Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Mica Unire a fost omagiată la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj

Pentru a promova în rândul elevilor Istoria Românilor dar și pentru a pregăti manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri, la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj, condusă de director Prof. dr. Alina Maria Dulău și dir. adj. Mirela Bălău, s-au desfășurat activități educative, având ca temă actul istoric de la 1859. Ziua de 24 Ianuarie a rămas în istorie ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Pe holul principal al școlii a fost amenajată, de către profesoara de istorie, în colaborare cu bibliotecara școlii, Viorica Muntean, expoziția tematică: „Personalitățile Unirii Principatelor de la 1859”, în semn de cinste și prețuire aduse simbolurilor naționale.

Nu a lipsit lecția de istorie prin care a fost evocată însemnătatea Micii Uniri, care a reprezentat primul pas al Marii Uniri și făuririi statului național unitar român. „Este o bucurie să vezi în ochii elevilor emoția descoperirii istoriei! Profesorii de istorie trebuie să fie mereu pe baricade”, a declarat Prof. Mona-Carmen Cârnaț, coordonatoarea manifestării.

Acest moment a fost urmat de unul artistic, protagoniști fiind elevii clasei a V a B. Rolul lui Alexandru Ioan Cuza a fost interpretat de Mihnea Gruia iar cel al lui Moș Ion Roată de Bogdan Bunea.

La finalul activității, în pași de dans, elevii s-au prins într-o Horă a Unirii, pe acordurile muzicii militare și în aplauzele colegilor, cadrelor didactice și a conducerii școlii.

În încheierea activității, Mirela Bălău, director adjunct al instituției de învățămănt, a precizat importanța domniei lui Cuza, care a reprezentat epoca marilor reforme pentru România.

La manifestarea dedicată Unirii Principatelor Române și Centenarului Marii Uniri, intitulată „Mica Unire ( 24 Ianuarie 1859) – un pas spre Marea Unire (1 Decembrie 1918)”, au participat elevi din ciclul gimnazial.

Prof. Mona-Carmen Cârnaț,
Purtător de cuvânt al școlii

26.01.2018.