Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

PS Claudiu: „Sensul Postului Mare este iubirea de Dumnezeu și de aproapele” - AUDIO

„Sensul Postului Mare este iubirea de Dumnezeu și de aproapele”, a afirmat Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, în meditația din cadrul Sfintei Liturghii pe care a oficiat-o duminică, 10 martie, în Catedrala din Blaj. Pornind de la textele din Apostol citite la Sfânta Liturghie, respectiv din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, PS Claudiu ne invită ca în această perioadă de post să facem să crească iubirea de aproapele nostru, pentru că numai în acest fel dăm sens postului și rugăciunii.

Iată câteva fragmente din predica Preasfinției Sale Claudiu Lucian Pop, de duminică, din Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj:

„Intrăm într-o perioadă aparte, cu totul specială, intensă, pentru că începe Postul Mare. Știm cu toții ce înseamnă acest lucru, știm despre abținerea de la mâncăruri, despre facerea de fapte bune, suntem chemați la îndurare și milostenie. Biserica ne invită, an de an, să reașezăm ideile și viața noastră spirituală pe făgașul bun. Fiindcă așa suntem noi oamenii, uităm! Și de aceea în tot Vechiul Testament răsună acel 'Adu-ți aminte, Israele!' sau 'Ascultă, Israele!' De aceea celebrăm Sfânta Liturghie euharistică în amintirea a ceea ce a făcut Isus Hristos pentru noi, de aceea Biserica, an de an, ne propune un rit liturgic, care să ne ajute să ne readucem aminte de demnitatea noastră, de identitatea noastră. Asta trebuie să facem în mod continuu, nici unul dintre noi nu poate să spună că a ajuns deja la statura omului perfect, că a înțeles deja lucrurile și că el nu mai are nevoie de astfel de practici. Suntem cu toții chemați să reînnoim adeziunea și dragostea noastră și să revenim la iubirea cea dintâi.

Sfântul Apostol Pavel ne aducea aminte în Epistola pe care am ascultat-o la Sfânta Liturghie cam cum trebuie să se situeze postul nostru. Și înțelegem că nu e doar o sumă de fapte pe care le facem, de acțiuni, de renunțări și că, de fapt, sensul acestor renunțări este iubirea de Dumnezeu și de aproapele. Și acest faimos exemplu pe care îl știm probabil cu toții: unii mănâncă legume, iar alții carne; și cel care mănâncă legume să nu îl judece pe cel care mănâncă carne; iar cel care mănâncă carne să nu-l disprețuiască pe cel care mănâncă legume. Dar dincolo de acest lucru, de faptul că mâncatul de carne sau de legume scandalizează pe cineva, suntem chemați să privim mai degrabă la aproapele nostru și la viața lui decât la ceea ce facem noi sau ceea ce credem noi că facem bine. Și de aceea înțelegem din cuvintele Apostolului Pavel că sensul Postului Mare este iubirea de Dumnezeu și de aproapele. Dacă postul și faptele noastre din Postul Mare merg în această direcție, este foarte bine. Dacă nu merg în această direcție, la nimic nu folosește. O spune Sfântul Pavel atât de clar în Imnul Iubirii!

Cu atât mai mult. faptele noastre umile, slabe, pe care putem să le facem, nu folosesc la nimic fără iubire. La ce ne-ar folosi postul și rugăciunea, abținerea nu doar de la fapte, ci de la toate cele ce au fost prescrise, dacă nu ar crește în noi iubirea față de aproapele? Dacă am vedea un frate de-al nostru în nevoi și nu l-am ajuta, dacă am vedea pe cineva flămând și nu l-am ajuta? Dacă am face ceea ce facem noi în mod normal. Aici se regăsește adevărata taină a postului și a rugăciunilor noastre, a prezenței noastre în Biserică.

Este un lucru extrem de important că suntem aici, în Biserică, dar ceea ce facem noi aici trebuie să se răsfrângă în viața noastră concretă. Liturghia nu se termină când ieșim pe ușa bisericii, când dă preotul dezlegarea finală. Aici este doar culmea trăirii noastre, dar Liturghia trebuie să continuie de-a lungul săptămânii, în viețile noastre. Dacă cei care ne văd nu înțeleg că suntem creștini fără ca noi să le spunem asta, fără să ne scoatem buletinul de creștini, fără să le spunem 'sunt greco-catolic și în Biserica mea au fost episcopi martiri' [...] trebuie să se vadă prin viața noastră și de aceea Sfântul Pavel, cum spuneam, ne ajută să resituăm ceea ce vom face în acest post. Toate sunt importante, toate sunt utile, toate sunt folositoare, dar păstrând întotdeauna viziunea noastră de final: iubirea de Dumnezeu și iubirea de aproapele! La asta trebuie să ne ducă perioada Postului Mare!”

Nicu Goga

11.03.2019.

Înregistrarea integrală a predicii PS Claudiu poate fi ascultată mai jos: