Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: 18 noi cazuri de Covid-19 raportate marți, rată de infectare de 11,21; de marți, orașul a intrat în carantină

18 noi cazuri de coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore la Blaj, potrivit datelor transmise, marți, de Direcția de Sănătate Publică Alba. Alte patru cazuri au fost raportate în comunele din zona Blaj, câte unul la Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Sâncel și Șona. Vă reamintim, municipiul Blaj a intrat, începând de marți, 17 noiembrie, ora 00:00, în carantină, pentru o perioadă de cel puțin 14 zile.

Cu 233 cazuri active, înregistrate în perioada 3 - 16 noiembrie, municipiul Blaj a ajuns la o rată de infectare de 11,21 cazuri la mia de locuitori, cea mai mare din județul Alba. În comunele din zona Blajului, incidența cazurilor de coronavirus este următoarea: Bucerdea Grânoasă - 8 cazuri (3,49), Cenade - 3 cazuri (3,00), Cergău - 10 cazuri (6,13), Cetatea de Baltă - 4 cazuri (1,30), Crăciunelu de Jos - 7 cazuri (3,26), Jidvei - 4 cazuri (0,75), Sâncel - 16 cazuri (6,10), Șona - 14 cazuri (3,19) și Valea Lungă - 22 cazuri (6,89).

Marți în județul Alba au fost raportate alte 166 de noi infectări, din 731 teste efectuate. Cele mai multe cazuri au fost anunțate la Alba Iulia (50), Sebeș (23) și Blaj (18). De la începutul pandemiei, în județul Alba au fost înregistrate 8.116 de cazuri de coronavirus. 5.373 persoane s-au vindecat, iar 213 pacienți diagnosticați cu Covid-19 au decedat. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 116.270, informează Direcția de Sănătate Publică Alba.

Municipiul Blaj a intrat, începând de marți, 17 noiembrie, ora 00:00, în carantină, pentru o perioadă de cel puțin 14 zile. Astfel, în intervalul orar 06:00 – 22:00, pe raza municipiului Blaj se poate circula doar în anumite situații, precum deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau nu se poate realiza de la distanță, deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți sau pentru alte motive justificate cum ar fi îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a persoanelor bolnave ori în caz de deces al unui membru de familie.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot deplasa în afara locuinței, motivat, doar în intervalul orar 10:00 – 13:00, în vreme ce persoanele cu vârsta de sub 65 de ani pot circula în intervalele orare 06:00 – 10:00, respectiv 13:00 – 20:00. În intervalul orar 22:00 – 06:00 este permisă circulația persoanelor numai în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanță, respectiv pentru deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică a persoanelor sau pentru nevoile animalelor de companie.

Începând de marți, 17 noiembrie, este strict interzisă intrarea/ieșirea din municipiul Blaj prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere. Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza Declarației pe proprie răspundere, legitimație de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.

Slujbele religioase se vor desfășura în afara lăcașurilor de cult și sunt interzise organizarea tuturor activităților cu caracter privat (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise, adunări publice, spectacole, concerte, activități culturale, științifice, artistice sau de divertisment, toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective care se desfășoară în spatii închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de profil, piețele pentru produse nealimentare, târgurile, oboarele, iarmaroacele si piețele de vechituri.

În contextul instituirii măsurii carantinei în localitatile Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud, timp de două săptămâni, forțe de ordine din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, al Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba și Poliției Locale vor fi mobilizate în misiuni de verificare a măsurilor dispuse. În această perioadă, pentru protecția cetățenilor, vor fi realizate dispozitive eficiente care să prevină orice incident și care să intervină în cazul nerespectării măsurilor instituite.

„Se va acționa în sistem integrat atât în filtre amplasate la intrarea în/ ieșirea din localitățile carantinate, cât și prin controale în interiorul acestora pentru a ne asigura că cetățenii respectă toate măsurile de protecție sanitară. Scopul desfășurării acestor acțiuni este de a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus și cu sprijinul cetățenilor sperăm ca la sfârșitul perioadei de două săptămâni acesta să fie îndeplinit”, informează un comunicat al Prefecturii Alba.

Nicu Goga

17.11.2020.