fac cumpărăturile. Locuitorii din Blaj vor putea să cumpere carne de miel din magazinele alimentare de specialitate, de la abatorul SC Montana Popa (abator autorizat de DSVSA Alba) sau direct de le crescătorii de ovine.

Poliția Română, Jandarmeria și Poliția Locală se vor afla pe străzile municipiului Blaj pentru a se asigura că Sărbătorile Pascale se vor desfășura în cele mai sigure condiții, conform recomandărilor și ordonanțelor militare emise de autoritățile competente și a prelungirii stării de urgență în România, pentru prevenirea și limitarea pandemiei de coronavirus. Populația este rugată să manifeste înțelegere, să fie responsabilă, să se informeze doar din surse oficiale și să respecte cu strictețe recomandările autorităților competente.

Nicu Goga

17.04.2020.