Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: incidența cazurilor de Covid-19 scade; șapte noi cazuri anunțate vineri

Incidența cazurilor active de Covid-19 a scăzut, în ultimele două zile, la Blaj, după ce numărul cazurilor active s-a diminuat de la 257, câte erau miercuri, la 231, raportate vineri. De altfel și numărul zilnic al cazurilor noi de coronavirus, raportate în ultimele două zile, s-a redus. După ce miercuri au fost anunțate 28 de noi cazuri de coronavirus, joi au fost raportate 12 cazuri, iar vineri au fost înregistrate șapte noi infectări. Incidența cazurilor active a ajuns, vineri, în municipiul Blaj, la 11,11 cazuri la mia de locuitori, după ce miercuri aceasta era de 12,46, cea mai mare de la începutul pandemiei. Municipiul Blaj se află până luni, 30 noiembrie, ora 24:00, în carantină, însă decizia prelungirii sau ridicării acesteia va fi luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, în funcție de analiza evoluției situației epidemiologice din oraș.

În ultimele 24 de ore, în comunele din zona Blaj s-au înregistrat alte cinci noi cazuri de coronavirus: două la Șona și câte unul la Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Jos și Valea Lungă. În comunele din zona Blajului, incidența cazurilor de coronavirus este următoarea: Bucerdea Grânoasă - 7 cazuri (3,06), Cenade - 11 cazuri (11,01), Cergău - 8 cazuri (4,91), Cetatea de Baltă - 5 cazuri (1,62), Crăciunelu de Jos - 10 cazuri (4,66), Jidvei - 7 cazuri (1,31), Sâncel - 10 cazuri (3,81), Șona - 25 cazuri (5,69) și Valea Lungă - 20 cazuri (6,26).

Vineri, 27 noiembrie, în județul Alba au fost raportate 158 de noi infectări, din 745 de teste efectuate. Cele mai multe s-au înregistrat la Alba Iulia (42) și Sebeș (24). De la începutul pandemiei, în județul Alba au fost înregistrate 9.741 de cazuri de coronavirus. 7.001 de persoane s-au vindecat, iar 250 de pacienți diagnosticați cu Covid-19 au decedat. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 123.615, informează Direcția de Sănătate Publică Alba.

În ultimele 24 de ore, pe raza județului Alba, au fost sancționate 81 de persoane care nu au avut mască de protecție sau au purtat-o incorect și 100 de persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea. În cele șase localități carantinate din județ, printre care și municipiul Blaj, au fost depistate și sancționate 90 persoane care nu au putut justifica motivul deplasării, în conformitate cu noile restricții de circulație.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au continuat și controalele pe timp de noapte și s-a acționat în filtre amplasate la intrarea în/ieșirea din cele șase localități carantinate.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 248 de polițiști și polițiști locali, alături de lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 97 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 360 de mijloace de transport, din care 59 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 8.027 de persoane.

Echipele de control au depistat și sancționat 81 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 100 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea. De asemenea, la Cugir și Teiuș, polițiștii au depistat câte o persoană care nu a respectat măsura carantinării. Fiecare a fost sancționată contravențional, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 55/2020. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 11.750 lei.

În filtrele constituite la intrările/ieșirile celor șase localități carantinate (Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud), precum și pe raza acestora, au acționat 155 de forțe de ordine care au controlat 3.557 de persoane și 4.814 autovehicule. Au fost depistate și sancționate 90 persoane care nu au putut justifica motivul deplasării, în conformitate cu noile restricții de circulație.

Scopul controalelor este de a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus, iar cu sprijinul cetățenilor autoritățile speră ca la finalul celor două săptămâni, perioadă pentru care a fost instituită carantinarea, acesta să fie îndeplinit, informează Inspectoratul de Poliție Județean Alba.

Nicu Goga

27.11.2020.