Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Aproape 17.000 de cetățeni așteptați duminică la urne; sediu nou pentru o secție de votare

Peste 16.800 de blăjeni cu drept de vot sunt așteptați la urne duminică, 27 septembrie 2020, să voteze la alegerile pentru desemnarea Primarului Municipiului Blaj, Consiliului Local Blaj, Președintelul Consiliului Județean Alba și Consiliului Județean Alba. La Blaj, scrutinul electoral este organizat în 17 secții de votare, 16 dintre acestea având același sediu ca la ultimele alegeri organizate în oraș și în localitățile aparținătoare. Excepție face secția de votare nr. 76, care și-a mutat sediul de la Piața Mare Agroalimentară din zona Câmpia Libertăţii la Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor”, situată lângă Câmpia Libertății. Aici vor vota cetățenii cu drept de vot arondați străzilor Mitropolit Andrei Șaguna, Episcop Ioan Lemeny și Câmpul Libertății. În rest, arondarea secțiilor a rămas aceeași ca la ultimele scrutine electorale. Secțiile de votare se vor deschide duminică dimineața la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.

Regulile suplimentare la alegerile locale din 27 septembrie pentru membrii secțiilor de votare sunt purtarea măștii de protecție, dezinfectarea continuă a mâinilor de către membrii secției de votare după contactul cu materialele de votare sau cu actele de identitate ale alegătorilor. În cazul alegătorilor, la intrarea în secția de votare li se va măsura temperatura și se va face o analiză epidemiologică, iar dacă nu dețin o mască, li se va înmâna una. Alegătorii vor trebui să își dezinfecteze mâinile înainte de intrarea în secția de votare.

Toți cetățenii care nu se pot deplasa la secția de votare, pe baza unor documente de la medicul de familie ori de la medicul specialist, pot solicita urna specială, de la secția de votare cea mai apropiată de unitatea sanitară unde sunt internați sau, dacă sunt la domiciliu, de la secția la care sunt arondați. Cererea poate fi depusă și la Biroul de Circumscripție la care este arondată secția de votare a solicitantului, de către reprezentantul solicitantului, dar trebuie să fie semnată de către solicitant. Aceasta va fi transmisă președintelui secției de votare, sâmbătă 26 septembrie, între orele 18.00 – 20.00, astfel încât să primească acasă duminică urna mobilă și să voteze de la domiciliu persoanele care au afecțiuni medicale din cauza cărora nu se pot deplasa, dar și persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.

Pe baza cererii, o echipă de la secția de votare se va deplasa cu urna specială la domiciliu sau la unitatea sanitară, în condiții de pandemie, cu protecție sanitară. Cei care merg cu urna mobile la domiciliul alegătorilor, trebuie să fie dotați cu măști, mănuși și dezinfectant. Persoana care votează va purta mască și își va dezinfecta mâinile înainte de a vota.

Pacienții blăjeni internați la Spitalul Nou, care doresc să voteze, depun cereri la secția de votare de la Colegiul Naţional „I.M Clain" Blaj, în timp ce pacienții cu domiciliul în Blaj, internați la Spitalul Vechi, vor depuneri cereri pentru urna mobilă la secția de votare de la Centrul Cultural „Iacob Mureşianu". În cazul persoanelor vârstnice instituționalizate la Căminul de Bătrâni din Blaj, cererile pentru urna mobilă se depun la secția de votare de la Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea”.

Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia. Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşirea din acesta.

În situaţia în care se formează aglomerări la intrarea în sediile secţiilor de votare, personalul de pază va asigura distanţarea de minimum un metru între persoane. Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de exemplu vârsta de peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot. Accesul va fi dispus de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare prin măsuri organizatorice.

Distanţarea de minimum un metru poate fi asigurată şi prin marcarea acesteia între persoanele ce aşteaptă în curtea sau în faţa sediului secţiei de votare. Este recomandabil ca şi în curtea sau în faţa sediului secţiei de votare alegătorii să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, precizează autorităţile.

La intrarea în sediul secţiei va fi organizat un filtru, asigurat de personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protecţie sanitară şi flacon cu dezinfectant, iar alegătorii vor fi supuşi unui triaj observaţional şi vor fi termometrizaţi cu ajutorul unui termometru noncontact.


Dacă nu sunt evidenţiate temperatura de peste 37,3 grade C şi/ sau simptome respiratorii evidente (de exemplu tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie), alegătorul îşi va dezinfecta mâinile, va intra în sediul secţiei de votare, păstrând distanţa de minimum un metru faţă de celelalte persoane şi evitând atingerea pe cât posibil a suprafeţelor. În cazul în care un alegător nu dispune de masca de protecţie, acestuia i se va pune la dispoziţie una, pe care o va purta pe tot parcursul prezenţei în interiorul sediului secţiei de votare şi în localul de vot.

În cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente (de exemplu tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie) sau este febril (este depistat cu temperatura de peste 37,3 grade C), personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot astfel:

- alegătorul va purta mască, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi va fi menţinut la distanţă de celelalte persoane în exteriorul sediului secţiei de votare;

- se va identifica rapid numărul secţiei de votare la care alegătorul este arondat şi va fi anunţat preşedintele biroului electoral al secţiei de votare de existenţa cazului unui alegător ce necesită acces prioritizat;

- în localul de vot se vor face pregătirile necesare, astfel încât respectivul alegător să stea cât mai puţin timp în interiorul acestuia;

- alegătorul îşi va dezinfecta mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare;

- va fi condus în interiorul sediului secţiei de votare până la intrarea în localul de vot, evitând contactul fizic cu suprafeţele sau cu alte persoane;

- după îndeplinirea cu celeritate a formalităţilor prevăzute de lege, alegătorul va vota în cabina de vot care este mai apropiată de intrarea în local;

- după finalizarea procedurilor de votare prevăzute de lege, alegătorul va fi condus în afara sediului secţiei de votare;

- cabina de vot va fi dezinfectată prin ştergerea suprafeţelor prin pulverizare cu un dezinfectant pe bază de alcool şi prin ştergere cu o lavetă curată ce va fi aruncată după folosire; acolo unde este posibil, după primul alegător febril şi/ sau cu simptome respiratorii, cabina va fi rezervată până la sfârşitul zilei de votare doar alegătorilor febrili şi/ sau cu simptome respiratorii;

- alegătorului i se va recomanda purtarea măştii de protecţie până la domiciliu, evitarea transportului în comun, contactarea medicului de familie sau a serviciului 112, după caz;

- în cazul în care starea medicală a alegătorului este deteriorată, se va contacta serviciul 112, iar acesta va fi izolat într-o sală separată, evitând contactul cu alţi alegători sau cu alte persoane şi va fi supravegheat până când va fi preluat de personalul medical.

Accesul alegătorilor în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum un metru între persoane.

Alegătorii sunt obligaţi să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în localul de vot şi la ieşirea din acesta.

Potrivit ordinului emis de ministrul Sănătăţii şi cel al Afacerilor Interne, alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe baza de alcool sau va schimba mănuşile.

În vederea identificării de către operatorul de calculator şi de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 metri faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare; după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca, astfel încât să acopere nasul şi gura.

Alegătorul se va îndrepta către biroul sau banca la care se află membrul biroului electoral al secţiei de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală şi va poziţiona actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, pe biroul sau banca respectivă, astfel încât atingerea acestuia de către membrii biroului electoral al secţiei de votare să nu fie necesară.

Totodată, se va evita contactul fizic cu persoanele care compun biroul electoral al secţiei de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea ″Votat″⁣. Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral, sub supravegherea şi la indicaţia acestora.

Dacă alegătorul şi-a dezinfectat mâinile la intrarea în localul de vot şi a purtat masca de protecţie pe durata staţionării în localul de vot, ştampila cu menţiunea ″Votat″⁣, buletinele de vot, pixul şi documentele atinse vor fi considerate necontaminate.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu ″Votat″⁣, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

La urne, fiecare alegător va primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judeţean şi unul pentru preşedintele consiliului judeţean.

Lista secțiilor de votare și numerotarea acestora la alegerile pentru desemnarea Primarului Municipiului Blaj, Consiliului Local Blaj, Președintelul Consiliului Județean Alba și Consiliului Județean Alba:

- Piaţa Agroalimentară din zona Gării (75);
- Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor”, situată lângă Câmpia Libertății (76);
- Baza de Agrement Blaj (77),
- Grădiniţa de copii cu program prelungit de pe strada Eroilor (78);
- Şcoala Gimnazială „Toma Cocișiu” (79);
- Centrul Cultural „Iacob Mureşianu" (80);
- Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” (81);
- Serviciul Public de Asistență Socială (82);
- AJVPS Blaj (fostul CET) de pe strada Gheorghe Bariţiu (83);
- Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” (84);
- Colegiul Naţional „I.M Clain" Blaj (85);
- Şcoala Gimnazială „Petru Pavel Aron” Veza (86);
- Şcoala Gimnazială „I. M. Moldovan” Izvoarele (87);
- Grădiniţa de copii de pe strada Păcii, Izvoarele (88);
- Şcoala Gimnazială Mănărade (89);
- Şcoala Primară Petrisat (90);
- Şcoala Gimnazială Tiur (91).

Nicu Goga

25.09.2020.