Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Judecătorul Cristi Danileț, la Blaj: „Este necesară predarea educației juridice în școli”

Prezent la Blaj, unde le-a prezentat elevilor de gimnaziu și de liceu „legea pe-nțelesul tinerilor”, judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în prezent judecător la Tribunalul Cluj, a vorbit despre necesitatea introducerii în curriculum școlar a educației juridice, ca materie ce ar trebui predată în liceu. Autor al unui manual pe această temă, Cristi Danileț a vorbit, într-un interviu acordat postului nostru de radio, despre campania pe care împreună cu Asociația Voci pentru Democrație și Justiție o desfășoară în școlile din România.

Iată ce a declarat judecătorul Cristi Danileț pentru Radio Blaj:

„Am fost prezent la Blaj, la invitația unor profesori, pentru o întâlnire cu copiii în vârstă de peste 14 ani, să purtăm o discuție despre drepturi și obligații, despre îndatoriri, despre stat și individ, despre lege și libertate. Am încercat ca prin limbajul lor să le povestesc câteva acțiuni și câteva activități pe care noi judecătorii le desfășurăm, implicând copiii. Uneori mergem prin școli și licee să vorbim cu ei, alteori vin copiii la noi și de cele mai multe ori, din păcate, îi primim pe copii în sala de judecată în calitate de acuzați sau de victime, în legătură cu comiterea unor infracțiuni. Scopul meu, aici, a fost să sensibilizez puțin comunitatea locală și să le spun elevilor că legile sunt făcute ca să fie respectate, că nimeni nu trebuie să-și facă dreptate singur, că unde-i lege nu-i tocmeală și că este mai bine să prevenim decât să sancționăm. Eu m-am săturat ca judecător să tot văd minorii în fața mea, încălcând legislația și aș vrea să-i văd mai responsabilizați, iar ei trebuie să știe că atunci când împlinesc vârsta de 14 ani, trebuie să cunoască toate legile din România sau pe cele mai importante și că ele nu prevăd doar drepturi, ci și îndatoriri.

Copiii sunt foarte interesați de o astfel de prezentare, pentru că o materie de educație juridică încă nu există în curriculum școlar. Speranța mea este ca în doi-trei ani de zile noi deja să avem aprobată, de către Ministerul Educației, o astfel de materie nouă, dar până atunci noi desfășurăm astfel de întâlniri în cadrul unor lecții de aducație non-formală, iar copiii sunt avizi de informații, pentru că noi le prezentăm nu doar reguli la un nivel neutru sau searbăd, ci le prezentăm și cazuri, cu privire la copii, pe care noi le-am soluționat și asta îi atrage foarte mult.

În afară de întîlnirile acestea pe care le organizăm la cererea profesorilor, în școli sau întâlniri cu copiii în tribunale, noi avem un site www.educatiejuridica.ro și, de asemenea, un cont pe FACEBOOK, în care copiii și ceilalți interesați, chiar și adulți, se pot abona. Primesc în mod regulat informații despre acest proiect, poze de la acest proiect, dar și legi explicate pe înțelesul lor, inclusiv manualul pe care l-am scris în urmă cu un an de zile, care se poate descărca de pe site-ul nostru și eu cred că acolo sunt și lucruri interesante și pentru adulți, nu numai pentru copii.”


Întâlnirea judecătorului Cristi Danileț cu elevii din Blaj a fost organizată de Clubul Elevilor Blaj și Asociația Voci pentru Democrație și Justiție și s-a desfășurat luni, 19 noiembrie, în Sala Mare a Primăriei Blaj.

Nicu Goga

20.11.2018.