Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

România: grădinițele, școlile și universitățile nu se mai redeschid în acest an școlar; intervale orare mărite pentru vârstnici

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că școlile, grădinițele și universitățile nu se vor redeschide, anul școlar urmând să se încheie pe 12 iunie. Elevii din anii terminali vor merge la școală două săptămâni, începând cu data de 2 iunie, în anumite condiții, iar Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza conform planificării, după reguli foarte stricte. De asemenea, președintele a anunțat că persoanele care au peste 65 de ani vor putea ieși din case, începând de luni, între orele 07:00-11:00 și 19:00-22:00.

Școlile și universitățile nu se vor redeschide. Luni s-a decis ca, pentru majoritatea elevilor în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua cursurile la distanță, mediile vor fi încheiate cu notele pe care elevii și studenții le au acum. În cazuri excepționale se pot face re-evaluări. Excepție vor face cei din clasele terminale, de exemplu clasele a VIII-a, a XII-a sau a XIII-a, care vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale, dar numai cu respectarea normelor de distanțare sociale, cu maximum 10 elevi într-o clasă.

Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte: absolvenții vor sta la distanță mare unii de alții, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, iar intrarea și ieșirea elevilor se vor face pe culoare separate.

„Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari: de a duce boala la școală și de a duce boala de la școală acasă. Așa putem evita riscuri majore, pentru că nu ar fi posibil ca în școlile noastre să se respecte distanțarea între elevi”, a spus Klaus Iohannis, care a dat exemplul unor țări din UE, care nu doresc să redeschidă școlile, amintind și de situația unei provincii din Franța, în care s-au deschis școlile și în care, după câteva zile de cursuri, dascăli și elevi au fost depistați pozitiv.

Tot luni, președintele a anunțat că persoanele care au peste 65 de ani vor putea ieși din case între orele 07:00-11:00 și 19:00-22:00. O nouă ordonanță militară a fost adoptată, în așa fel încât actuala regulă să fie relaxată. Astfel, vârstnicii pot ieși din case pentru cumpărături sau pentru a face mișcare. Până acum, vârstnicii aveau la dispoziție intervalul orar 11:00-13:00, cu excepția celor care încă merg la serviciu sau care au activități agricole.

Nicu Goga

27.04.2020.