Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Deficit mare de medici de familie la Blaj: doar șase își desfășoară activitatea, dintr-un necesar de 12

Pentru a avea o activitate normală în acest domeniu, municipiul Blaj trebuie să-și dubleze numărul medicilor de familie. Dr. Voichița Varmaga, președinta Asociaţiei ”Asclepios” a Medicilor de Familie/Medicină Generală Alba a declarat, pentru Ziarul „Unirea”, că 12 comune din județul Alba nu au medici de familie, iar trei orașe înregistrează un deficit în acest sens. Printre acestea se află și municipiul Blaj, care are nevoie de încă șase medici de familie, în condițiile în care, în prezent, există șase medici de familie, aceștia făcând cu greu față cererilor. Principalele cauze pentru situația înregistrată sunt subfinanțarea sistemului sanitar și tendința medicilor tineri de a își practica meseria în alte țări ale Europei.

Dr. Voichița Varmaga, președinta Asociaţiei ”Asclepios” a Medicilor de Familie/Medicină Generală Alba:

”La ședința Conferinței Naționale de Medicină a Familiei (CNMF) din ianuarie s-a discutat cu doamna ministru Sorina Pintea despre problemele de subfinanțare a medicinei de familie. Nu ni s-a comunicat nimic concret. Stafful a purtat discuții, în aceiași zi, cu directoarea CNAS, tot pe problema subfinanțării medicinei primare. În 2018, când au fost aplicate majorările salariale în sănătate, în spitale, pentru doctori, asistente și medici școlari, a fost neglijată medicina de familie. Ni s-a spus atunci că ne vor repara această inechitate în 2019.

Nici anul acesta nu ni s-a oferit compensația salarială așteptată. Ne confruntăm acum cu o problemă mare, migrarea asistentelor din cabinetele medicilor de familie spre spitale, unde sunt remunerate dublu. Din venitul cabinetului medicului de familie nu se poate oferi dublu pentru plata asistentei, ci doar în funcție doar de câți pacienți ai pe listă. Acum două săptămâni am fost chemată la Casa Națională de Sănătate și, împreună cu Colegiul Medicilor, am încercat să găsim o soluție pentru acoperirea necesarului de medici de familie din județ.

De exemplu, necesarul de medici de familie în Blaj este 12 și nu mai sunt decât șase. Au plecat, s-au pensionat sau au decedat. Medicii de familie existenți în Blaj nu se pot încărca mai mult, au unii și 3.000 de pacienți, nu pot să lucreze mai mult, refuză să mai înscrie pacienți, în condițiile în care limita de pacienți este de 800. Sunt absolvenți de medicină a familiei în fiecare an, tineri, dar la veniturile noastre din România această practică nu mai este atractivă. Emigrează și se fac medici de familie în alte țări din Europa, unde veniturile sunt așa cum trebuie, să poți trăi decent, să-ți poți susține cabinetul.

Mai este o problemă și cu punctul de lucru al medicului de familie. Dacă vreau să-mi deschid alt cabinet, la o distanță de peste 20 km, nu-mi permite timpul fizic să consult și pacienții de acolo. Normele noastre spun că și la punctul de lucru trebuie să lucrez tot șapte ore, cât am și la cabinetul titular”
.

Medicii de familie reprezintă o treime din numărul medicilor din România, dar primesc sume infime de la buget pentru servicii medicale și pentru funcționarea cabinetelor. Statistica arată că numărul localităților fără niciun medic de familie sau cu mai puțini decât ar fi necesari este în creștere în România. Potrivit SNMF există aproximativ 500 de asemenea localități.

În Alba se caută medici cu specialitatea medicină de familie, dornici să își înființeze un cabinet medical într-o zonă cu deficit de medici sau care vor să preia un praxis deja existent.

În județul Alba există un număr de 12 localități din mediul rural fără medic de familie, titular pe dispensarul din centrul comunei: Roșia de Secaș, Almașu Mare, Ceru Băcăinți, Mogoș, Întregalde, Noșlac, Ponor, Lupșa, Șibot, Cut, Hopârta, Poșaga.

În mediul urban există trei localități în care numărul de medici de familie este mai mic decât cel necesar: în Blaj există un necesar de șase medici de familie, la Cugir este nevoie de încă patru medici de familie, iar la Aiud se caută un medic de familie, se arată în materialul publicat de Ziarul Unirea .

Nicu Goga

Foto. internet

09.04.2019.