Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: A sosit aparatul RMN la Spitalul Municipal

Mult așteptatul aparat RMN, ce va fi pus în funcțiune la Spitalul Municipal Blaj, a sosit marți la instituția medicală blăjeană. După instalarea și testele necesare, aparatul RMN (echipament rezonanță magnetică nucleară) va fi dat în folosința pacienților din Blaj și din Zona Târnavelor în jurul datei de 1 februarie 2021, a anunțat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, care a precizat că investigațiile care se vor efectua cu aparatul RMN vor fi gratuite pentru toți pacienții, acestea urmând a fi decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Aparatul RMN, de tip Magnetom Amira, 1.5 Tesla, este un echipament medical de ultimă generație, furnizat de Siemens Healthcare SRL. Aparatul RMN a costat 800.000 euro. Din această sumă, 90% a fost suportată de la bugetul Ministerului Sănătății, contribuția de la bugetul local al Municipiului Blaj fiind de 10%. În același timp, din fondurile proprii ale Spitalului Blaj a fost construită clădirea în care va funcționa aparatul RMN, costurile acesteia fiind de 100.000 euro, lucrările fiind executate de angajați ai Spitalului Muncipal Blaj și ai Serviciului Public din cadrul Primăriei Blaj.

„Dotarea Spitalului Municipal Blaj cu un aparat RMN va face ca pacienții internați la Spitalul Municipal Blaj, dar și locuitorii din zona Târnavelor, să nu mai fie nevoiți să fie transportați sau să se deplaseze la Alba Iulia pentru investigații RMN, crescând astfel capacitatea de diagnosticare, în vederea unui tratament optim! După Computerul Tomograf (CT) pus în funcțiune în 2017 și după aparatul Angiograf achiziționat în 2019, din 2020 avem aparat RMN la Spitalul Blaj! Pentru că, la Blaj, sănătatea este un domeniu prioritar!”, a firmă primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Demersurile pentru achiziționarea unui aparat RMN de ultimă generație au început în luna iunie 2020, Ministerul Sănătății alocând, după numai o lună, fondurile pentru achiziționarea acestuia. Licitația pentru cumpărarea aparatului RMN a fost finalizată în data de 7 septembrie 2020, iar aparatul a fost livrat în data de 24 noiembrie 2020.

Nicu Goga

24.11.2020.