Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Mica Unire, omagiată la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj

Luni, 22 ianuarie 2018, elevii de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj au sărbătorit Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 printr-o activitate organizată cu sprijinul profesorilor de istorie ai colegiului. Manifestarea culturală a elevilor s-a intitulat „Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română...” și a avut loc în cabinetul de istorie al Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”, unde aceștia au prezentat, prin eseuri personale, mai multe aspecte ale Unirii Principatelor, cunoscută și sub numele de Mica Unire, deoarece a constituit un pas premergător Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Elevele care s-au implicat în realizarea de eseuri bazate pe însemnătatea istorică și urmările momentului de la 24 ianuarie 1859 provin din clase terminale, respectiv a XI – a și a XII – a, lucru care sperăm că va constitui un imbold și un model pentru cei mai tineri dintre liceeni și nu numai în celebrarea culturii.

Activitatea a debutat prin prezentarea lucrării „Unirea de la 1859”, realizată de eleva Cătălina Crișan, din clasa a XII – a, sub îndrumarea doamnei profesoare Mihaela Lauran. Elevele Roxana Aldea și Roxana Dârloșan, din clasa a XII – a, coordonate de doamna profesoară Mihaela Lauran, au oferit o notă dinamică manifestării printr-un material power-point în care au prezentat viața, activitatea și reformele înfăptuite de Alexandru Ioan Cuza, domnul Țării Românești, sub conducerea căruia s-a realizat Mica Unire. Momentele și împrejurările alegerii domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost precizate amănunțit de elevele Patricia Todea și Ana Maria Spătăcean, din clasa a XI – a, îndrumate de doamna profesoară Denisa Nistor, prin eseul „Dubla alegere a lui Cuza”.

Manifestarea culturală a fost încheiată prin lucrarea „Unirea Principatelor – Un pas spre modernizarea statului român”, întocmită și susținută de Veronica Isailă, elevă în clasa a XII – a, care a adus în atenție urmările tuturor reformelor înfăptuite de domnitorul Cuza, dar, mai ales, importanța Unirii de la 1859 pentru crearea unui stat modern, având parte de atenta observație și îndrumare a doamnei profesoare Lucia Efrim.

Principalele idei prezentate au fost sintetizate, la finalul activității, de doamna profesoară Lucia Efrim, care a rezumat atât momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, cât și punctele-cheie ale manifestării, pentru ca elevii să ia aminte asupra acestei sărbători istorice și să o privească drept o rază de lumină în evoluția poporului român, nu doar un prilej de a bifa o zi nelucrătoare.

Mulțumim conducerii Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”, reprezentată de director prof. Ioan Tomoiagă și director-adjunct prof. Rodica Jeican, care au făcut posibilă desfășurarea în cele mai bune condiții a acestei activități. Felicităm doamnele profesoare de istorie ale colegiului, Lucia Efrim, Mihaela Lauran și Denisa Nistor, pentru implicare și pentru cinstirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române alături de elevi.

Istoria este știința care ne poate oferi un prezent luminos, deschizând calea spre un viitor mai bun, de aceea nădăjduim că această manifestare a lăsat urme în conștiința elevilor prezenți, ei fiind singurii care vor putea demonstra că progresul se vede acolo unde cultura nu piere.

Text şi foto: Veronica Isailă

25.01.2018