Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: alte 3 cazuri de coronavirus, confirmate joi, 8 octombrie

În județul Alba, joi a fost depășit, pentru a doua zi consecutiv, numărul de 100 de cazuri noi de coronavirus, raportate în 24 de ore. Au fost confirmate alte 102 cazuri noi de coronavirus. Dintre acestea, 3 au fost raportate în municipiul Blaj, iar unul în comuna Jidvei. La Blaj, incidența cazurilor active de Covid-19 a ajuns joi la 1,26 cazuri la mia de locuitori, după ce Direcția de Sănătate Publică Alba a comunicat faptul că erau 26 de cazuri active înregistrate în ultimele 14 zile.

Cele mai multe cazuri au fost anunțate în focarul de la Centrul de Recuperare Galda de Jos, unde au fost confirmate 53 de persoane infectate cu Covid-19. În județ, în ultimele 24 de ore, s-au mai înregistrat 13 cazuri la Aiud, 9 la Alba Iulia, 6 la Sebeș, 3 la Cugir, 2 la Șibot și câte unul la Câmpeni, Ciugud, Cut, Ighiu, Livezile, Mirăslău, Ocna Mureș, Roșia Montană, Stremț și Zlatna. Două cazuri sunt fără localitate atribuită.

Județul Alba are în prezent 829 de cazuri active de infectare cu noul coronavirus, cel mai mare număr de la începutul epidemiei. Autoritățile județene și cele sanitare caută soluții pentru gestionarea tuturor cazurilor active, în condițiile în care toate locurile din spitalele județului destinate pacienților diagnosticați cu Covid-19 sunt ocupate, iar peste 600 de persoane diagnosticate cu coronavirus se află în izolare la domiciliu.

Până acum, 2315 de cetățeni ai județului s-au infectat, iar 1407 s-au vindecat. De asemenea, au fost înregistrate 79 decese.

Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 84.217.


Vă reaminitm, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Blaj au intrat în scenariul galben, hibrid, în ceea ce privește desfășurarea activității, începând de joi, 8 octombrie 2020. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat a această hotărâre miercuri seară, pe fondul înregistrării unei incidențe cumulate cuprinse între 1 și 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

Scenariul galben presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Trecerea în alt scenariu se va face în funcție de analiza epidemiologică la nivelul localităților, în funcție de rata de incidență a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la mia de locuitori din ultimele 14 zile.

Purtarea măștii de protecție facială este obligatorie în spațiile publice exterioare unde se înregistrează aflux mare de persoane – stații de autobuz, gări, autogări, 100 m în vecinătatea și incinta școlilor și a bisericilor, parcările spațiilor comerciale, piețe, târguri. Se vor excepta de la această măsură copiii cu vârsta mai mică de 5 ani și persoanele cu afecțiuni medicale care afectează capacitatea de oxigenare, dovedite printr-un document eliberat de medic.

Pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus SARS-COV-2, unitățile sanitare din județul Alba, vor aloca de îndată, între 20 și 30% din totalul numărului de paturi aprobate în structură, pentru tratarea pacienților pozitivi SARS-COV-2, respectând circuite funcționale avizate de către Direcția de Sănătate Publică Alba.

Fiecare unitate sanitară de la nivelul județului Alba va lua măsuri de îndată, de alocare a 1%, minim 1 pat, din totalul numărului de paturi aprobate în structura funcțională, pentru tratarea cazurilor grave de îmbolnăvire cu SARS-COV-2. Paturile vor fi dotate conform normelor ATI în vigoare, se mai arată în hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba.

Hotărârea nr. 34 din 07.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba poate fi citită integral în fișierul atașat mai jos.

08.10.2020.