Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Manager Spital Blaj: Fizicianul medical acuzat că nu deținea studii de specialitate avea toate drepturile de liberă practică emise de Ministerul Sănătății - AUDIO

Spitalul Municipal Blaj dezminte categoric informația conform căreia a colaborat cu un fizician medical care nu avea studiile necesare pentru a activa în sistemul sanitar. Managerul Spitalului Municipal Blaj, Iacob Suciu, a declarat, pentru Radio Blaj, că persoana în cauză avea toate drepturile de liberă practică emise de Ministerul Sănătății, autorizație și asigurare de malpraxis, plus un curs de radiodiagnostic și radiologie intervențională. Fizicianul medical la care se face referire nu a fost angajat al spitalului blăjean, ci a avut doar un contract de colaborare cu unitatea medicală, contract care a expirat la 31 decembrie 2017. Mai mult decât atât, în condițiile în care la Blaj nu există secție de oncologie, colaborarea a constat doar în întocmirea documentației depuse de Spitalul din Blaj la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Nicu Goga: „Care este poziția Spitalului Municipal Blaj în privința informațiilor apărute în presă referitoare la acest fizician?

Iacob Suciu: Contractul încheiat cu persoana respectivă a expirat. El s-a încheiat în 31 decembrie 2017. Este vorba despre un fizian care are toate drepturile de liberă practică emise de Ministerul Sănătății, pe care bineînțeles că le deținem, cu autorizația de liberă practică și cu asigurarea de malpraxis, toate la zi, plus un curs făcut de dânsul în radiodiagnostic și radiologie intervențională. Din punctul nostru de vedere, știrea este falsă și cred că nu ar trebui ca tot timpul să aplecăm urechea la astfel de informații și să ascultăm astfel de oameni care, din păcate, denigrează sistemul sanitar, inclusiv Spitalul Municipal Blaj. Este o știre sută la sută falsă, pot să vă asigur, am actele în față, le pot arăta oricui, nu vreau să le fac publice pentru că sunt și date cu caracter personal și conform legii privind protecția datelor nu dorim să spunem despre cine este vorba.

Persoana în cauză nu este și nu a fost în nici un moment angajatul Spitalului Municipal Blaj, ci este un profesor de fizică, care a avut un contract de colaborare cu Spitalul Municipal Blaj. Numai de colaborare, pentru că noi avem nevoie de persoane autorizate care să ne întocmească documentațiile pe care le depunem la CNCAN (n.r. Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), la igiena radiațiilor. În asta a constat colaborarea noastră cu persoana respectivă.

În știrea care a apărut era vorba despre radiații care se administrează pacienților oncologici, nu este cazul la Spitalul Municipal Blaj despre astfel de bolnavi, pentru că noi nu avem în structură secție de oncologie sau compartiment de oncologie, iar radioterapie nu se face în județul Alba nici măcar la Spitalul Județean, ci doar în centrele universitare, cum ar fi cele din Cluj Napoca și Târgu Mureș.”

Nicu Goga: „De la ce credeți că au plecat aceste informații și cum vedeți dumneavoastră, din punctul de vedere al celui care activează în sistemul sanitar, această situație?”

Iacob Suciu: „Ca de obicei, vânăm vrăjitoare, căutăm senzaționalul și vrem să dăm în sistem cât se poate de tare, așa cum observăm că se întâmplă în ultima perioadă. Am înțeles că se caută medicii falși, dar în acest caz avem un singur domn, Marin Bodale, care cred că vrea să-și facă reclamă, nu știu ce urmărește, și, din păcate, denigrează sistemul de sănătate. La noi nu este cazul, pot să vă asigur că Spitalul Municipal Blaj a lucrat tot timpul corect și a căutat să lucreze tot timpul cu persoane acreditate și avizate.”


Precizările managerului Spitalului Municipal Blaj, Iacob Suciu, vin în contextul în care, într-un material apărut în presa centrală, vicepreşedintele Colegiul Fizicenilor Medicali din România, Marin Bodale, a dezvăluit că opt persoane activau ca fizicieni medicali în sistemul public de sănătate fără a avea studii de specialitate. Conform sursei respective, cei în cauză lucrează sau au lucrat la Spitalul Militar București, Institutul Oncologic Bucureşti, Institutul Oncologic Iaşi și la spitalele din Roşiorii de Vede, Blaj și Bacău. Vicepreşedintele Colegiul Fizicenilor Medicali din România a dezvăluit că în cazul unora dintre aceştia au fost înaintate sesizări către Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile de Sănătate Publică.

Într-o informare publică, Ministerul Sănătății a anunțat că nu a identificat nici o sesizare din partea Colegiului Fizicienilor Medicali din România cu privire la nereguli privind persoane care profesează în unitățile sanitare fără drept în domeniul oncologiei și radiologiei medicale. În data de 18 decembrie 2018, Ministerul Sănătății a primit doar din partea lui Marin Bodale o solicitare prin care cere informații despre modul de desfășurare a unui concurs pentru ocuparea unor funcții contractuale într-un departament din Ministerul Sănătății. În ceea ce privește cazurile de falși fizicieni care profesează fără drept în domeniul oncologiei și radiologiei, Ministerul Sănătății atrage atenția că astfel de informații transmise în spațiul public fără o verificare temeinică aduc mari deservicii sistemului medical, precum și pacienților care se află în prezent sub tratament medical. Totodată, Ministerul Sănătății informează că, din primele verificări, comunicarea Colegiului Fizicienilor Medicali conține o serie de inexactități și neadevăruri.

Nicu Goga

14.02.2019.