Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

20 de ani de la trecerea la Domnul a fratelui Mihai din Prilog - AUDIO

Marți, 23 iunie, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj a avut loc o slujbă de pomenire a fratelui Mihai Neamțu din Prilog, cu ocazia împliniri a 20 de ani de la trecerea la Domnul. În 2018 a început Cauza de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM. Despre fratele Mihai din Prilog au vorbit, cu această ocazie, PS Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, și pr. Cristian Barta, Postulatorul Cauzei de Beatificare, pe care îi puteți asculta în fișierul audio de la finalul articolului.

Fratele Mihai Neamțu s-a născut în data de 13 octombrie 1924, în localitatea Prilog, județul Satu Mare, într-o familie cu 12 copii, ai cărui părinți se numesc Gheorghe și Terezia. Din anul 1931, până în anul 1936, a urmat școala primară în satul său natal. La vârsta de 14 ani a suferit de paralizie pe partea stângă.

După doi ani petrecuți la mănăstirea greco-catolică de la Bixad, din cauza unor probleme de sănătate, tânărul Mihai Neamțu revine la casa părintească unde, în perioada de persecuție a Bisericii Greco-Catolice, a avut o intensă activitate pastorală pentru numeroși credincioși, fiind urmărit în permanență de către serviciile de Securitate.

Casa fratelui Mihai a devenit, astfel, un sprijin pentru mulți nevoiași, care îl căutau pe călugărul de la Prilog, cu scopul de a primi povețe și alinare pentru nevoile lor trupești și sufletești.

A fost reprimit în Ordinul Sfântului Vasile cel Mare în data de 2 februarie 1981, în condițiile de clandestinitate ale Bisericii Române Unite, de către superiorul provincial de atunci, Părintele Gheorghe Marina OSBM. Voturile perpetue au fost depuse pe data de 1 ianuarie 1986.

Călugărul Mihai Neamțu OSBM a trecut la Domnul în data de 23 iunie 2000.

În data de 23 iulie 2018, Congregația pentru Cauzele Sfinților a emis decretul nihil obstatprin care își exprimă acordul pentru începerea Cauzei de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM.

În 5 august 2018, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, a publicat Edictul prin care se manifestă în mod public Cererea Părintelui Postulator Cristian Barta, legată de începerea Cauzei și a Anchetei arhieparhiale asupra vieții și virtuților eroice, precum și asupra faimei de sfințenie unită cu faima semnelor ale Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM.

Marți, 23 iunie 2020, la 20 de ani de la trecea la Domnul a fratelui Mihai Neamțu, PS Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a celebrat prima sfântă liturghie în calitate de episcop, încredințându-i lui Dumnezeu bunul mers al Cauzei de beatificare.

23.06.2020.