Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Mihai Eminescu, comemorat, de Ziua Culturii Naţionale, la Blaj

Luni, 15 ianuarie 2018, zi cunoscută la nivel internațional drept „Blue Monday”, a constituit una dintre cele mai importante zile pentru conștiința națională și spirituală a românilor. Anul acesta am comemorat 168 de ani de la nașterea „poetului nepereche” Mihai Eminescu, iar liceenii din Blaj au punctat acest eveniment printr-o manifestare intitulată sugestiv „Porni luceafărul...”, organizată la statuia poetului de pe strada Simion Bărnuțiu, din apropierea Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj.

Datorită inițiativei și deosebitei implicări a doamnei prof. Silvia Pop, președinte al Asociațiunii „Astra”, Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj, evenimentul omagial „Porni luceafărul...” este organizat an de an, cu scopul de a cinsti memoria marelui poet Mihai Eminescu, având ca parteneri Primăria Municipiului Blaj și Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj.

Manifestarea a debutat la ora 13:00, prin depunerea de coroane și jerbe de flori la statuia poetului, după care a urmat o distinsă cuvântare din partea doamnei viceprimar prof. Livia Mureșan, care este întotdeauna prezentă la evenimentele culturale organizate în municipiul Blaj și nu numai. Elevilor le-a fost prezentată o scurtă biografie a poetului, realizată de către doamna prof. Silvia Pop, care, astfel, a readus în prezent portretul unei inestimabile valori a literaturii române.

Momentul liric pregătit de elevi a constat în recitarea, în fața statuii, a unor poezii din opera eminesciană, în semn de omagiu și de prețuire pentru poet, supranumit „luceafărul poeziei românești”.

Din partea Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”, elevele Iszabella Pataky și Veronica Isailă, din clasa a XII – a, coordonate de doamna prof. dr. Claudia Oancea-Raica, au recitat din suflet poeziile „Odă (în metru antic)” și „Ce te legeni?...”. Tot din partea colegiului, elevele Timeea Ivan și Miruna Marcu, din clasa a IX – a, coordonate de doamna prof. Carmen Simu, au dat glas poeziilor „Și dacă...”, reinterpretare de Ioan Sabin Pop și „Lacul”. Momentul poetic a fost încheiat de elevul Dorin Moraru, din clasa a IX – a, pregătit de doamna prof. Cristina Savonea și reprezentând Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” Blaj, care a transmis, prin poezia recitată, îndemnul de căpătâi „Nu-l uitați pe Eminescu!”.

Mulțumim tuturor profesorilor și elevilor prezenți la manifestarea omagială „Porni luceafărul...”, deoarece, prin activitatea organizată, nu au lăsat amintirea poetului să piară, ci au comemorat 168 de ani de la nașterea celui mai important creator, care a oferit un renume literaturii și, implicit, țării noastre atât la nivel național, cât și internațional, fiind considerat ultimul mare poet romantic al lumii.

Veronica Isailă

15.01.2018.