Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Consacrarea episcopală a celor doi noi Episcopi greco-catolici

Consacrarea episcopală a celor doi noi Episcopi greco-catolici, Cristian Dumitru Crișan și Călin Ioan Bot, va avea loc duminică 21 iunie 2020, la ora 11:00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj. Celebrarea consacrării celor doi Episcopi va avea loc fără participarea clerului și a credincioșilor, urmând ca o Sfântă Liturghie solemnă să fie celebrată la o dată ce va fi comunicată ulterior. Radio Blaj și Radio Blaj Online TV vor transmite în direct ceremonia din data de 21 iunie, care va fi preluată, tot în direct, și de TVR3.

În format live-video, transmisiunea poate fi urmărită AICI

Având în vedere noile măsuri de distanțare socială și măsurile sanitare specifice stabilite de autorități pentru desfășurarea celebrărilor religioase, consacrarea episcopală a Mons. Ioan Călin Bot și a Mons. Cristian Dumitru Crișan va avea loc în data de 21 iunie 2020, începând cu orele 11:00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, în prezența unui număr restrâns de participanți, care au fost invitați la solemnul eveniment.

„Cunoscând dorința clerului și a credincioșilor de a fi alături de cei doi noi episcopi, îi îndemnăm să îi însoțească cu rugăciunea pentru a-și putea îndeplini cu sfințenie și dăruire totală misiunea la care Domnul îi cheamă. De îndată ce situația o va permite, va fi celebrată o Sfântă Liturghie solemnă la care vor putea participa alături de noii ierarhi preoții, persoanele consacrate, credincioșii și reprezentanți ai autorităților bisericești și civile din țară și din străinătate”, informează Biroul de presă al Arhieparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Alba Iulia și Făgăraș, cu sediul la Blaj.

În data de 16 ianuarie 2020, Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a ales doi noi Episcopi: Părintele Călin Ioan Bot - Episcop ales Auxiliar al Eparhiei de Lugoj, Episcop titular de Abritto și Părintele Cristian Dumitru Crișan, Episcop ales Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, Episcop titular de Abula. Sfântul Părinte Papa Francisc, urmând prevederile canonice, i-a proclamat pe noii Episcopi în data de 22 ianuarie 2020.

Consacrarea Preasfinției Sale Cristian Dumitru Crișan ar fi trebuit să se desfășoare în data de 28 martie 2020, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră “Sfânta Treime” din Blaj, iar cea a Preasfinției Sale Călin Ioan Bot era prevăzută pentru data de 25 aprilie 2020, în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, însă cele două ceremonii au fost anulate, după izbucnirea pandemiei de coronavirus.Biografiile celor doi noi Episcopi


Noul Episcop Călin Ioan Bot

S-a născut pe data de 24 iulie 1970 în localitatea Surduc, județul Sălaj. Între 1991-1995 a studiat Teologia la Cluj-Napoca.

Pe 10 septembrie 1995 a fost hirotonit preot, fiind încardinat în Eparhia de Cluj-Gherla.

Între 1995-2000 a fost numit director educativ în cadrul Institutului Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”, Cluj-Napoca, iar între 2000-2002 și 2005-2017 a fost numit Rector al aceluiași Institut.

Trimis la Roma, a urmat între 2002-2003 Cursul de Formarea Formatorilor din Seminarii organizat de Congregația pentru Educația Catolică în colaborare cu Institutele de Spiritualitate şi Psihologie din cadrul Universității Pontificale Gregoriana din Roma.

Între 2003-2005 a urmat cursurile de Masterat în Spiritualitate în cadrul Institutului de Spiritualitate al Universităţii Pontificale Gregoriana, Roma, finalizat cu lucrarea: „Gratuitatea iubirii lui Dumnezeu pornind de la tratatul De Trinitate a Sf. Augustin”.

În anul 2017 a fost numit Protosincel (Vicar General) al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Pe lângă direcţiunea spirituală şi activităţile didactice în cadrul Liceului Seminarial Inochentie Micu, Cluj-Napoca, a fost consilier eparhial pe probleme de învăţământ-formare în cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Noul Episcop Cristian Dumitru Crișan

S-a născut pe data de 11 octombrie 1981 în localitatea Sântu, județul Mureș. Între 2000-2003 a studiat Teologia la Blaj.

Trimis la Roma, în anul 2007 a obținut Bacalaureatul în Teologie la Ateneul Pontifical „Sant’Anselmo”.

Pe 11 mai 2008 a fost hirotonit preot, fiind încardinat în Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș.

În anul 2010 a obținut Licența în Drept Canonic la Institutul „Utriusque Iuris” al Universității Pontificale a Lateranului, iar în 2012 a obținut Doctoratul în cadrul aceleiași Universități.

În anul 2012 a fost numit Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Paris și Rector al Misiunii Greco-Catolice din Franța. În 2013 a fost numit Notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din România. În 2014 a fost numit Apărător al legăturii în Tribunalul Provincial de Primă instanță al Arhiepiscopiei de Paris, iar în anul 2016 a fost numit Judecător al aceluiași Tribunal.

Între 2016-2017 a urmat cursurile de Masterat la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Institutului Catolic din Paris, obținând Diploma de Master II în co-tutelă cu Universitatea „Paris IV Sorbona”.

În 2018 a obținut Certificatul „Emouna – l’amphi des religions” la Institutul de Științe Politice din Paris.

Pe data de 9 aprilie 2018, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit în funcția de Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, iar pe 11 octombrie 2018 a fost numit Coordonator național pentru pastorația greco-catolicilor români din Italia de către Consiliul Permanent al Conferinței Episcopale Italiene.

Nicu Goga

20.06.2020.