Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Ştiri

 • Marți, 6 iulie: KIDS RACE, curse de ciclism pentru copii, cu ocazia trecerii Turului Sibiului prin Blaj

  ACS Running&Cycling Club Blaj, Primăria Blaj și Turul Ciclist al Sibiului organizează marți, 6 iulie 2021, competiția ciclistă KIDS RACE, o cursă de biciclete dedicată copiilor cu vârsta de până la 14 ani, amatori ai acestui sport. Evenimentul va avea loc pe Câmpia Libertății, unde cei mici vor putea parcurge cu bicicleta diferite distanțe, pe categorii de vârstă și gen. Pentru copiii de 6 ani sau mai mici este permisă folosirea roților ajutătoare, a trotinetei sau a altor biciclete specifice vârstei. Ca de obicei, acest eveniment are și un caracter umanitar. Cu această ocazie va fi organizată și o strângere de fonduri pentru o fetiță de 9 ani, diagnosticată cu epilepsie și cu o dezvoltare cognitivă ușor întarziată, suma de bani ce va fi colectată urmând a fi folosită pentru tratamentele necesare micuței.
 • Calitatea aerului la Blaj, foarte bună

  Măsurătorile efectuate de Agenția de Protecția a Mediului Alba confirmă faptul că municipiul Blaj are o industrie nepoluantă. Parametrii care indică calitatea aerului în municipiul nostru sunt mai aproape de valorile minime decât de cele maxime admise pentru un mediu normal.
 • Anunț: Înscrierea la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, anul universitar 2021/2022

  Facultatea de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității Babeş-Bolyai Cluj Napoca, organizează înscrieri pentru admiterea în anul universitar 2021/2022, învăţământ de zi nivel licenţă, cu durata studiilor de 3, respectiv 4 ani, sau nivel master, cu durata studiilor de 2 ani.
 • „Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele. Sărbătoare în comunitatea de romi din cartierul Barbu Lăutaru

  La doi ani de la vizita Papei Francisc în comunitatea din cartierul Barbu Lăutaru, paisprezece copii au trăit emoționantul moment al primirii Primei Împărtășanii Solemne la biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu”, la Sfânta Liturghie celebrată duminică 13 iunie 2021.
 • Blajul merge „Pe urmele Papei Francisc”: Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă în comunitatea de romi din cartierul Barbu Lăutaru

  Evenimentele care marchează aniversarea a doi ani de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj se vor încheia în cartierul Barbu Lăutaru, în mijlocul comunității rom, duminică 13 iunie 2021. Începând cu ora 11:00, Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar, în numele Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit, va oficia Sfânta Liturghie pe esplanada bisericii cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu”, devenită punct central al comunității romilor din cartierul Barbu Lăutaru.
 • Blaj: curse de ciclism pentru copii, cu ocazia trecerii Turului Sibiului prin oraș

  ACS Running&Cycling Club Blaj, Primăria Blaj și Turul Ciclist al Sibiului vor organiza în data de 6 iulie 2021 competiția ciclistă KIDS RACE, o cursă de biciclete dedicată copiilor cu vârsta de până la 14 ani, amatori ai acestui sport. Evenimentul va avea loc pe Câmpia Libertății, unde cei mici vor putea parcurge cu bicicleta diferite distanțe, pe categorii de vârstă și gen. Pentru copiii de 6 ani sau mai mici este permisă folosirea roților ajutătoare, a trotinetei sau a altor biciclete specifice vârstei.
 • Simpozion Internațional on-line: „Să mergem împreună”: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj (2019-2021)

  În zilele de 9 și 10 iunie 2021, a avut loc la Blaj Simpozionul Internațional „Să mergem împreună: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj”, organizat de Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Evenimentul academic s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Congregației pentru Bisericile Orientale, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major.
 • Blaj: vaccinări cu serul Pfizer, în acest weekend, la Tiur, Mănărade și Petrisat

  În acest weekend vor fi reluate acțiunile de tip „maraton de vaccinare” cu serul Pfizer în localitățile aparținătoare municipiului Blaj (Tiur, Mănărade și Petrisat), destinate în special persoanelor care s-au imunizat cu prima doză în aceste localități, în urmă cu trei săptămâni. Pot însă participa și toți cei care doresc să se imunizeze cu prima doză de vaccin Pfizer, indiferent de localitatea în care domiciliază, fără programare, doar cu buletinul de identitate. Minorii care au împlinit vârsta de 12 ani se pot prezenta la vaccinare doar însoțiți de un părinte sau de reprezentantul legal. De asemenea, persoanele care trebuie să efectueze rapelul pot alege și alte centre de vaccinare pentru efectuarea acestuia.
 • Blajul merge „Pe urmele Papei Francisc”: Sărbătoarea Fericiților Episcopi Martiri Greco–Catolici Români

  Primul eveniment care marchează aniversarea a doi ani de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj, va avea loc în seara zilei de 1 iunie 2021, la ora 18:00, când va fi celebrată Vecernia Solemnă a Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco–Catolici Români, oficiată de Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Textele liturgice pentru celebrarea Vecerniei Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români au fost pregătite de Comisia Sinodală Liturgică a Bisericii Greco-Catolice din România și au primit Recognitio din partea Sfântului Scaun. Miercuri 2 iunie 2021, cu prilejul Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco–Catolici Români, începând cu ora 10:00, va fi oficiată, Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.
 • Simpozion Internațional online: „Să mergem împreună”: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj (2019-2021)

  În zilele de 9 și 10 iunie, Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj - Napoca, organizează Simpozionul Internațional „Să mergem împreună: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj”. Evenimentul academic se va desfășura sub înaltul patronaj al Congregației pentru Bisericile Orientale, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major.
 • Blajul, pe urmele Papei Francisc! Evenimente organizate cu ocazia aniversării a doi ani de la vizita istorică a Sfântului Părinte la Blaj (2019 - 2021)

  Aniversarea a doi ani de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj este marcată de mai multe evenimente de ordin spiritual, social, universitar și mediatic, organizate în Mica Romă de Biserica Română Unită cu Roma, Greco - Catolică: celebrări liturgice, lansarea albumului foto „Mică Romă, Papa te salută!”, Simpozionul Internațional „Să mergem împreună: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj” și Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă a copiilor la biserica din cartierul Barbu Lăutaru, vizitată de Sfântul Părinte în data de 2 iunie 2019.
 • Maraton de vaccinare, duminică, la Jidvei

  Primăria Comunei Jidvei și Direcția de Sănătate Publică Alba organizează duminică, 30 mai 2021, maratonul vaccinării împotriva COVID-19 în comuna Jidvei. Vaccinarea se va derula în intervalul orar 10:00 - 21:00, la Căminul Cultural Jidvei. Cei care doresc să se vaccineze la Jidvei pot opta pentru imunizarea cu serul Pfizer (cu rapel la trei săptămâni) sau cu serul Johnson&Johnson (care nu necesită rapel, fiind administrat în doză unică).
 • Blaj: vaccinări fără programare, în acest weekend, la Tiur, Mănărade și Petrisat

  Continuă seria de evenimente de tip „maraton de vaccinare” cu serul Pfizer organizate pe raza municipiului Blaj. În acest weekend vor fi organizate trei astfel de acțiuni în localitățile aparținătoare ale municipiului Blaj, după următorul program: vineri, 21 mai, între orele 11:00 și 16:00 la Tiur, sâmbătă, 22 mai, între orele 11:00 și 16:00 la Mănărade și duminică, 23 mai, între orele 15:00 și 19:00, la Petrisat. Vaccinarea se va desfășura la căminele culturale din cele trei localități și este organizată de Primăria Municipiului Blaj, Direcția de Sănătate Publică Alba și Spitalul Municipal Blaj.
 • Echipa de robotică Rubix Blaj, locul doi la Regionala First Tech Challenge, secțiunea Motivate Award

  Echipa de robotică a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj a participat la faza regională a competiției BRD First Tech Challenge - Ultimate Goal, unde a obținut locul doi la secțiunea Motivate Award. Concursul s-a desfășurat online, din cauza situației generate de pandemia de coronavirus. Rubix Blaj a ratat însă calificarea la faza națională, obținând locul opt în clasamentul meciurilor, în faza următoare calificându-se doar primele șase din cele 32 de echipe paricipante.
 • Cristina Man, aleasă în funcția de vicepreședinte al Federației Române de Atletism

  O veste extraordinară pentru sportul blăjean! Antrenoarea Cristina Man (CSS Blaj) a fost aleasă, miercuri, în funcția de vicepreședinte al Federației Române de Atletism.
 • „Crosul Speranței” Blaj revine în acest an

  Vești bune pentru iubitorii de mișcare din Blaj! După ce anul trecut nu s-a putut desfășura din cauza situației epidemiologice de la nivel mondial, Asociația Clubul Sportiv Running&Cycling Club Blaj a făcut anunțul mult așteptat: „Crosul Speranței” Blaj va avea loc în perioada 9-10 octombrie 2021, pe Câmpia Libertății. Și în acest an, „Crosul Speranţei” Blaj va avea un caracter caritabil, o mare parte din sumele strânse din taxele de participare urmând a fi donate tinerilor cu dizabilităţi de la Serviciul de Ajutor Maltez din Blaj.
 • Blaj: în noaptea de marți spre miercuri, furnizarea apei potabile sistată în zona Eroilor - Gării, pentru cuplarea noii conducte de apă

  SC Apă CTTA SA Alba, Sucursala Blaj, va sista furnizarea apei potabile de marți, 18 mai, ora 22:00, până miercuri, 19 mai, ora 06:00, în municipiul Blaj, pe străzile Eroilor, Iacob Mureșianu, Gheorghe Doja (Blocurile 11 și 12), și Gării (Blocul 41, scările A și B), în vederea efectuării cuplării la rețeaua de distribuție a apei a noii conducte de alimentare cu apă, lucrări executate în cadrul proiectului „Reabilitare rețea apă pe strada Eroilor, Municipiul Blaj”.
 • Maratonul de vaccinare de la Blaj, un imens succes! Peste 800 de persoane vaccinate duminică

  Record de participare la maratonul de vaccinare de la Blaj! Deși s-a desfășurat doar într-o singură zi, maratonul de vaccinare de la Blaj a strâns cei mai mulți participanți dintre toate localitățile din județ care au organizat în weekend astfel de evenimente. Duminică, la Blaj s-au vaccinat, cu prima sau a doua doză de vaccin Pfizer, 804 persoane, mai mult de jumătate dintre persoanele care au făcut-o la maratoanele organizate în județ (1.405).
 • Blaj: Restaurantele, cafenelele, sălile de fitness și cele de jocuri de noroc s-au redeschis la interior, după scăderea incidenței la sub 3 cazuri la mia de locuitori

  Restaurantele, cafenelele, sălile de fitness și cele de jocuri de noroc s-au redeschis la interior la Blaj, cu un grad de ocupare de până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, după ce incidența în municipiu a scăzut la sub 3 cazuri la mia de locuitori. Luni, incidența cazurilor de coronavirus a scăzut în municipiul Blaj și a ajuns la 2,50 de cazuri la mia de locuitori. De altfel, pe rețelele de socializare, mai multe restaurante și săli de fitness din Blaj și-au anunțat clienții că își reiau activitatea la interior, în conformitate cu hotărârea de Guvern de vinerea trecută, publicată în Monitorul Oficial.
 • Blaj: Duminică, 16 mai, maraton de vaccinare cu serul Pfizer

  Duminică, 16 mai 2021, între orele 08:00-20:00, în municipiul Blaj se va desfășura maratonul de vaccinare a populației, cu serul Pfizer, împotriva SARS-COV-2. Vaccinarea va avea loc pe platoul din fața Centrului Cultural „Iacob Mureșianu”, din Bulevardul Republicii, numărul 36.
 • Blaj: Circulație doar până la ora 20:00 și magazine închise de la ora 18:00, în weekend, din cauza creșterii incidenței cazurilor de coronavirus

  Începând din weekendul viitor, pe raza municipiului Blaj se vor aplica restricții suplimentare, după ce incidența cazurilor de coronavirus depășit la Blaj 4 cazuri la mia de locuitori și a ajuns, marți la 4,24 cazuri active la mia de locuitori. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a emis Hotărârea 126 din 04.05.2021, prin care sunt stabilite noi măsuri de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 pe raza municipiului Blaj.
 • Programul oficiilor liturgice la Catedrala Arhiepiscopală Majoră "Preasfânta Treime" Blaj, 29 aprilie - 4 mai 2021

  Slujba de Înviere de la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” Blaj va avea loc, în acest an, sâmbătă, 1 mai, de la ora 20:00 și va fi transmisă în direct de TVR3. Postul public de televiziune va transmite, pe același canal, Denia celor 12 Evanghelii (joi, 29 aprilie, ora 19:00), Denia Prohodului Domnului (vineri, 30 aprilie, ora 19:00) și Sfintele Liturghii din primele trei zile ale Săptămânii Luminate (duminică, luni și marți, 2-4 mai), de la ora 08:45. Toate oficiile liturgice din Catedrala Arhiepiscopală vor fi transmise, în format live-video, de canalul youtube Radio BLAJ TV ONLINE și pe contul nostru de facebook.
 • Pastorala de Paști a Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan

  Scrisoarea Pastorală de Paști a Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, va fi citită în fiecare biserică greco-catolică din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș în prima zi a Sărbătorii Învierii Domnului 2021, duminică, 2 mai.
 • Juniorii de la CSS Blaj, calificați la faza finală a Campionatului Național de volei

  Performanță remarcabilă pentru voleiul juvenil din Blaj: echipa de juniori a Clubului Sportiv Școlar Blaj, antrenată de Alexandru Man, s-a calificat la faza finală a Campionatului Național, acolo unde se vor întâlni cele mai bune șase echipe din țară. La turneul semifinal organizat, în perioada 7-9 mai, la Blaj, CSS Blaj a învins cu 3-0 LPS Bihorul Oradea și CNMB Râmnicu Vâlcea și a pierdut, scor 1-3, meciul cu CSS Zalău, echipă care s-a calificat, de asemenea, în ultimul act al competiției.
 • Confederația Caritas România anunță lansarea proiectului „Federația SenioriNet – ONG-uri mai puternice în sprijinul vârstnicilor din România!”

  Confederația Caritas România anunță lansarea proiectului „Federația SenioriNet – ONG-uri mai puternice în sprijinul vârstnicilor din România!” Proiectul este derulat de Confederația Caritas România în parteneriat cu Asociația Four Change, Fundația de Sprijin Comunitar și Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității și sustenabilității ONG-urilor și sectorului societății civile. Perioada de implementare a proiectului este de 32 luni (aprilie 2021 – noiembrie 2023), iar costul total eligibil estimat este de 263,383.97 Euro.
 • Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, noul Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

  Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, în calitate de Arhiepiscop Major, după ce a primit consimțământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj pe data de 12 aprilie 2021, și după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, l-a transferat pe Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, în prezent Episcop titular de Mariamme și Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, în funcția de Episcop Eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla. Înscăunarea noului episcop eparhial va avea loc sâmbătă, 24 aprilie 2021. Ulterioare detalii legate de acest eveniment vor fi anunțate în zilele următoare, informează Biroul Arhieparhial de Presă. Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop îi succede Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, trecut la cele veșnice în data de 12 ianuarie 2021.
 • Blaj: Se reiau lucrările la Sala Polivalentă - termen de finalizare: 2022

  După o pauză de peste un an, lucrările de construcție a Sălii Polivalente Blaj vor fi reluate în câteva zile. Administrația locală blăjeană a semnat contractul de execuție a acestora cu noul constructor, rezultat în urma finalizării licitației. Lucrările vor fi efectuate de SC ACI Cluj SA, care a construit arene sportive precum Stadionul „Arcul de Triumf” București, Stadionul „Ion Oblemenco” Craiova, Cluj Arena, Stadionul Municipal Târgu Jiu și Sala Polivalentă Sfântu Gheorghe. Termenul de finalizare este de 18 luni, însă autoritățile locale au primit promisiuni că Sala Polivalentă ar putea fi gata mai devreme. Valoarea investiției, suportată în cote egale de Consiliul Local Blaj și Consiliul Județean Alba, este de 27 milioane de lei (+TVA).
 • Campanie caritabilă de Paști, pentru 11 copii, derulată de Asociația Club Sportiv Running&Cycling Club Blaj

  Asociația Club Sportiv Running&Cycling Club Blaj a inițiat o nouă campanie caritabilă dedicată persoanelor cu posibilități financiare reduse. Proiectul „Scrisoare Iepurașului” își propune să facă Sărbătorile Pascale mai luminoase pentru 11 copii din familii nevoiașe, din localitățile Blaj, Tiur și Mănărade, blăjenii fiind invitați să ofere, în acest sens, cadouri celor mici, pe baza dorințelor exprimate de aceștia în scrisorile colectate de Asociația Club Sportiv Running&Cycling Club Blaj, cadourile urmând a fi distribuite în Săptămâna Mare a Paștilor.
 • Mesajul ”Urbi et Orbi” al Papei Francisc la sărbătoarea Paștelui Romano-Catolic 2021

  Rănile lui Isus înviat reprezintă sigiliul peren al iubirii sale pentru noi, se arată în tradiționalul mesaj pascal ”Urbi et Orbi” al Papei Francisc din prima duminică a Paștelul Romano-Catolic. Duminică, 4 aprilie 2021, Papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie a Paștelui în bazilica Sfântul Petru, iar la finalul celebrării a transmis tradiționalul mesaj pascal ”Urbi et Orbi”, însoțit de binecuvântarea apostolică și de darul indulgenței plenare.
 • Blaj: Conferința Internațională „Convertire și spiritualitate ecologică. Nu stăpâni, ci ocrotitori”

  Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca organizează Conferința Internațională „Convertire și spiritualitate ecologică. Nu stăpâni, ci ocrotitori”, care va avea loc on-line, în data de 17 aprilie 2021, între orele 14:30-19:00.
 • Blaj: Autorul „Icoanei Pământului”, profesorul și geograful Ioan Rusu, comemorat la 210 de ani de la naștere

  În cimitirul vechi al Blajului, cunoscut de localnici și sub numele de „Cimitirul grecilor”, a avut loc marți, 30 martie, o manifestare consacrată memoriei profesorului, poetului și geografului Ioan Rusu, de la a cărui naștere s-au împlinit, de Bunavestire, 210 ani. Manifestarea a fost organizată de AGRU Blaj, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică. La mormântul celui omagiat, părintele Cristian Rus de la Parohia Blaj II (Capela Arhiereilor) a oficiat o slujbă de pomenire la care au participat membrii AGRU Blaj și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică. Despre Ioan Rusu a vorbit istoricul și criticul literar Ion Buzași, care a subliniat trei dintre ipostazele personalității celui care a rămas în posteritate printr-o splendidă carte de geografie intitulată „Icoana Pământului”, considerată de Nicolae Iorga „una din cele mai frumoase scrieri geografice din toată literatura română”.
 • Blaj: Pictorul Octavian Smigelschi, omagiat la 155 de ani de la naștere

  Pe 21 martie s-au împlinit 155 de ani de la nașterea pictorului Octavian Smigelschi, unul dintre marii artiști plastici ai spațiului românesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui următor. Personalitate artistică de anvergură - a fost pictor, sculptor, grafician – Octavian Smigelschi și-a legat numele și de Blaj. În Catedrala Mitropolitană există un covor ritual de mari dimensiuni (8x5,5 m) reprezentând vulturul deasupra cetății Sionului, care a fost țesut în primii ani ai secolului trecut de credincioase maramureșene, după schițele și desenele lui Octavian Smigelschi.
 • Blaj: Aproape jumătate din fondurile necesare pentru construcția noului pod peste calea ferată, de la bugetul național; lucrările încep în luna august

  Municipiul Blaj va primi suma de șapte milioane de lei, de la bugetul de stat, pentru reabilitarea și modernizarea „Podului Minciunilor”, după ce parlamentarii au adoptat marți bugetul de stat al României. Astfel, a fost adoptată Anexa nr. 7/03 din proiectul Bugetului de Stat pe anul 2021, prin care se alocă suma de șapte milioane de lei Municipiului Blaj, pentru finanțarea obiectivului de investiții „Pasaj superior km 377+131 - Podul Minciunilor”. Valoarea investiției va fi de aproximativ 15 milioane de lei, iar lucrările vor începe în luna august a acestui an.
 • Blaj: Cartierul Eroilor intră de luni, 15 februarie, în reabilitare și modernizare

  Cel mai mare cartier de locuințe din municipiul Blaj, Eroilor, va intra de luni, 15 februarie 2021, în reabilitare și modernizare. În prima fază va fi înlocuită complet conducta de canalizare menajeră, pe distanța Blocul Turn - Biserica Ortodoxă „Sfânta Maria” și va fi introdusă o nouă conductă de alimentare cu apă. În a doua fază, toată zona Eroilor și Gării va beneficia de lucrări de modernizare, pe fonduri europene, ce presupun reabilitarea completă a suprafeței rutiere și pietonale, reabilitarea aleilor, curților interioare, zonelor verzi, parcărilor și construirea rețelei de canalizare pluvială, informează un comunicat al Primăriei Blaj.
 • Blaj: lucrările de modernizare a cartierului de locuințe de la Chereteu vor începe luna viitoare

  Marți a fost semnat contractul de execuție pentru construirea străzilor și a rețelei de canalizare din cartierul Chereteu. Lucrările vor costa aproape 5 milioane de lei (fără TVA) și vor începe în luna martie. Autoritățile estimează că acestea se vor finaliza până la finalul acestui an.
 • Aparatul RMN de la Spitalul Blaj, pus în funcțiune

  Aparatul RMN de ultimă generație achiziționat de Spitalul Municipal Blaj a fost pus în funcțiune luni, 1 februarie 2021. Punerea în funcțiune a aparatului RMN respectă programul anunțat în luna noiembrie 2020 de autorități, care au estimat că la începutul acestei luni aparatul RMN va fi dat în folosință pentru pacienții din zonă. Astfel, aparatul RMN va efectua investigații de specialitate atât pentru pacienții internați în Spitalul Municipal Blaj, cât și pentru persoanele din Blaj și din zona Târnavelor, care se vor prezenta cu trimitere de la medicul specialist.
 • Blaj: Bazinul acoperit de înot se redeschide marți, 2 februarie 2021, în condiții sanitare stricte

  Bazinul acoperit de înot din Blaj se redeschide pentru populație marți, 2 februarie 2021, în condițiile impuse de autoritățile sanitare. Accesul iubitorilor de înot recreativ se va face în baza unei programări la numărul de telefon 0799-500.806.
 • Blaj: a XXI-a ediție a Concursul Național de Poezie ,,Ocrotiți de Eminescu” s-a desfășurat online - Rezultate

  Număr mare de participanți la ediția din acest an a Concursul Național de Poezie ,,Ocrotiți de Eminescu”! Ajunsă la ediția a XXI-a, manifestarea s-a desfășurat doar în mediul on-line, din cauza pandemiei de Covid 19 și nu a avut decât Secțiunea de Creație artistică. La această secțiune au participat, cu o debordantă spontaneitate și energie creatoare, peste 80 de elevi de gimnaziu, liceeni și studenți, dornici să-și demonstreze talentul și interesul pentru cultivarea limbii române, în încercarea de a descoperi forța demiurgică a cuvântului, ascunsă în simboluri și metafore. Chiar dacă uneori se simte tensiunea efortului creator, acest fapt este cu desăvârșire depășit de senzația plăcută a prospețimii viziunii artistice și de exuberanța vârstei, ne-a informat profesoara Claudia Oancea-Raica.
 • Blaj: Încheierea fazei Arhieparhiale a Cauzei de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM

  Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Actorul Cauzei de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM, s-a desfășurat la Blaj, în data de 14 decembrie 2020, Sesiunea de Încheiere a fazei Arhieparhiale a Cauzei de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM, trecut la Domnul la data de 23 iunie 2000. Ancheta, deschisă pe 14 sepmtembrie 2018, a cercetat viața, virtuțile eroice, faima de sfințenie și a semnelor Slujitorului lui Dumnezeu.
 • Oficial: Municipiul Blaj iese, la noapte, din carantină

  De data asta e sigur! Municipiul Blaj iese din carantină marți, 8 decembrie, ora 00:00. Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență Alba a decis să nu prelungească această măsură pentru localitățile Blaj, Cugir și Ciugud, după ce Institutul Național de Sănătate Publică (INPS) a avizat favorabil propunerile Direcției de Sănătate Publică Alba în acest sens, în urma scăderii incidenței cazurilor de coronavirus. Prefectul județului Alba, Nicolae Albu, a declarat, luni după amiază, că INSP a respins propunerea de ridicare a carantinei în municipiul Alba Iulia, unde incidența cazurilor se menține ridicată, astfel încât măsura carantinării orașului reședință de județ se va menține pentru încă șapte zile, cu posibilitatea unei revizuiri a situației în următoarele zile, imediat după ce rata de infectare va scădea. De asemenea se va propune ridicarea carantinării comunei Vințu de Jos.
 • Blaj: Incidența cazurilor de coronavirus scade la 4,86; trei noi cazuri raportate marți

  Incidența cazurilor active de Covid-19 a scăzut sub 5 la mia de locuitori. La Blaj, a fost raportată o incidență de 4,86 cazuri la mia de locuitori, în perioada 24 noiembrie - 7 decembrie fiind înregistrate 101 cazuri active de coronavirus. În ultimele 24 de ore, în municipiul nostru au fost raportate trei noi infecții cu coronavirus. Alte zece cazuri noi au fost anunțate în comunele din zona Blaj: cinci la Șona, trei la Sâncel și câte unul la Cenade și Valea Lungă.
 • Hirotonire de diacon în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj

  În Duminica a XXVII-a după Rusalii, 6 decembrie 2020, care anul acesta a coincis cu Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești din Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, a fost hirotonit un nou diacon. Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan și prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, ipodiaconul Paul Turcu a fost ridicat la treapta diaconiei.
 • PNL câștigă alegerile parlamentare la Blaj; AUR egalul PSD-ului

  Partidul Național Liberal (PNL) a câștigat alegerile parlamentare organizate în municipiul Blaj, cu 44,5% din voturile pentru Camera Deputaților și 43,8% la Senat. Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au obținut procente asemănătoare și s-au clasat pe locurile următoare la Blaj. PSD a obținut 15,2% la Camera Deputaților și 16% la Senat, în timp ce AUR a înregistrat un rezultat puțin anticipat înaintea alegerilor: 15,2% la Camera Deputaților și 15,9% la Senat. USR-PLUS a obținut al patrulea rezultat la Blaj: 10,5% la Camera Deputaților și 11,3% la Senat. La alegerile de duminică, participarea a fost extrem de scăzută și la Blaj, unde au votat doar 33,46% din alegătorii cu drept de vot, adică 5.623 de persoane.
 • Surse: Municipiul Blaj va ieși din carantină - incidența cazurilor de Covid-19 a scăzut la 5,48

  Municipiul Blaj va ieși din carantină marți, 8 decembrie, ora 00:00, potrivit unor surse oficiale, citate de Alba24.ro și de Ziarul Unirea. Conform acestora, măsura instaurării carantinării va fi prelungită în Municipiul Alba Iulia pentru încă șapte zile, în timp ce în localitățile Blaj, Cugir și Ciugud, această măsura va fi ridicată. În această după amiază, Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență Alba se va întruni pentru a stabili măsurile ce se vor aplica în localitățile aflate în carantina care expiră la miezul nopții.
 • Blaj: Zece noi cazuri de Covid-19 raportate vineri, incidența scade la 7,41 cazuri la mia de locuitori

  Zece noi cazuri de coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore la Blaj, potrivit datelor transmise, vineri, de Direcția de Sănătate Publică Alba. Alte zece cazuri au fost raportate în comunele din zona Blaj: trei la Valea Lungă, două la Cenade și câte unul la Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Jos, Jidvei, Sâncel și Șona. Cu 154 de cazuri active înregistrate în perioada 20 noiembrie - 3 decembrie, municipiul Blaj a ajuns la o incidență de 7,41 cazuri la mia de locuitori.
 • Blăjenii care vor merge duminică la vot nu vor avea nevoie de declarație pe propria răspundere

  Blăjenii care vor merge duminică la vot nu vor avea nevoie de declarație pe propria răspundere. În ziua votului, NU va fi nevoie de declarație sau adeverință pentru deplasarea în afara locuinței, în localitățile carantinate. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a avizat o astfel de măsură pentru alegerile de duminică, iar Guvernul a aprobat propunerea CNSU. Vă reamintim, municipiul Blaj se află în carantină până luni, 7 decembrie, ora 24:00. Aproape 17.000 de blăjeni cu drept de vor sunt așteptați la urne duminică, 6 decembrie 2020, să voteze la alegerile parlamentare, pentru Senat și Camera Deputațiilor. La Blaj, scrutinul electoral este organizat în 17 secții de votare, aceleași ca și alegerile locale de la finalul lunii septembrie. Secțiile de votare se vor deschide duminică dimineața la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.
 • Blaj: Șase noi cazuri de Covid-19 raportate joi, incidența scade la 7,94 cazuri la mia de locuitori

  Șase noi cazuri de coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore la Blaj, potrivit datelor transmise, joi, de Direcția de Sănătate Publică Alba. Alte opt cazuri au fost raportate în comunele din zona Blaj: trei la Valea Lungă, două la Jidvei și câte unul la Crăciunelu de Jos, Sâncel și Șona. Cu 165 de cazuri active înregistrate în perioada 19 noiembrie - 2 decembrie, municipiul Blaj a ajuns la o incidență de 7,94 cazuri la mia de locuitori.
 • La loc comanda: Blajul rămâne în carantină pentru încă șapte zile

  După ce luni seara a confirmat, practic, neprelungirea carantinării municipiului Blaj, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba (CJSU Alba) a revenit în cursul nopții asupra acestei decizii și a emis o nouă hotărâre, prin care propune prelungirea, cu încă șapte zile, a măsurii de carantinare a municipiului Blaj, dar și a localităților Alba Iulia și Ciugud. Astfel, prin hotărârea numărul 81 din 30 noiembrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a solicitat Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției emiterea ordinului comandantului acțiunii pentru prelungirea măsurii de carantinare zonală a municipiului Blaj, județul Alba, pe o perioadă de șapte zile, începând cu data de 1 decembrie 2020, ora 00:00. Această măsura va fi valabilă până luni, 7 decembrie, ora 24:00.
 • Blaj: Scădere spectaculoasă a incidenței cazurilor de Covid-19, rata înregistrată miercuri fiind de 8,08 cazuri la mia de locuitori

  Incidența cazurilor active de Covid-19 a scăzut spectaculos la Blaj, ajungând, miercuri, la 8,08 cazuri la mia de locuitori. Cea mai mare rată a fost atinsă în urmă cu o săptămână, când, miercurea trecută, aceasta era de 12,46 cazuri active la mia de locuitori. Luni, în momentul prelungirii carantinei în municipiul Blaj, incidența era de 10,01. Miercuri, la Blaj erau 168 de cazuri active de coronavirus, înregistrate în perioada 18 noiembrie - 1 decembrie. Vă reamintim, municipiul Blaj se află în carantină până luni, 7 decembrie, ora 24:00, după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis prelungirea perioadei de carantinare a orașului pentru încă șapte zile, începând cu data de 1 decembrie, ora 00:00.
 • Municipiul Blaj iese din carantină marți, 1 decembrie

  Începând de marți, 1 decembrie, ora 00:00, municipiul Blaj iese din carantina de două săptămâni, după ce Institutul Național de Sănătate Publică a avizat favorabil cererea Direcției de Sănătate Publică Alba privind ridicarea măsurii de carantinare a orașului. La Blaj, incidența cazurilor active de Covid-19 a scăzut pentru a cincea zi consecutiv și a ajuns luni la 10,01 cazuri active la mia de locuitori, după ce miercurea trecută aceasta era de 12,46 cazuri la mia de locuitori. De altfel, în ultimele două zile au scăzut și numărul cazurilor noi de coronavirus. Duminică au fost raportate șase cazuri noi, iar luni au fost anunțate doar două cazuri.
 • Blaj: A sosit aparatul RMN la Spitalul Municipal

  Mult așteptatul aparat RMN, ce va fi pus în funcțiune la Spitalul Municipal Blaj, a sosit marți la instituția medicală blăjeană. După instalarea și testele necesare, aparatul RMN (echipament rezonanță magnetică nucleară) va fi dat în folosința pacienților din Blaj și din Zona Târnavelor în jurul datei de 1 februarie 2021, a anunțat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, care a precizat că investigațiile care se vor efectua cu aparatul RMN vor fi gratuite pentru toți pacienții, acestea urmând a fi decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CNAS).
 • Blaj: incidența cazurilor de Covid-19 scade; șapte noi cazuri anunțate vineri

  Incidența cazurilor active de Covid-19 a scăzut, în ultimele două zile, la Blaj, după ce numărul cazurilor active s-a diminuat de la 257, câte erau miercuri, la 231, raportate vineri. De altfel și numărul zilnic al cazurilor noi de coronavirus, raportate în ultimele două zile, s-a redus. După ce miercuri au fost anunțate 28 de noi cazuri de coronavirus, joi au fost raportate 12 cazuri, iar vineri au fost înregistrate șapte noi infectări. Incidența cazurilor active a ajuns, vineri, în municipiul Blaj, la 11,11 cazuri la mia de locuitori, după ce miercuri aceasta era de 12,46, cea mai mare de la începutul pandemiei. Municipiul Blaj se află până luni, 30 noiembrie, ora 24:00, în carantină, însă decizia prelungirii sau ridicării acesteia va fi luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, în funcție de analiza evoluției situației epidemiologice din oraș.