Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

„Temnițele Clujului. Caravanele Ardealului”, cea mai nouă apariție în Colecția MICA ROMĂ XXI

Volumul „Temnițele Clujului. Caravanele Ardealului”, semnat de preotul și scriitorul greco-catolic Septimiu Popa, este cea mai nouă apariție, la Editura Vremea, în cadrul Colecției MICA ROMĂ XXI, coordonată de scriitorul Cristian Bădiliță și poate fi achiziționat contra sumei de 22,50 lei. Editura Vremea vine și cu o ofertă excelentă pentru cei care doresc să-și completeze biblioteca personală cu această colecție: toate cele cinci titluri din Colecția MICA ROMĂ XXI pot fi achiziționate la preț redus, 108 lei în loc de 144 lei, expedierea fiind gratuită.

Autorul volumului „Temnițele Clujului. Caravanele Ardealului”, Septimiu Popa, (1885-1946) s-a născut la Șalcău, în județul Sibiu, unde tatăl său era preot, dar a copilărit și a crescut la Cergău Mare, după ce părintele său a devenit paroh aici. Și-a făcut studiile la Blaj, unde a fost și hirotonit preot (1907). A fost preot în mai multe sate din Ardeal, profesor de religie și publicist.

Așa cum se precizează în prezentarea de pe site-ul Editurii Vremea, „Caravanele Ardealului” este cea mai frumoasă carte a lui Septimiu Popa, prinos de recunoștință al autorului pentru Blajul studiilor și formației intelectuale și morale. Se poate citi ca un roman istoric al Blajului, al Bisericii și Școlilor sale, în secvențe cu registre evocatoare alternative, toate constituind o mărturisire de recunoștință a unui fost învățăcel pentru „urbea scolastică” a românilor ardeleni de altădată.

Mai puțin cunoscută este cea de‑a doua carte importantă a lui Septimiu Popa, „Temnițele Clujului”. Cartea este izvorâtă dintr‑o tristă experiență biografică: în septembrie 1916, a fost arestat și apoi întemnițat la Cluj de autoritățile ungare înfricoșate de atitudinea patriotică a preoților români care sperau că sfârșitul războiului va aduce și împlinirea unității naționale.

Despre Colecția MICA ROMĂ XXI avem o scurtă prezentare, semnată de coordonatorul acesteia, scriitorul Cristian Bădiliță: „De la Inochentie Micu Klein (1737) și până la interzicerea Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist (1948), Blajul, Mica Romă, cum l-a supranumit Eminescu, a fost capitala culturii române din Ardeal. Aici s-a inițiat marele „proiect de țară”, occidentalizarea românilor. Sintagma „tradiție greco-catolică” n-a putut fi rostită vreme de patruzeci de ani. Or, fără această tradiție, nu se poate explica originea însăși a României moderne. Colecția „Mica Romă XXI” își propune să acopere acest gol din memoria națională.”

Până acum, în Colecția MICA ROMĂ XXI au apărut următoarele volume:

- Alexandru Lupeanu-Melin: „Evocări din viața Blajului”;
- Ion Agârbiceanu: „Licean… odinioară”;
- Aaron Florian: „Patria, patriotul și patriotismul”;
- George Coșbuc: „Vorba de acasă”;
- Septimiu Popa: „Temnițele Clujului. Caravanele Ardealului”.

Nicu Goga

11.06.2020.