Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Slujbele greco-catolice, cu credincioși, în exteriorul bisericilor: măsurile și instrucțiuni pentru participanți

Începând de duminică, celebrările liturgice în Biserica Greco-Catolică se vor face cu prezența credincioșilor, în exteriorul bisericilor. Mitropolia Română Unită cu Roma a emis un comunicat, semnat de Cardinalul Lucian, în care sunt prezentate măsurile și instrucțiunile referitoare la celebrările liturgice din Biserica Greco-Catolică. În aceste condiții, se modifică și programul liturgic din Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”. Astfel, duminică, 17 mai, în Catedrala Mitropolitană va fi oficiată o singură Sfântă Liturghie, fără prezența credincioșilor, la ora 08:45. Aceasta va fi transmisă în direct de TVR3, Radio Blaj și de canalul youtube Radio Blaj Online HD.

În Blaj, Capela Arhierilor (Parohia Blaj II) a anunțat că duminică, 17 mai, va relua slujbele cu credincioșii, în curtea bisericii. Acestea vor fi organizate după programul tradițional de duminică, la ora 08:00 (Sfânta Liturghie) și la ora 11:00 (Sfânta Liturghie cântată de copii și tineri). Credincioșii vor participa la actul liturgic purtând mască de protecție, iar distanța dintre persoane trebuie să fie de 2 metri. Parohia dispune de câteva măști pentru cei care nu au, așa cum a anunțat părintele paroh Cristian Rus.

De asemenea, tot de duminică, 17 mai, la Sanctuarul Fecioarei Săracilor din Cărbunari-Blaj vor fi celebrate, în prezența credincioșilor, și în aer liber, Sfânta Liturghie și toate celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici și sărbători. La toate celebrările săvârșite în aer liber se va respecta distanțarea fizică, iar folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții, a anunțat Rectorul Sanctuarului, Pr. Dumitru Petru.

În contextul instituirii stării de alertă, prin Hotărârea nr. 24 din 14.05.2020 a Guvernului României – Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cu anexa ce cuprinde măsurile de prevenire și control a infecțiilor, Mitropolia Română Unită cu Roma a stabilit următoarele instrucțiuni referitoare la celebrările liturgice din Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică:

Celebrările liturgice vor fi rânduite în exteriorul bisericilor, cu respectarea următoarele măsuri:

- Prezența credincioșilor trebuie să fie organizată astfel încât pentru fiecare persoană să fie asigurată suprafața de 4 m2 și distanța de minim 2 m între persoane;
- Credincioșii vor participa la actul liturgic purtând mască de protecție;
- Asigurarea dezinfectării prealabile a vaselor și a obiectelor de cult;
- Înainte de începerea celebrării și înainte de împărtășirea credincioșilor, preotul își va dezinfecta mâinile.

Cu privire la celebrarea Tainelor Botezului, Cununiei și a slujbei înmormântării, în biserici sau în capele, cu participarea a maxim 16 persoane, vor fi respectate următoarele:

- Igienizarea și dezinfectarea spațiului bisericii, a vaselor și a obiectelor de cult care sunt utilizate în evenimentul liturgic;
- Parohiile vor pune la dispoziția credincioșilor, la intrarea în biserică, soluții de dezinfectare a mâinilor;
- Accesul și ieșirea credincioșilor vor fi organizate de preot astfel încât să se evite aglomerația;
- Credincioșii vor purta mască de protecție în perioada prezenței în lăcașul de cult și vor respecta distanța de minim 2 metri între persoane;
- Se recomandă persoanelor în vârstă, celor care sunt vulnerabile din punct de vedere al stării de sănătate și celor care prezintă simptome de infecție respiratorie să urmărească Sfânta Liturghie prin intermediul posturilor de radio, televiziune sau prin internet.

Preoții vor acorda Taina Pocăinței conform programului afișat de fiecare parohie în vederea evitării aglomerației, spovedindu-i pe credincioși și asigurându-se de respectarea distanței minime recomandate. Dezlegarea sacramentală se va acorda fără contact fizic. Atunci când spovada se va desfășura în interiorul bisericii, vor fi respectate toate celelalte măsuri precizate la punctul 2.

„Însoțim cu dragoste și în rugăciune comunitățile greco-catolice românești din diasporă, recomandând ca în privința celebrărilor liturgice să urmeze prevederile legale și ecleziastice aflate în vigoare în țările unde se află,” se arată în comunicatul Cardinalului Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Nicu Goga

16.05.2020.