Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Situație explozivă la Spitalul Municipal Blaj: nu sunt bani pentru plata salariilor pe luna ianuarie - AUDIO

UPDATE 19.02.2019.

Angajații Spitalului Municipal Blaj și-au primit salariile pe luna ianuarie 2019, după ce plata acestora a fost amânată inițial. Managerul unității medicale blăjene, Iacob Suciu, a anunțat că salariile angajațiilor au fost achitate în cursul zilei de luni, 18 februarie, cu o zi lucrătoare întârziere față de data obișnuită. Iacob Suciu a precizat, într-o postare pe facebook, că sumele indexate la salariile personalului nemedical au fost suportate din bugetul propriu al Spitalului Municipal Blaj.

Managerul unității consideră că nu era normal ca personalul auxiliar, care a așteptat mai bine de un an de zile indexarea salariilor, să nu beneficieze de acest drept din cauza vidul legislativ creat, după ce această indexare nu a fost acoperită de la bugetul de stat.

Vă reamintim, vinerea trecută, conducerea Spitalului Municipal Blaj a amânat plata salariilor pentru luna ianuarie 2019, care ar fi trebuit făcută pe 15 februarie, după ce sumele aferente majorării salariilor personalului nemedical, ce urmau a fi alocate de la bugetul de stat, nu au fost virate instituției medicale blăjene.

Managerul instituției, Iacob Suciu, spunea atunci că dacă ar plăti diferența salarială din fondurile proprii ale spitalului, nu ar mai fi bani de medicamente, mai ales că sumele primite prin contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba au fost mai mici în această lună. El crede că singura rezolvare a situației este modificarea legii cadru 153/2017, astfel încât și personalul nemedical să fie plătit din fonduri publice, la fel ca personalul medical.

Nicu Goga

19.02.2019.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Conducerea Spitalului Municipal Blaj a amânat plata salariilor pentru luna ianuarie 2019, care ar fi trebuit făcută vineri 15 februarie, după ce sumele aferente majorării salariilor personalului nemedical, care ar fi trebuit alocate de la bugetul de stat, nu au fost virate instituției medicale blăjene. Managerul instituției, Iacob Suciu, spune că dacă ar plăti diferența salarială din fondurile proprii ale spitalului, nu ar mai fi bani de medicamente, mai ales că sumele primite prin contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba au fost mai mici în această lună. El crede că singura rezolvare a situației este modificarea legii cadru 153/2017, astfel încât și personalul nemedical să fie plătit din fonduri publice, la fel ca personalul medical. Săptămâna viitoare va avea loc o ședință de urgență a Consiliului de Administrație, care va lua în discuție situația din unitatea spitalicească blăjeană.

Iată ce a declarat managerul Spitalului Municipal Blaj, Iacob Suciu, la Radio Blaj:

„Aș dori să relev o problemă cu adevărat gravă, după ce ieri am dat dezmințiri cu fizicieni și lucruri mai puțin importante pentru Spitalul Blaj. Suntem în 15 februarie 2019, data plăților salariilor în sănătate, inclusiv a angajaților Spitalului Municipal Blaj, aferentă lunii ianuarie 2019. Conform ordonanței 114/2018 s-au indexat salariile personalului nemedical (farmaciste, biologi, infirmiere, îngrijitoare, kinetoterapeuți, personal administrativ) cu o pătrime, reprezentând diferența dintre salariul de bază aferent anului 2022 și luna decembrie 2018. Această pătrime, la noi, calculată pe fiecare persoană, înseamnă 81.000 lei. Suma aceasta se acoperă pentru personalul medical, iar creșterea salarială se acoperă, începând cu data de 1 martie 2018, din transferurul de la bugetul de stat. Spre surprinderea noastră, când am primit sumele pentru luna ianuarie 2019 de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba, am constatat un minus de 81.000 lei, adică suma exactă pe ordonanța 114, aceasta fiind coroborată cu o diminuare a contractului pe luna februarie cu 50.000 lei. Deci practic, astăzi, 15 februarie, avem un deficit de 131.000 lei, sumă pe care noi trebuie să o acoperim de undeva.

Undeva-ul acela rămâne numai suma de servicii, dar, la momentul ăsta, contractul pentru anul 2019 este media anului trecut, minus cei 50.000 lei pe care i-am primit mai puțin pentru spitalizarea de zi. Deficitul de 131.000 lei ar trebui, practic, acoperit din veniturile proprii, din sumele care la noi sunt echivalente cu medicamentele. Deci, practic, dacă acoperim banii aceștia din fondurile proprii, nu mai sunt bani de medicamente. Asta este cea mai mare problemă, nu există cadru legislativ, Casa de Asigurări m-a asigurat că a făcut toate eforturile necesare, eu la momentul acesta am făcut și o adresă scrisă (foto 2 și 3) către CNAS Alba, DSP Alba, Ministerul Sănătății, pe care am înaintat-o și la care aștept răspuns.

Cea mai mare problemă este că angajații spitalului sunt afectați în acest moment, ei trebuind să-și primească salariile. Așteptăm până săptămâna viitoare, prelungim puțin termenul de plată, îmi cer scuze angajaților Spitalului Municipal Blaj, care și-au făcut treaba foarte bine, foarte corect, dar am constatat o lipsă a fondurilor în momentul în care trebuia să achită salariile. Din păcate, politicile bugetare ale ministerelor nu sunt corelate cu legea responsabilității fiscale, care spune că pentru orice creștere și orice cheltuială trebuie să fie identificată o sursă de venit. În acest moment, veniturile nu există în acest caz.”


Managerul Spitalului Municipal Blaj a anunțat că săptămâna viitoare va avea loc o ședință de urgență a Consiliului de Administrație a unității medicale, pentru a se stabili pașii următori în ceea ce privește plata salariilor celor 350 de angajați. În opinia lui Iacob Suciu, cea mai bună soluție o reprezintă modificarea legii cadru 153/2017, astfel încât și personalul nemedical să fie plătit din fonduri publice, la fel ca personalul medical, mai ales că o mare parte din personalul auxiliar al spitalului lucrează direct cu pacienții.

Nicu Goga

15.02.2019.