Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

PS Claudiu: „Faptul că Papa Francisc va celebra el însuși beatificarea episcopilor noștri, excepțional” - AUDIO

Vestea că Papa Francisc va celebra beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici la Blaj este un fapt cu totul excepțional, pentru că în mod normal Sfântul Părinte oficiază doar canonizările, afirmă Preasfinția Sa Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia și Făgaraș. În cuvântul de învățătură de duminica trecută, din Catedrala Blajului, PS Claudiu a vorbit despre sacrificiul celor celor care și-au mărturisit credința în perioada persecuției comuniste, despre care a spus că este cea mai bună cheie de înțelegere a Evangheliei citite la Sfânta Liturghie (Mc 8, 34-38 și Mc 9, 1).

„Nu există un eveniment, o veste bună, mai potrivită pentru a înțelege Evanghelia de astăzi decât vestea pe care am avut-o cu toții de Sărbătoarea Bunei Vestiri! Și care cred că este cea mai bună, cea mai frumoasă veste din istoria recentă a Bisericii noastre: vestea că Sfântul Părinte Papa Francisc nu doar că a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să emită decretul care proclamă martiriul episcopilor noștri, dar mai ales faptul că Sfântul Părinte a hotărât ca el însuși să celebreze Dumnezeiasca Liturghie de la Blaj și beatificarea episcopilor noștri. Este un fapt cu totul excepțional, pentru că, în mod normal, beatificările sunt făcute de cardinalul prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, iar Sfântul Părinte celebrează canonizările, adică pasul următor. Faptul că Papa Francisc a ales Blajul ca locul unde va celebra duminica Sfânta Liturghie, și în cadrul acesteia beatificarea episcopilor noștri, reprezintă ceva cu totul extraordinar, excepțional!

Și pentru noi, pentru a înțelege sensul vieții noastre, identitatea Bisericii noastre, dar și Evanghelia de astăzi (n.r. duminică), este cel mai bun lucru pe care îl putem medita! Avem șapte episcopi martiri, înconjurați, desigur, de preoți, de călugări, de călugărițe, de credincioși, care au mărturisit credința lor cu mult curaj, în perioada persecuției comuniste. Aici avem o cheie de înțelegere a Evangheliei de astăzi! Martiriul episcopilor noștri dă o lumină cu totul aparte Evangheliei, iar Evanghelia ne revelează sensul profund al alegerii lor”, a spus Preasfinția Sa Claudiu Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia și Făgaraș, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate duminică, 31 martie 2019, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj.

Înregistrarea integrală a predicii PS Claudiu poate fi ascultată mai jos.

Nicu Goga

02.04.2019.