Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Marele corifeu Gheorghe Șincai va fi evocat la 205 ani de la trecerea la cele veșnice

La 205 ani de la trecerea la cele veșnice, figura marelui corifeu al Școlii Ardelene Gheorghe Șincai va fi elogiată printr-un eveniment academic. Conferința, organizată de Mitropolia Română Unită cu Roma Greco – Catolică din Blaj și de Seminarul Major Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Blaj, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco – Catolică, departamentul Blaj din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj – Napoca, va avea loc miercuri, 24 noiembrie 2021, începând cu ora 20:00.

Din cauza contextului pandemic actual, conferința se va desfășura în modalitate online. Puteți participa accesând datele de conectare de mai jos:

https://us06web.zoom.us/j/85233086729?pwd=MDlLYk4rNlVQaFNPaU5rN3BLSFFYdz09

Meeting ID: 852 3308 6729

Passcode: 725866

Conform programului, cuvântul de deschidere al evenimentului va fi rostit de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba – Iulia și Făgăraș. Va urma apoi expunerea Părintelui Toader Dulău, preot paroh la Râciu, satul natal al corifeului, intitulată „Gheorghe Șincai se întoarce acasă”, și prelegerea Doamnei Ana Maria Roman Negoi, Cercetător dr. în Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie, Facultatea de Istorie și Filologie, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu tema „Gheorghe Șincai, un Om al Luminilor”. Cele două prelegeri vor fi moderate de Părintele Călin – Daniel Pațulea, preofesor al Facultății de Teologie Greco – Catolică, departamentul Blaj.

„Gheorghe Șincai (1754-1816) a ilustrat profilul unui iluminist tipic în intenție și prin realizările sale. Mediile de formare din care se revendică (Roma, Viena, Buda) au oferit fundamentul ideologic pentru eruditul și funcționarul imperial care și-a lăsat amprenta inconfundabilă asupra evoluției culturii românești din Transilvania în Secolul Luminilor”, se arată în comunicatul Biroului de Presă al Arhieparhiei de Alba – Iulia și Făgăraș.

23.11.2021.