Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: A doua ediție a concursului de creaţie literară „Ion Brad” și-a stabilit câștigătorii

A doua ediție a concursului de creaţie literară „Ion Brad” a avut loc în data de 8 noiembrie 2021, cu ocazia zilei de naștere a regretatului scriitor originar din Pănade, în organizarea Catedrei de limba şi literatura română a Colegiului Național „I.M. Clain” Blaj, a Societăţii de Lecturǎ „Radu Brateş” și a Direcţiunii Colegiului Naţional „I.M. Clain”, Blaj (director: prof. Ana Marcu).

La ediția din acest an au participat opt elevi, șapte de la Colegiul Naţional “„Inochentie Micu Clain” și un elev de la Liceul Tehnologic „Ştefan Manciulea” Blaj. Marele Premiu a fost obţinut de eleva Casiana Cătăuţă, din clasa a XI-a C de la Colegiul Naţional “„Inochentie Micu Clain”, pentu eseul „Nemurire”. Două premii speciale au fost acordate elevelor Tania Prainer, clasa a XI-a C, pentru eseul „Limitele efemerului” și Andreea Ştef, clasa a XI-a C, pentru eseul „Călătorie peste Styx”. Toate cele trei lucrări au fost coordonate de doamna prof. Ana-Maria Comşa.


Ceilalţi cinci elevi au primit premii pentru participare: Denisa Edveș, clasa a XI-a C, profesor coordonator Ana-Maria Comșa - „Dimensiunea mitologică, o altă formă a existenței”, Mădălina Oltean, clasa a IX-a C, profesor coordonator Diana Aftenie - „Efectul influenței zeităților asupra omenirii”, Adrian Hebean, clasa a XI-a C, profesor coordonator Ana-Maria Comșa - „Poduri între om și mit”, Nicolas Chiciudean, clasa a IX-a C, profesor coordonator Diana Aftenie - „Umanitatea între teama de absolut și teama de a trăi” și Daniel Maier, Liceul Tehnologic “Ștefan Manciulea”, profesor coordonator Ioana Breazu - „Vraja mitologiei”.

Tematica din acest an a fost „Noi și mitologia greacă”. La fel ca şi la ediţia precedentă, concurenţii au fost elevi ai școlilor blăjene (clasele VII-XII). Secţiunea de creație literară a constat din elaborarea unui eseu liber, având ca punct de plecare poezia lui Ion Brad, „Luntrea harnicului Charon”: „Plângeți ochi, dar nu cu lacrimi. / Cu lumina din adâncuri / Care zgârie pământul / Până-ncepe să rodească. / Plângeți ochi cu bobi de rouă / Pe care doar eu îi văd / Lin prelinși în luminișul / De pe fața mea brăzdată. / Plângeți ochi, să se aprindă / Sorii de la miezul nopții / Luntrea harnicului Charon.”

Concursul a fost iniţiat de Doamna Lia Brad Chisacof, fiica poetului, cercetător științific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, doctor habil. în filologie, care a făcut parte şi din juriu, alături de Ion Buzași – profesor universitar doctor, istoric şi critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Ilie Rad – profesor universitar doctor; președinte de onoare al Asociației Române de Istorie a Presei, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Ion Moldovan – scriitor, jurnalist, director al Editurii „BunaVestire” din Blaj.

Toate lucrările au fost de mare ţinută, dovada orizontului de cultură al elevilor, atenţiei cu care au fost îndrumaţi de prestigioasele cadre didactice, de la cele două instituţii. Mulţumiri speciale se cuvin Doamnei prof. Ana-Maria Comşa, care şi-a asumat organizarea propriu-zisă a concursului, scrie, pe blogul său, profesorul universitar doctor Ilie Rad.

Există intenţia ca lucrările de la cele două ediţii ale competiţiei să fie publicate într-un volum.

Textul lucrării premiate poate fi citit aici: AICI

Foto: Ion Brad (sursă internet)

16.11.2021.