Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Pr. Cristian Barta: „Ne dorim ca fiecare pelerin să-l poată vedea pe papa Francisc la Blaj” - AUDIO

În cadrul unei întâlniri cu presa, părintele vicar general Cristian Barta, responsabil cu comunicarea, pe tema vizitei papei Francisc la Blaj, din cadrul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a vorbit despre cele trei momente principale ale vizitei Sfântului Părinte la Blaj, cu semnificațiile lor: beatificarea în cadrul Sfintei Liturghii, rugăciunea „Regina Coeli” și întâlnirea pe care papa Francisc o va avea cu comunitatea romilor din oraș. Tot cu această ocazie, părintele vicar general a oferit și detalii organizatorice referitoare la evenimentul istoric din 2 iunie 2019.

Celebrarea beatificării celor șapte episcopi greco-catolici martiri, în cadrul Sfintei Liturghii organizate cu ocazia vizitei papei Francisc la Blaj, este împlinirea unei așteptări profunde pe care toți credincioșii români uniți o au de 25 de ani, de când s-a inițiat procesul ridicării la cinstea altarelor a episcopilor morți în faimă de martir sub regimul comunist:

„Știm acum că, în data de 2 iunie, papa Francisc va celebra la Blaj o Sfântă Liturghie, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. În cadrul liturghiei se va celebra și beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici morți în timpul persecuției comuniste și tot la Blaj va avea loc o întâlnire cu comunitatea romilor. Vizita Sfântului Părinte la Blaj este plină de semnificații pentru Biserica Greco-Catolică și speranța noastră este că și pentru întreaga Românie. Papa Francisc vine la Blaj, vine acasă, vine într-un loc pe care poetul Mihai Eminescu îl numea 'Mica Romă', Blajul a fost și a rămas în istoria poporului român ca un loc al Spiritualității, un loc al demnității, un loc în care românii și-au afirmat conștiința de sine și libertatea lor ca popor. Aici, la Blaj, românii au învățat să respire cu ambii plămâni ai Bisericii lui Hristos, cel Apusean - Biserica Greco-Catolică este unită cu Sfântul Scaun Apostolic al Romei și a mărturisit mereu această credință catolică, dar și cu plămânul Răsăritean al Bisericii lui Hristos - care respiră aici la Blaj, unde tradiția bizantină este păstrată cu sfințenie. Celebrarea beatificării celor șapte episcopi martiri, la Blaj, în data de 2 iunie, este, prin urmare, împlinirea unei așteptări profunde: vorbim despre rugăciunile ierarhilor, preoților, călugărilor, călugărițelor și credincioșilor noștri, care din 1948 și până astăzi l-au implorat pe Bunul Dumnezeu să-i întărească în credință, să fie apropiați de Dumnezeu, să fie fii și fiice ale Bisericii Greco-Catolice și ai neamului românesc.”

Părintele vicar general Cristian Barta a anunțat că beatificarea celor șapte episcopi se va petrece între ieșirea cu Evanghelia și cântarea „Sfinte Dumnezeule...” din cadrul Sfintei Liturghii și a explicat semnificațiile acestui moment mult așteptat:

„Celebrarea beatificării se va petrece în cadrul Sfintei Liturghii! Probabil vă întrebați de ce în cadrul Sfintei Liturghii? Răspunsul este unul simplu: Sfânta Liturghie este celebrarea jertfei Mântuitorului nostru Isus Hristos pentru mântuirea întregului neam omenesc. Ce anume au făcut martirii? S-au jertfit, și-au dăruit întreaga viață! Nu au privit la confortul lor, nu au privit la posibilitatea de a-și salva viața, de a dobândi funcții. Unii au fost condiționați efectiv prin oferirea unui tratament atunci când se aflau în pragul morții, ei au privit la misiunea încredințată de Mântuitorul nostru Isus Hristos și și-au jertfit viața pentru Dumnezeu și pentru suflete, pentru poporul nostru. Dacă parcurgem documentele rămase, dacă analizăm chiar paginile scrise de episcopii martiri, înțelegem faptul că ei au transformat, cu ajutorul lui Dumnezeu, celulele în Capele, gratiile de la geamurile celulelor în Cruci, podeaua celulei în Altar, pe care de multe ori au sărutat-o! Și, mai ales, au transformat inima lor în Potir! Noi primim Sfânta Euharistie pentru ca noi, la rândul nostru, să fim transformați, să fim înnobilați și să ne dăruim viața lui Dumnezeu și aproapelui nostru. Acest lucru l-au făcut martirii! Și-au dăruit viața întru totul, cu prețul sângelui, de multe ori în urma unor chinuri pe care astăzi ne este greu să ni le putem imagina. De aceea, locul pe care tradiția bizantină l-a stabilit pentru celebrarea unei beatificări este tocmai Sfânta Liturghie! Beatificarea se va petrece între ieșirea cu Evanghelia și cântarea, pe care cu toții o cunoaștem, 'Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, îndură-Te spre noi'. Întregul ritual este bine fixat, este stabilit și cu toții ne vom bucura împreună de această celebrare, la care vom participa atât noi, organizatorii, cât și toți pelerinii, adică toți românii care doresc să fie prezenți la Blaj cu inima deschisă.”

Foarte interesant va fi și momentul în care Papa Francisc va rosti rugăciunea „Regina Coeli”, despre care părintele vicar ne-a oferit, de asemenea, detalii:

„În cadrul programului oficial Sfântul Părinte va rosti rugăciunea 'Regina Coeli' ('Bucură-te, Regina Cerului'), o rugăciune care în esență este un vechi imn scris în limba latină și închinat Sfintei Fecioare Maria. În Biserica Catolică, acest imn, începând cu anul 1472, este recitat sau cântat de trei ori pe zi în perioada pascală, până în ziua Rusaliilor. Conținutul acestui imn este Învierea: 'Bucură-te, Regina Cerului, Aleluia, căci Acela pe care ai fost vrednică să-L porți, Aleluia, a Înviat precum a zis, Aleluia, roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Aleluia!' Această rugăciune pascală este rostită de Pontiful Roman, de papa Francisc, în fiecare duminică de la balconul palatului din Vatican și rugăciunea este transmisă efectiv în întreaga lume. De această dată, în 2 iunie, rugăciunea va fi transmisă, pretutindeni în lume, tuturor celor care vor fi în fața televizoarelor sau care vor urmări acest eveniment în direct, de la Blaj. Inima Blajului bate pentru Biserică, dar și pentru România noastră dragă și atunci Blajul un centru al întregii lumi.”

Programul papei Francisc la Blaj se va încheia cu o întâlnire cu comunitatea romilor din oraș, o confirmare a atenției deosebite pe care Sfântul Părinte o acordă acestor persoane, atenție reflectată și de programele spirituale și sociale ale Bisericii Române Unite, care include, în rândurile sale, preoți și credincioși din această etnie:

„Nu în ultimul rând, vizita oficială a Sfântului Părinte la Blaj cuprinde și o întâlnire cu comunitatea romilor. Trebuie să știți că, încă de la începutul pontificatului său, Sfântul Părinte papa Francisc a manifestat o atenție deosebită față de toate persoanele aflate în dificultate, marginalizate și a condamnat, în mod repetat, discriminarea persoanei umane. În particular, de multe ori s-a pronunțat împotriva discriminării la care au fost supuși, mult timp, romii din Europa. Papa Francisc a subliniat și a adus în atenția publică faptul că romii sunt vulnerabili și că ar trebui ca societatea, în ansamblul ei, să lucreze pentru integrarea și promovarea lor. Mai mult decât atât, în cadrul unei întâlniri cu romii aflați în pelerinaj la Roma în data de 26 octombrie 2015, Suveranul Pontif a subliniat că prejudecățile trebuie să fie eradicate și că nimeni nu trebuie să se simtă izolat. Nimeni nu are dreptul să calce în picoare demnitatea și dreptul celorlalți. Sfântul Scaun Apostolic al Romei a încurajat, atât la nivel diplomatic, în cadrul structurilor internaționale unde este reprezentat - la ONU de exemplu, cât și în cadrul Bisericii Catolice, pastorația romilor și oricum atenția față de persoanele defavorizate, marginalizate sau discriminate. Există la Roma un Consiliu Pontifical pentru Pastorația Migranților, cu documente care indică efectiv liniile directoare ce trebuie să fie urmate la nivelul Bisericii Catolice în acest sens.”

Noi detalii organizatorice

Părintele vicar general Cristian Barta a vorbit și despre organizarea evenimentului de pe 2 iunie, de la Blaj. Așa cum s-a prezentat într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgaraș, totul este organizat pentru o primire cât mai bună a tuturor celor care doresc să se roage împreună cu urmașul lui Petru și să aducă laudă lui Dumnezeu pentru cei șapte fericiți episcopi, modele autentice de mărturie şi dăruire creştină. În acest sens, la Sfânta Liturghie de pe Câmpia Libertății, sunt așteptați peste 40.000 de credincioși, până acum 33.000 de locuri fiind rezervate prin intermediul parohiilor greco-catolice. Înscrierile se adresează tuturor persoanelor catre doresc să participe la acest moment unic, indiferent de confesiunea religioasă, iar o parte din locurile disponibile pe Câmpia Libertății vor fi ocupate prin intermediul municipalității.

Pentru locul de desfășurare al Sfintei Liturghii, accesul se va face pe baza biletelor gratuite distribuite în parohii și al documentului de identitate al fiecărei persoane. Pentru cei care nu vor putea intra pe Câmpia Libertății la Sfânta Liturghie, în mai multe locuri ale Blajului, printre care și în Piața 1848, se vor monta ecrane uriașe.

Accesul în localitate este organizat pentru ca toți pelerinii să ajungă cât mai aproape de locul de desfășurare. Cei care vor veni cu trenul sau cu autocarul vor avea de parcurs pe jos maxim 25 de minute de la locul sosirii până pe Câmpia Libertății, iar cei care vor veni cu autoturismul personal vor putea parca pe străzile Blajului. Pentru persoanele cu dificultăți de deplasare au fost prevăzute mijloace de transport, care le vor prelua din parcări sau gară pentru a le duce cât mai aproape de sectorul care le-a fost atribuit.

Pentru confortul pelerinilor pe Câmpia Libertății sunt prevăzute suficiente scaune, circa 26.000, vor fi amenajate puncte de prim ajutor cu cadre medicale specializate, va fi distribuită apă și vor fi amplasate toalete ecologice. Cei care doresc pot aduce cu ei apă. Peste 500 de voluntari le vor sta la dispoziție pentru a-i informa și a le oferi sprijinul necesar în caz de nevoie.

Totul va fi organizat pentru ca fiecare să se simtă ca acasă, să se bucure din plin de întâlnirea cu Sfântul Părinte, precum şi de beatificarea celor şapte episcopi care s-au jertfit pentru apărarea credinţei şi a dreptului la existenţă a Bisericii Greco-Catolice din România.

„Ne dorim ca toți cei prezenți la Blaj pe 2 iunie să aibă posibilitatea să-l vadă pe Sfântul Părinte”, a concluzionat părintele vicar general Cristian Barta, responsabil cu comunicarea, pe tema vizitei papei Francisc la Blaj, din cadrul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Nicu Goga

26.03.2019.