Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: 31 noi cazuri de Covid-19 raportate miercuri, rată de infectare de 11,93; primele sancțiuni în carantină

31 de noi cazuri de coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore la Blaj, potrivit datelor transmise, miercuri, de Direcția de Sănătate Publică Alba. Alte șase cazuri au fost raportate în comunele din zona Blaj: câte unul la Cergău, Crăciunelu de Jos, Jidvei și Șona, în timp ce două cazuri au fost anunțate în Valea Lungă.

Cu 248 cazuri active, înregistrate în perioada 4 - 17 noiembrie, municipiul Blaj a ajuns la o rată de infectare de 11,93 cazuri la mia de locuitori, cea mai mare din județul Alba. În comunele din zona Blajului, incidența cazurilor de coronavirus este următoarea: Bucerdea Grânoasă - 8 cazuri (3,49), Cenade - 3 cazuri (3,00), Cergău - 11 cazuri (6,74), Cetatea de Baltă - 4 cazuri (1,30), Crăciunelu de Jos - 8 cazuri (3,73), Jidvei - 4 cazuri (0,75), Sâncel - 13 cazuri (4,96), Șona - 14 cazuri (3,19) și Valea Lungă - 21 cazuri (6,57).

În ultimele 24 de ore, în județul Alba au fost raportate alte 240 de noi infectări, din 1.004 teste efectuate. Cele mai multe cazuri au fost anunțate la Alba Iulia (62), Sebeș (32) și Blaj (31). De la începutul pandemiei, în județul Alba au fost înregistrate 8.360 de cazuri de coronavirus. 5.445 persoane s-au vindecat, iar 218 pacienți diagnosticați cu Covid-19 au decedat. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 117.274, informează Direcția de Sănătate Publică Alba.

Primele sancțiuni pentru cei care au încălcat regulile carantinării

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au continuat și controalele pe timp de noapte și s-a acționat în filtre amplasate la intrarea în/ ieșirea din cele 6 localități carantinate.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 225 de polițiști și polițiști locali, și au fost verificate 57 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 190 de mijloace de transport, din care 127 de mijloace de transport în comun și au fost legitimate 4.766 de persoane.

Echipele de control au depistat și sancționat 164 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, una pentru nerespectarea măsurii carantinării și 24 pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 8.000 de lei.

În filtrele constituite la intrările / ieșirile celor 6 localități carantinate (Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud) precum și pe raza acestora au acționat 142 de forțe de ordine care au controlat 3.645 de persoane și 3.176 de autovehicule. Au fost depistate și sancționate 72 de persoane care nu au putut justifica motivul deplasării, în conformitate cu noile restricții de circulație.

Precizări de la Prefectura Alba privind declarația pe propria răspundere

Prefectura Alba a emis, miercuri, un comunicat, în care vine cu precizări suplimentare în ceea ce privește completarea declarației pe propria răspundere, pentru cele șase localități din județul Alba aflate în carantină.

„Ținând cont de multiplele dezbateri apărute recent în spațiul public privind redactarea declarației pe proprie răspundere, care trebuie întocmită în perioada instituiri carantinei zonale, vă comunicăm următoarele informații:

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura olografă a declarantului.

Declarația poate fi prezentată în format letric (suport hârtie) sau pe un dispozitiv electronic. ( ex telefon, tabletă).

Precizăm ca cetățenii pot prezenta si o declarație scrisă de mână, dar care să cuprindă mențiunile anterioare. Totodată pot folosi orice tip de declarație apărute recent în spațiul public, dar cu respectarea cerințelor expuse anterior.

Informăm cetățenii care folosesc declarații care conțin elementele prevăzute în hotărârea CJSU Alba, respectiv art. 4, punctul 3 și punctul 5, că pot adăuga în cuprinsul declarației și alte motive bine întemeiate, însoțite, dacă este posibil de acte doveditoare a motivului deplasării. ( susținere examen, ridicare acte de stare civilă, pașaport, etc).

Menționăm faptul că toate activitățile care nu sunt interzise prin hotărârea CJSU Alba să se desfășoare în perioada carantinării zonale, se derulează în condițiile stabilite prin hotărâri și ordinele ministerelor de specialitate din fiecare domeniu de activitate.

Facem un apel la populație să respecte toate măsurile care sunt necesare, obligatorii pentru fiecare dintre noi, astfel încât să limităm răspândirea virusului SARS CoV 2. Este momentul să fim uniți, toleranți și să ajutăm cu toții după puterile noastre pentru a putea depăși împreună cu bine această situație. Depinde doar de noi să fim puternici și responsabili!

Instituția Prefectului – Județul Alba”

Nicu Goga

18.11.2020.