Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Tineri din întreaga țară la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic de la Satu Mare

Între 25 și 29 iulie, Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare este gazda celui mai important eveniment al tinerilor catolici din România, care se organizează din trei în trei ani, Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC). La eveniment, în municipiul Satu Mare au ajuns 1250 de tineri, care, conform distribuirii locurilor, reprezintă fiecare dieceză romano- sau greco-catolică din țară.

Locația principală a programelor este Grădina Romei, dar participanții vor vizita și puncte turistice importante din oraș, biserici, organizații caritative, ordine călugărești cu carismă caritativă, își vor face vizibilă prezența în locurile publice din Satu Mare. Pe parcursul întâlnirii, tinerii vor fi ajutați de 75 de voluntari din diferitele dieceze, 60 de voluntari de la Serviciul de Ajutor Maltez, iar câteva sarcini vor fi îndeplinite de unele familii din Satu Mare.

Participanții la eveniment au ajuns miercuri și s-au adunat în Grădina Romei, unde de la ora 19, a avut loc deschiderea oficială a INTC-ul. Tinerii au primit salutările gazdelor, s-au rugat împreună, au cânta imnul oficial al întâlnirii, după care au avut ocazia să se cunoască mai bine, să se distreze la un concert The Phoenix SM.

Privind programul, joi dimineața tinerii au prezentat simbolurile diecezelor și au ascultat și prima cateheză. Zilele de joi, vineri și sâmbătă, au fiecare câte un subiect – reconciliere, caritate, iar apoi identitate –, și de fiecare dată, cateheții se vor inspira din tema respectivă, dar și din motto-ul întâlnirii – „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu!” (Lc 1,30). Tot așa, în aceste trei zile sunt și Sfinte Liturghii: în rit romano-catolic în limba română la biserica Calvaria, în limba maghiară la Catedrală, respectiv în rit greco-catolic în biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Acestea toate sunt oficiate de fiecare dată de câte un episcop. Duminica însă, cu toții se vor aduna la Sfânta Liturghie de încheiere, care va fi oficiată de nunțiul papal Miguel Maury Buendía, în Grădina Romei. La fiecare Sfântă Liturghie sunt așteptați toți enoriașii, indiferent de vârstă.

În programul INTC vor avea loc și ocazii de rugăciuni comune, Adorații Euharistice, dar tinerii pot alege și dintre programele alternative, ca ateliere de artizanat, programe sportive, city-tour sau plimbare între obiectivele turistice și culturale, activități în aer liber sau programe de ajutorare, caritative. În ziua de vineri, între 15 și 18, în trei puncte ale orașului – în fața Muzeului Județean, în parcul central și în Pasajul Coposu – tinerii vor face mai multe flash-mob-uri, și tot în ziua de vineri li se va alătura Comunitatea Neocatecumenală din Dieceza de Satu Mare, cu cântecele și rugăciunile lor de misiune stradală. În ziua de vineri așadar, cu siguranță, dar și în alte zile sătmărenii vor avea ocazia de a se întâlni cu tineri în șepci și tricouri INTC.

Oferta programelor e variată, organizatorii împreună cu partenerii lor încearcă totul, ca oaspeții care ajung la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic în Satu Mare să se simtă bine, să aibă momente de îmbogățire spirituală, iar apoi să ducă cu ei vestea bună a orașului și a diecezei.

GALERIE FOTO

sursa: www.e-communio.ro

27.07.2018.