Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

România: Starea de urgență, prelungită pentru încă 30 de zile

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că a semnatul decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență, instituită în 16 martie. Șeful statului a spus, într-o declarație de presă, că în pofida restricțiilor fără precedent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a pandemiei, iar bilanțul crește zilnic într-un ritm alert. Din acest motiv este evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar și în contextul adoptării unor măsuri fără precedent de distanțare socială. Parlamentarii vor vota joi decretul pentru prelungirea stării de urgenţă.

Pe durata stării de urgență, școlile vor rămâne închise și se suspendă toate activitățile didactice. De asemenea, se pot plafona prețurile la alimente de strictă necesitate, medicamente și utilități. Klaus Iohannis spune că dacă se va constata scăderea prețurilor la energie, guvernul va lua măsurile necesare pentru ca scăderile să se reflecte în prețurile pe care le plătesc consumatorii.

Pe durata stării de urgență, managementul unităților sanitare publice civile poate fi asigurat de personalul cu atribuții în domeniul Apărării Naționale, în timp ce termenul de preaviz se suspendă pe durata stării de urgență pentru angajații din domeniul sanitar, social și apărare. Tot pe durata stării de urgență, va fi interzisă încetarea activității centrelor rezidențiale pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, pentru copii, publice și private.

Klaus Iohannis spune că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor, care ar fi fost imposibil de gestionat de sistemul de sănătate. El a criticat solicitările politicienilor care își doresc relaxarea măsurilor, despre care spune că sunt inconștienți și că pun o presiune uriașă pe sistemul medical.

„Măsurile sunt obligatorii pentru a depăși cu pierderi cât mai puține criza gravă în care ne aflăm [...] Fiecare suntem datori să punem umărul la trecerea peste această grea încercare. [...] Sunt măsuri care ne afectează temporar o parte din drepturi și libertăți, dar care salvează vieți. [...] Fac apel la cei care cred că lucrurile nu sunt atât de grave: nu păcăliți instituțiile statului, vă păcăliți singuri, vă puneți în pericol părinții. [...] Orice pas dincolo de liniile trasate de recomandări poate însemna îmbolnăvirea dvs și a celor dragi. [...] Fiți responsabili și solidari!”, sunt câteva dintre declarațiile făcute de președintele Kalus Iohannis, marți la prânz.

Parlamentarii vor vota joi decretul pentru prelungirea stării de urgenţă. Parlamentul a fost convocat pentru joi să voteze decretul de prelungire a stării de urgenţă. Votul va fi dat online. Senatorii şi deputaţii se vor reuni, joi, de la ora 12.00, pentru a vota decretul dat de preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea stării de urgenţă.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, întrunite marți, 14 aprilie, au stabilit ca votul pentru încuviințarea decretului prezidențial privind prelungirea stării de urgență cu 30 de zile să aibă loc joi, 16 aprilie, de la ora 12.00 (vot online). De asemenea, ședințele Comisiilor de apărare, juridică și cea de sănătate ale celor două Camere (sesizate pe fond), precum și ale Comisiilor economice, pentru afaceri europene, muncă, transporturi și învățământ (care vor da avize) vor avea loc miercuri, 15 aprilie, începând cu ora 10.00. Membrii acestora vor dezbate și vota încuviințarea decretului prezidențial privind prelungirea stării de urgență cu 30 de zile. Ședintele comisiilor se vor desfășura online.

Potrivit prevederilor constituționale, starea de urgență instituită de președintele României poate fi prelungită ori de câte ori este nevoie, cu perioade de 30 de zile și de fiecare dată procedura are nevoie de aprobarea Parlamentului. Dacă Parlamentul nu încuviințează prelungirea stării de urgență, șeful statului revocă de îndată documentul, iar măsurile dispuse nu se aplică.

Tot marți, ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat că autoritățile vor adopta o ordonanță militară prin care vor fi făcute clarificări privind modul de organizare a sărbătorilor pascale.

Marcel Vela le-a mulțumit românilor că au înţeles situația și că au respectat în mare parte măsurile stabilite de autorități. El a precizat că, potrivit statisticilor, România stă net mai bine decât alte țări europene în ceea ce privește răspândirea virusului și numărului cazurilor de COVID-19.

Nicu Goga

14.04.2020.