Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Liturghiile din Catedrala Blajului, în direct la Radio Blaj - recomandări pentru cei care merg la biserică

În contextul recomandărilor și măsurilor luate în vederea limitării răspândirii noului coronavirus în România, valabile inclusiv în biserici, Radio Blaj le reamintește tuturor credincioșilor greco-catolici că pot asculta, în direct, Sfintele Liturghii din Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, pe www.radioblaj.ro în întreaga lume. Încă din anul 2005, RadioBlaj transmite în fiecare zi, de luni până vineri, de la 08:00 la 09:00, iar duminica și în zilele de sărbători de la 10:00, Sfintele Liturghii din Catedrala Blajului.

Într-o Scrisoare circulară emisă vineri, în contextul situației epidemiologice din țară, PF Cardinal Lucian spune că „perioada binecuvântată a Postului Mare, timp al pocăinței și al întoarcerii la Dumnezeu, este însoțită în acest an de provocările ridicate de răspândirea pandemiei cu Coronavirus. În această situație, când persoanele simt mai acut fragilitatea propriei vieți, Biserica își exprimă compasiunea pentru cei aflați în suferință și transmite tuturor un mesaj de încurajare și de speranță. Credința în Dumnezeu, solidaritatea dintre noi și responsabilitatea în respectarea deciziilor autorităților de stat cu privire la normele de igienă și la măsurile preventive sau de limitare a pandemiei, ne vor ajuta să depășim această grea încercare.”


Grija față de credincioși și față de întreaga comunitate din România a condus Biserica Greco-Catolică la formularea următoarelor recomandări:

1. Observarea și respectarea tuturor măsurilor care sunt comunicate periodic de autoritățile Statului (Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență; Direcția de Sănătate Publică; Ministerul Afacerilor Externe, autorități județene și locale).

2. Preoții sunt rugați să informeze comunitățile pe care le păstoresc cu privire la numărul maxim de participanți, stabilit de autorități, la oficiile liturgice în spații închise.

3. În comunitățile parohiale cu număr mare de credincioși, preoții pot celebra două Sfinte Liturghii iar, în caz de necesitate pastorală, pot celebra și a treia Sfântă Liturghie cu acordul Ierarhului locului. Dacă preotul consideră oportun, Sfânta Liturghie poate fi celebrată în aer liber, cu respectarea normelor igieno-sanitare și a celorlalte prevederi legale.

4. La celebrarea Sfintei Liturghii, preotul și toate celelalte persoane implicate în desfășurarea actului de cult trebuie să-și dezinfecteze mâinile, iar în cazul concelebrării preoții se vor cumineca doar prin întingere.

5. Preoții vor lua măsuri de igienizare și dezinfectare a suprafețelor și a obiectelor de cult din biserici.

6. Datorită limitării numărului de participanți la oficiile liturgice din biserici și capele, dar și a recomandării ca persoanele vârstnice să evite ieșirea din casă, credincioșii greco-catolici au posibilitatea de a urmări transmisiunile Sfintei Liturghii în format audio, pe calea undelor radio și internet (Radio Maria, Radio Blaj), precum și în format video pe platformele de internet (youtube, facebook).

7. Preoții sunt îndemnați, acum mai mult decât oricând, să-și trăiască misiunea de păstori sufletești, atât pe planul rugăciunii liturgice și personale, cât și pe cel al disponibilității pentru nevoile pastoral-sacramentare și social-caritative ale comunității.

8. Recomandăm tuturor să însoțească în rugăciunile zilnice persoanele afectate de această pandemie, familiile lor, dar și pe toți cei care sunt implicați în lupta cu acest nou virus și care pun sănătatea pacienților mai presus de propria siguranță.

„Dincolo de toate aceste recomandări, merită să ne gândim la oportunitatea de a petrece mai mult timp acasă, redescoperind și trăind mai intens viața și legăturile de familie, care ne umanizează și ne apropie de Dumnezeu. Încredințăm Bunului Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria pe toți cei care sunt puternic încercați în aceste zile, pe toți cei dragi lor, dar și întreaga omenire, rugându-L pe Mântuitorul nostru Isus Hristos să reverse asupra lor și asupra noastră darul milostivirii, al solidarității, al speranței și al iubirii”, se mai arată în Scrisoare circulară emisă de Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

13.03.2020.