Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Ştiri

 • Cei șapte episcopi greco-catolici morți în faimă de martiri în timpul regimului comunist vor fi beatificați

  Sfântul Părinte a autorizat Congregația Cauzelor Sfinților să promulge Decretul privind martiriul Slujitorilor lui Dumnezeu Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, episcopi români greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România între anii 1950 - 1970. Comunitatea greco-catolică așteaptă acum anunțul privind organizarea ceremoniei de beatificare. Credincioșii Bisericii Române Unite cu Roma speră că beatificarea celor șapte martiri va avea loc în acest an, pe 2 iunie, pe Câmpia Libertății din Blaj, în prezența Papei Francisc, care va efectua o vizită istorică la Blaj. O scurtă biografie a celor şapte episcopi români greco-catolici morţi în faimă de martiri sub regimul comunist puteți citi în materialul de mai jos.
 • Blaj: Episcopul Petru Pavel Aron, comemorat la 255 de la trecerea la cele veșnice - GALERIE FOTO

  Episcopul Petru Pavel Aron a fost comemorat vineri, la Capela Arhiereilor Blaj, cu ocazia împlinirii, recent, a 255 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Manifestarea a început cu o slujbă de pomenire a marelui ierarh greco-catolic, care a fost oficiată de PS Claudiu Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. Personalitatea lui Petru Pavel Aron a fost evocată de Prof. univ. dr. Ion Buzaşi, evenimentul fiind completat de lansarea volumului „Floarea torcătoarea” de Alexandru Lupeanu-Melin și vernisajul unei expoziții de cărți poștale vechi, reprezentând școlile Blajului, din colecția privată a lui Iulius Mihu, membru în AGRU Blaj.
 • „Sărbătoarea Mierii” Blaj, 22 – 24 martie 2019: mii de apicultori din țară și din străinătate așteptați la cel mai mare târg apicol din România

  Mii de apicultori din țară și din străinătate sunt așteptați, la sfârșitul acestei săptămâni, la Blaj, la „Sărbătoarea Mierii”, cel mai mare târg apicol din România. Ajunsă în acest an la cea de-a XII- a ediție, „Sărbătoarea Mierii” se va desfășura, în perioada 22 - 24 martie 2019, în Piața 1848 din centrul municipiului Blaj și va cuprinde atât un târg de miere și produse apicole dar și conferințe pe teme de apicultură și spectacole artistice. Târgul găzduiește în premieră pentru România conferința internațională BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa. Atracția acestei ediții este berea cu miere, fabricată în premieră în România.
 • Blaj: Episcopul Petru Pavel Aron va fi omagiat vineri, la Capela Arhiereilor

  Asociația Generală a Românilor Uniți, Greco Catolici Blaj organizează vineri, 22 martie, o manifestare dedicată împlinirii a 255 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Petru Pavel Aron. Evenimentul se va desfășura la Capela Arhiereilor și va începe la ora 17:00.
 • Turneul caritabil de tenis „Cupa Jidveiului”, un mare succes organizatoric

  Prima ediție a turneului caritabil de tenis de la Jidvei a reprezentat un succes organizatoric. Datorită numărului mare de amatori înscriși în turneu, „Cupa Jidveiului” s-a desfășurat în trei weekenduri din luna martie, cu unul mai mult decât era prevăzut inițial. Dincolo de interesul mare pe care l-a stârnit acest turneu, latura umanitară a fost cea care a contat cel mai mult, organizatorii, Asociația Clubul Sportiv RUNNING&CYCLING Club Blaj, reușind să strângă peste 7.500 de lei pentru pentru Teth Lois, o fetiță în vârstă de trei anișori, diagnosticată cu leucemie. Familia fetiței îi roagă pe cei care au grupa sanguină 0, Rh negativ, să contacteze familia Teth la numărul de telefon 0757-999.031, pentru că Lois are nevoie periodic de trombocite.
 • Blaj: Circulația rutieră va fi sistată în Piața 1848 și pe străzile adiacente, începând de joi, 21 martie, până duminică seara

  Deoarece în perioada 22-24 martie 2019 în Piața 1848 se va desfășura a XII-a ediție a „Sărbătorii Mierii”, începând cu data de 21 martie, ora 10:00, va fi interzis accesul autovehiculelor pe străzile Timotei Cipariu, Astra, Piața 1848, Mitropolit Ioan Vancea și Petru Pavel Aron. Restricțiile rutiere vor fi ridicare duminică seara, informează Poliția Locală Blaj.
 • Volei Alba Blaj, înfrângere dureroasă în prima manșă a finalei Cupei CEV

  Volei Alba Blaj a pierdut prima manșă a finalei Cupei CEV la volei feminin, după ce a fost învinsă, marți seara, la Sibiu, de Yamamay e-work Busto Arsizio, cu scorul de 3-0 (25-19, 25-16, 25-14). Vicecampioana Europei are acum doar șanse teoretice la cucerirea trofeului, echipa noastră fiind obligată să câștige cu 3-0 sau 3-1 și apoi să se impună în setul de aur, în partida retur de săptămâna viitoare.
 • #CedăBlajul 2.0: Volei Alba Blaj - Busto Arsizio, prima manșă a finalei Cupei CEV

  Volei Alba Blaj se află, din nou, în fața unui moment istoric. Vicecampioana Europei va întâlni marți, 19 martie, de la ora 17:00, echipa italiană Yamamay e-work Busto Arsizio, în prima manșă a finalei Cupei CEV la volei feminin. Meciul se va disputa în Sala Transilvania din Sibiu, iar intrarea este liberă. Partida va fi transmisă în direct de Digisport 4.
 • Blaj: „Cupa Mărțișorului” la Majorete

  Primăvara a adus la Blaj, cea de a VII-a ediție a „Cupei Mărțișorului” la Majorete. Competiția, care a reunit la start 125 de sportive din județele Alba, Arad, Bihor, Mureș și Sibiu, s-a desfășurat, în data de 15 martie, pe următoarele secțiuni: - rytmic twirl, dance twirl, exibition, solo baton, team și solo pom pon. Organizatorii acestei competiții au fost Clubul Sportiv Gimn Star Blaj și Liceul Tehnologic Timotei Cipariu, în parteneriat cu Inspectoratul Județean Școlar Alba, Direcția Județeană de Sport și Tineret Alba, Clubul Sportiv Școlar Blaj și Primăria Blaj.
 • Blajul va fi, în perioada 22-24 martie, capitala europeană a mierii

  Municipiul Blaj găzduiește, în perioada 22 – 24 martie 2019, „Sărbătoarea Mierii”, cel mai important târg apicol și singurul cu prezență internațională din România. Ajunsă în acest an la cea de-a XII- a ediție, „Sărbătoarea Mierii” va reuni 150 de expozanți din țară și din străinătate, din țări precum România, Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria, Franța, Croația sau Grecia. Vizitatorii vor putea găsi la târg miere și produse apicole, dulciuri de casă realizate cu miere, produse cosmetice cu miere dar și utilaje și echipamente moderne folosite în apicultură. Nu va lipsi nici secțiunea dedicată meșterilor populari care vor expune obiecte tradiționale. Târgul găzduiește în premieră pentru România și conferința internațională BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa, care va reuni specialiști din opt țări.
 • Volei Alba Blaj încheie sezonul regulat cu o victorie clară în fața campioanei CSM București

  Volei Alba Blaj a învins CSM București cu 3-0 (25-16, 25-20, 25-18) și a încheiat sezonul regulat al Diviziei A1 pe prima poziție. Vicecampioana Europei are acum 5 puncte în fața principalei contracandidate la titlu și pornește, în faza a doua a campionatului, cu prima șansă la câștigarea întrecerii interne. Meciul de sâmbătă a reprezentat o excelentă repetiție, în fața unei echipe valoroase, în perspectiva primei manșe a finalei Cupei CEV, pe care Volei Alba Blaj o susține marți la Sibiu, când va întâlni echipa italiană Yamamay e-work Busto Arsizio.
 • RUBIX Blaj participă, în acest weekend, la finala națională a concursului național de robotică - AUDIO

  Echipa de robotică RUBIX Blaj participă, în acest weekend, la București, la finala națională a concursului național de robotică BRD FIRST Tech Challenge România. La această competiție vor lua startul peste 120 de echipe din țară. Echipa de robotică a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj speră să facă o figură frumoasă la concursul din capitala României și să obțină un rezultat cât mai bun, respectiv măcar un loc pe podium la una sau mai multe dintre categoriile ce vor fi punctate. Un scurt interviu cu reprezentanții Rubix despre turneul de la București, dar și despre faza regională de la Cluj, în care echipa blăjeană s-a clasat pe locul doi, care i-a permis calificarea la etapa națională, puteți asculta la Radio Blaj vineri, de la ora 13:00, și sâmbătă, la orele 10:30 și 13:00. Pe 96,2 FM și pe http://www.radioblaj.ro/?radio-blaj-online!,13.
 • Calea Crucii, în fiecare zi de vineri din Postul Mare, la Bisericuța din Cărbunari

  Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj), cunoscut popular ca Bisericuța din Cărbunari, organizează, în fiecare vineri, în perioada Postului Mare, Calea Sfintei Cruci. Astfel, în perioada 15 martie - 26 aprilie vor fi organizate șapte procesiuni, toate începând cu ora 16:00.
 • PS Claudiu: „Sensul Postului Mare este iubirea de Dumnezeu și de aproapele” - AUDIO

  „Sensul Postului Mare este iubirea de Dumnezeu și de aproapele”, a afirmat Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, în meditația din cadrul Sfintei Liturghii pe care a oficiat-o duminică, 10 martie, în Catedrala din Blaj. Pornind de la textele din Apostol citite la Sfânta Liturghie, respectiv din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, PS Claudiu ne invită ca în această perioadă de post să facem să crească iubirea de aproapele nostru, pentru că numai în acest fel dăm sens postului și rugăciunii.
 • Biserica Greco-Catolică din Brașov, donație pentru Spitalul de Copii Brașov

  Reprezentanții bisericii greco-catolice din Brașov au făcut un gest demn de urmat de către toți cei care au posibilități financiare și care doresc să dea o mână de ajutor tuturor copiilor aflați la nevoie. Peste 8000 de lei au fost donați, de credincioșii brașoveni, în cadrul Octavei de Rugăciune care, anual, sprijină câte o cauză nobilă.
 • Noua grădiniță din comuna Valea Lungă va fi finalizată în această primăvară

  Potrivit primarului comunei Valea Lungă, Vasile Pușcă, inaugurarea oficială a grădiniței va avea loc după sărbătorile pascale, atunci când este prevăzută mutarea în noua grădiniță a preșcolarilor care își desfășoară în prezent activitatea în corpul școlii din localitate. Lucrările la noua grădiniță din centrul comunei Valea Lungă costă aproximativ 500.000 de euro, sursa de finanțare fiind Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, măsura 7.6.
 • Încă un proiect finanțat din fonduri UE implementat de Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj va fi implementat la Târnăveni

  În această săptămână, Pr. Nicolae Anușcă, Directorul General al Asociației Caritas Blaj a semnat un contract de finanțare nerambursabilă, la sediul ADR Centru, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru un proiect de infrastructură socială și medicală destinat persoanelor vârstnice din orașul Târnăveni. Este vorba despre amenajarea unui centru de zi de asistență și recuperare, a unei cantine sociale și a unui centru pentru servicii de îngrijire și asistență la domiciliu, pentru 150 vârstnici din comunitate, informează un comunicat al Asociației Caritas Blaj.
 • PS Claudiu: Papa Francisc vine la Blaj la el acasă, iar noi simțim cu adevărat că „mergem împreună” - AUDIO

  Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, a vorbit, în predica susținută duminică, în Catedrala din Blaj, despre vizita Papei Francisc la Blaj, programată în data de 2 iunie 2019. Preasfinția Sa spune că Sfântul Părinte va veni la Blaj la el acasă și a oferit mai multe motive în susținerea acestei afirmații, care se constituie într-un „laitmotiv” al prezenței Pontifului Roman în „Mica Romă”. Referindu-se la motto-ul oficial al vizitei Papei Francisc în România, Preasfinția Sa Claudiu a declarat că „după cum pregătirile au început, simțim cu adevărat că mergem împreună!”
 • Manager Spital Blaj: Fizicianul medical acuzat că nu deținea studii de specialitate avea toate drepturile de liberă practică emise de Ministerul Sănătății - AUDIO

  Spitalul Municipal Blaj dezminte categoric informația conform căreia a colaborat cu un fizician medical care nu avea studiile necesare pentru a activa în sistemul sanitar. Managerul Spitalului Municipal Blaj, Iacob Suciu, a declarat, pentru Radio Blaj, că persoana în cauză avea toate drepturile de liberă practică emise de Ministerul Sănătății, autorizație și asigurare de malpraxis, plus un curs de radiodiagnostic și radiologie intervențională. Fizicianul medical la care se face referire nu a fost angajat al spitalului blăjean, ci a avut doar un contract de colaborare cu unitatea medicală, contract care a expirat la 31 decembrie 2017. Mai mult decât atât, în condițiile în care la Blaj nu există secție de oncologie, colaborarea a constat doar în întocmirea documentației depuse de Spitalul din Blaj la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.
 • Situație explozivă la Spitalul Municipal Blaj: nu sunt bani pentru plata salariilor pe luna ianuarie - AUDIO

  UPDATE 19.02.2019: Angajații Spitalului Municipal Blaj și-au primit salariile pe luna ianuarie 2019, după ce plata acestora a fost amânată inițial. Managerul unității medicale blăjene, Iacob Suciu, a anunțat că salariile angajațiilor au fost achitate în cursul zilei de luni, 18 februarie, cu o zi lucrătoare întârziere față de data obișnuită. Iacob Suciu a precizat, într-o postare pe facebook, că sumele indexate la salariile personalului nemedical au fost suportate din bugetul propriu al Spitalului Municipal Blaj. ȘTIREA INIȚIALĂ Conducerea Spitalului Municipal Blaj a amânat plata salariilor pentru luna ianuarie 2019, care ar fi trebuit făcută vineri 15 februarie, după ce sumele aferente majorării salariilor personalului nemedical, care ar fi trebuit alocate de la bugetul de stat, nu au fost virate instituției medicale blăjene. Managerul instituției, Iacob Suciu, spune că dacă ar plăti diferența salarială din fondurile proprii ale spitalului, nu ar mai fi bani de medicamente, mai ales că sumele primite prin contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba au fost mai mici în această lună. El crede că singura rezolvare a situației este modificarea legii cadru 153/2017, astfel încât și personalul nemedical să fie plătit din fonduri publice, la fel ca personalul medical. Săptămâna viitoare va avea loc o ședință de urgență a Consiliului de Administrație, care va lua în discuție situația din unitatea spitalicească blăjeană.
 • Scriitorul Ion Brad, născut la Pănade și elev al școlilor blăjene, a murit, la vârsta de 89 de ani

  Scriitorul Ion Brad a murit la vârsta de 89 de ani, miercuri, în locuința sa din Bucureşti. Cetățean de onoare al municipiului Blaj, Ion Brad a fost elev al Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj și a făcut parte din ultima generație a liceului de dinainte de 1948, când guvernul comunist a desființat învățământul greco-catolic și a scos în afara legii Biserica Română Unită cu Roma. Din funcțiile avute a ajutat la restaurația culturală a Blajului, promovând rolul Blajului în istoria și cultura românească și contribuind la revenirea la Blaj a unei părți din Biblioteca Mitropoliei, confiscată de comuniști și mutată la Biblioteca Academiei din Cluj Napoca.
 • Din nou o seară istorică pentru Volei Alba Blaj: victorie cu Galatasaray Istanbul și calificare în semifinalele Cupei CEV

  Volei Alba Blaj a reușit o revenire de senzație, marți seara, la Sibiu și s-a calificat spectaculos în semifinalele Cupei CEV la volei feminin. Învinsă în prima manșă cu 3-0, vicecampioana Europei a trecut de Galatasaray Istanbul cu 3-0 (25-20, 25-23, 25-16) și a câștigat setul de aur cu 15-5, obținând biletele pentru penultima fază a competiției. Pentru Volei Alba este a doua prezență consecutivă în semifinalele cupelor europene, după cea de anul trecut din Liga Campionilor, care i-a adus calificarea în finală, în urma victoriei cu 3-1 în fața aceleiași echipe din Turcia. În semifinalele Cupei CEV, Volei Alba Blaj va juca împotriva unei alte echipe românești, Știința Bacău. Meciul tur se va disputa la Bacău, pe 26 februarie, în timp ce partida retur este programată la Sibiu, pe 5 martie.
 • Acces restricționat în Spitalul Municipal Blaj pe perioada epidemiei de gripă

  Conducerea Spitalului Municipal Blaj a hotărât restricționarea accesului populației în instituția medicală, în urma declarării epidemiei de gripă în România. Astfel, a fost interzis accesul în secțiile ATI și în compartimentul Boli Infecțioase. Pentru celelalte secții a fost restricționat programul de vizite și limitat la o singură persoană posibilitatea vizitării unui bolnav internat. Vizitele la Spitalul Municipal Blaj se vor desfășura după următorul program: marți și joi, între orele 16:00 - 18:00, în timp ce sâmbăta și duminica acestea vor fi permise între orele 10:00 - 12:00 și 16:00 - 18:00. Pentru vizitarea unui bolnav internat va fi permis accesul unei singure persoane și doar pentru o perioadă de 10 minute. Accesul în saloane va fi permis numai după ce persoana respectivă va fi echipată cu echipament de protecție de unică folosință (halat, mască, papuci), disponibil la intrarea în fiecare secție sau compartiment din spital.
 • PAPA FRANCISC VINE LA BLAJ - Cardinalul Lucian Mureşan: „Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”

  „Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!” Vizita Sfântului Părinte Papa Francisc ne umple inimile de bucurie, afirmă, într-un comunicat, Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice.
 • PAPA FRANCISC VINE LA BLAJ - Primarul Gheorghe Valentin Rotar. „Blajul își exprimă gratitudinea pentru vizita Sanctității Sale Papa Francisc”

  „Administrația locală a municipiului Blaj a luat act cu satisfacție de anunțul făcut de birourile de presă ale Sfântului Scaun și Președintelui României în legătură cu vizita Suveranului Pontif la Blaj, în data de 2 iunie 2019”, afirmă primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, într-un comunicat de presă. „Considerăm că vizita Sfântului Părinte în „Mica Romă” vine ca o recunoaștere a importanței istorice a Blajului, cunoscut ca un centru al afirmării originii latine a poporului român, un centru al libertății și al valorilor spirituale universale. Această vizită istorică confirmă și faptul că sacrificiile Blajului și ale oamenilor formați la lumina ideilor Școlii Ardelene sunt recunoscute ca valori fundamentale ale demnității umane! Se întâmplă rar în istorie ca o comunitate mică, de 20.000 de locuitori, să fie aleasă pentru a găzdui un astfel de eveniment”, se mai arată în comunicatul Primăriei Blaj.
 • PAPA FRANCISC VINE LA BLAJ - Conferința Episcopilor din România: „O vizită apostolică cu valențe pastorale şi ecumenice, între 31 mai şi 2 iunie 2019”

  Episcopii catolici din România au primit cu bucurie şi recunoștință vestea vizitei Papei Francisc, îndemnându-i pe credincioși şi pe toți oamenii de bunăvoință să se unească în rugăciune pentru ca acest eveniment să aducă roade bogate în viața spirituală a creștinilor precum şi în favoarea binelui și unității întregii societăți românești.
 • Blaj: magistrala de apă Galda - Blaj va fi modernizată; canalizarea la Petrisat va fi finalizată în acest an

  Extinderea rețelei de canalizare și modernizarea rețelei de alimentare cu apă potabilă în municipiul Blaj se vor încheia odată cu implementarea a două contracte de execuție a lucrărilor, semnate în această săptămână de Apă CTTA Alba SA. Este vorba de modernizarea conductei de aducţiune a apei SP Galda - Blaj și de extinderea rețelei de apă-canal pentru zonele Blaj - Sâncel, Cistei și Bucerdea Grânoasă - Crăciunelu de Jos, în cadrul căreia este prevăzută finalizarea canalizării în Petrisat, localitate componentă a municipiului Blaj.