Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Școlile se vor redeschide în „scenariul galben”

Cursurile în grădinițele și școlile din municipiul Blaj se vor relua luni, 8 februarie, cel mai probabil, conform „scenariului galben”, în condițiile în care incidența cazurilor active de Covid-19, înregistrată vineri, 5 februarie, este de 1,20 cazuri active la mia de locuitori. Asta înseamnă că vor reveni fizic la școală sau la grădiniță toți preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, precum și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal.

Situația ar putea fi schimbată numai dacă în municipiul Blaj incidența cazurilor de coronavirus va scădea sub un caz la mia de locuitori, caz în care se va intra în „scenariul verde”, care presupune prezența fizică la cursuri a tuturor elevilor din oraș.


În cinci comune din zona Blajului, cursurile se vor desfășura conform „scenariului verde”. Este vorba despre instituțiile de învățământ din Bucerdea Grânoasă, Cenade, Cergău, Sâncel și Valea Lungă. În alte patru comune, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Jos, Jidvei și Șona, cursurile vor respecta prevederile „scenariului galben”.

„Scenariul verde” - scenariul 1, în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori, presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

„Scenariul galben”- scenariul 2, în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori, presupune participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, precum și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie.

„Scenariul roșu” - scenariul 3, în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori, presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar și participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Potrivit ordinului comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, se suspendă cursurile pentru 14 zile la apariția primului caz de coronavirus în școală, în învățământul preșcolar și primar.

În cazul elevilor din ciclul gimnazial și liceal, la depistarea unui caz de infectare cu Covid se declanșează ancheta epidemiologică. În această situație, Direcția de Sănătate Publică va decide dacă se vor suspenda cursurile încă de la primul caz sau se așteaptă apariția celui de-al doilea caz.

Nicu Goga

05.02.2021.