Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Artistul plastic Mircea Maximilian Boeriu, omagiat de Ziua Culturii Naționale - GALERIE FOTO

Artistul plastic blăjean Mircea Maximilian Boeriu a fost omagiat de Ziua Culturii Naționale, în cadrul unei expoziții retrospective vernisată la Palatul Cultural Blaj, acolo unde lucrările maestrului pot fi admirate de blăjenii iubitori de artă. Reprezentant al tașismului, o formă a expresionismului abstract, Mircea Maximilian Boeriu este unul dintre cei mai importanți artiști blăjeni contemporani, autor a unei impresionante opere, cu lucrări expuse la numeroase expoziții în țară și străinătate, dar și prezente în diferite colecții particulare. Prezent la vernisaj, primarul Gheorghe Valentin Rotar a anunțat că Municipalitatea îi va conferi maestrului Mircea Maximilian Boeriu, în luna februarie, titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Blaj.

Despre arta pe care o practică Mircea Maximilian Boeriu a vorbit profesor dr. în istoria artelor plastice Cristina Oprea, care a făcut și o scurtă prezentare a expoziției:

„În această seară, prin dăruirea maestrului Boeriu, trecem prin aproape toate curentele secolului XX, începând de la expresionism, apoi încetul cu încetul ne îndreptăm către cubism, descoperim forma, descoperim culoarea, pendulăm între formă și culoare, ajungem la abstract. De la abstract mai facem un pas, ajungem la cubismul înainte de abstract, și aici avem câteva trupuri de doamne, nuduri cum le spunem noi, după care ajungem, încetul cu încetul, la expresionismul abstract, ce a avut două ramuri, una dintre ele fiind tașismul. Și în Europa au existat artiști de mare valoare care au iubit și au îmbrățișat acest mod de exprimare și uite că maestrul ne cheamă astăzi, la 170 de ani ai lui Eminescu, să ne demonstreze că dânsul își poate exprima sentimentele prin această formă de artă. Dacă ar fi să dau un titlu generic acestei expoziții, având în vedere că printre exponate se află Icoana Transfigurată, aș spune 'artă de la profan la sacru', și aici m-aș gândi la Mircea Eliade.”

Discipol al preotului pictor Iuliu Moga (1906-1976), Mircea Maximilian Boeriu a vorbit despre modul în care se exprimă din punct de vedere artistic, regăsit în lucrările expuse la Palatul Cultural Blaj:

„Felul acesta de a lucra este unic în lume! La ora actuală, lucrez cu seringa, prin injectare și aplicare de culoare prin presiune. Numai Jackson Pollock (n.r. unul dintre exponeţii majori ai expresionismului abstract) în America a mai făcut acest stil de lucru. Nu prea mă compar cu el, dar probabil că el nu a făcut acel figurativ pe care încerc eu să-l descopăr. Este o pictură încă în căutare.”

[1] Născut în data de 27 aprilie 1949, la Câmpina, Mircea Maximilian Boeriu s-a mutat, de mic copil, împreună cu familia, la Blaj. A început să picteze la vârsta de 12 ani, sub îndrumarea călugărului Iuliu Moga. A făcut liceul la Blaj și la Oradea, după care a urmat Facultatea de Arte Plastice din Cluj și Universitatea de Vest din Timişoara. Din 1992 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A participat la numeroase expoziții în țară și străinătate, lucrările sale fiind prezente în muzee din țară (Cluj, Bucureşti, Târgu-Mureş), la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” și la Biblioteca Municipală „Şcoala Ardeleană” din Blaj, precum și în numeroase colecții particulare.

Familia artistului este cea care a păstrat, îngropat în curtea casei din Blaj, sub secret absolut, bustul mitropolitului Vasile Suciu, expus acum în Piața 1848, în fața Palatului Cultural Blaj. Acesta a fost luat din Catedrala Blajului de bunicul artistului, Maximilian Boeriu, preot la Catedrală în anul 1948, fiind salvat astfel de la distrugere. De altfel, această întâmplare a fost relatată de Mircea Maximilian Boeriu la vernisajul expoziției sale din Palatul Cultural.

Nicu Goga

16.01.2020.

[1] http://mesageruldecovasna.ro/interviu-cu-pictorul-mircea-boeriu-sa-fim-oameni-buni-cu-credinta-in-dumnezeu-si-nadejde-mare-in-el/