Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Elevele Diana Bârlea şi Veronica Isailă (Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj), câştigătoare a concursului de istorie de la Sebeş

Elevele Diana Bârlea şi Veronica Isailă, de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, au câştigat, săptămâna trecută, cea de-a treia ediție a concursului de istorie „Turnul Studentului” Sebeş. Având tema „România și Marele Război”, această competiție și-a propus să marcheze centenarul Primului Război Mondial (1914 – 1918). Vă invităm şă citiţi un material semnat chiar de Veronica Isailă, colaboratoare Radio Blaj, care a vorbit despre acest concurs şi în cadrul emisiunii "Ora de inspiraţie", pe care o realizează, săptămânal, la Radio Blaj

Joi, 9 noiembrie 2017, a avut loc cea de-a treia ediție a concursului de istorie „Turnul Studentului”, în cadrul căruia Premiul I a fost obținut de echipajul format din elevele Diana Bîrlea și Veronica Isailă, de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj.

Concursul a avut loc în sala festivă a Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, începând cu ora 12:00. În deschidere, domnul primar Dorin Gheorghe Nistor și domnul director prof. Nicolae Moga au rostit un cuvânt de bun venit și încurajare elevilor care urmau să susţină probele de concurs. Marele merit în vederea acordării premiilor pentru toţi participanţii îi revine domnului inginer Cosmin Cosma, care a fost alături de elevi pe tot parcursul desfăşurării concursului.

Având tema „România și Marele Război”, această competiție și-a propus să marcheze centenarul Primului Război Mondial (1914 – 1918). Scopul acestuia îl reprezintă promovarea în rândul elevilor a valorilor și atitudinilor aferente studiului istoriei și civilizației, prin prisma cunoașterii și a înțelegerii Primului Război Mondial.

La această ediție a concursului au participat opt echipaje, câte două de la fiecare liceu de prestigiu din județ, reprezentând Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, Colegiul Național „Lucian Blaga”, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia și Colegiul Național „Horia, Cloșca și Crișan” Alba Iulia. Fiecare echipaj a fost format din doi elevi, înfruntarea concurenților fiind una acerbă, deoarece cu toţii au dovedit o temeinică pregătire, având numeroase cunoștințe acumulate pe tema impusă în cadrul ediţiei din acest an școlar.

Elevii au susținut două probe de concurs, subiectele fiind redactate de profesori ai Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Proba scrisă a constat în formularea unui punct de vedere pornind de la o sursă citată, (care în acest caz a fost un fragment al discursului rostit de prim-ministrul I.C. Brătianu în cadrul Consiliului de Coroană de la 14/27 august 1916.) timpul alocat acestei probe fiind de 10 minute. Cea de-a doua probă de evaluare a cunoștințelor s-a desfășurat oral, constând în răspunsul la unele întrebări de tip grilă, cu alegere multiplă, cu tema centrală „România și Primul Război Mondial”.

Echipajul format din blăjencele Diana IoanaBîrlea și Gabriela Veronica Isailă, eleve în clasa a XII – a, profil filologie – intensiv engleză, la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”, îndrumate de doamna profesoară Lucia Efrim, a trecut cu succes fiecare probă, reușind să obțină detașat primul loc. Membrii juriului au apreciat mai ales lucrarea de la proba scrisă, pe care au notat-o cu punctajul maxim.

Aducem calde mulțumiri conducerii Colegiului Național „I. M. Clain” Blaj, director prof. Ioan Tomoiagă și director adjunct prof. Rodica Jeican, pentru sprijinul acordat în vederea participării la acest concurs. Credem că merită felicitați toți concurenții, dar și profesorii coordonatori, care au știut să trezească în sufletele elevilor sentimentul patriotismului și să stimuleze, în egală măsură, interesul liceenilor pentru a cunoaște cât mai bine istoria poporului român”, transmite prof. dr. Claudia Oancea-Raica.

Veronica Isailă

12.11.2017.