Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Pictorul Octavian Smigelschi, omagiat la 155 de ani de la naștere

Pe 21 martie s-au împlinit 155 de ani de la nașterea pictorului Octavian Smigelschi, unul dintre marii artiști plastici ai spațiului românesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui următor. Personalitate artistică de anvergură - a fost pictor, sculptor, grafician – Octavian Smigelschi și-a legat numele și de Blaj. În Catedrala Mitropolitană există un covor ritual de mari dimensiuni (8x5,5 m) reprezentând vulturul deasupra cetății Sionului, care a fost țesut în primii ani ai secolului trecut de credincioase maramureșene, după schițele și desenele lui Octavian Smigelschi.

AGRU Blaj, în colaborare cu Parohia Blaj II (Capela Arhiereilor), a organizat joi, 1 aprilie, o manifestare comemorativă la care au participat – respectând condițiile impuse de pandemie – membrii AGRU și credincioși din parohie. Manifestarea a avut loc la mormântul familiei Smigelschi din Cimitirul Mare al orașului, unde părintele Cristian Rus a oficiat o slujbă de pomenire. Despre personalitatea artistului a vorbit istoricul și criticul de artă dr. Cornel Tatai-Baltă.


Octavian Smigelschi s-a născut în 21 martie 1866 la Ludoș, lângă Sibiu. A fost fiul lui Mihail Smigelschi, descendent dintr-o familie nobilă de origine poloneză, refugiat în Transilvania din pricina evenimentelor revoluționare din 1848, și al Anei Sebastian, de origine română.

A luat lecții particulare acasă, după care a urmat Școala Maghiară de Stat din Sibiu. În paralel cu liceul, a studiat pictura cu Carl Dörschlag, în Germania. Obținând o bursă de stat, studiază apoi la Școala de profesori de desen din Budapesta (1884-1889). A activat ca profesor de desen la Dumbrăveni. Timp de un an a întreprins o călătorie în regiunile istorice ale României, unde a studiat monumente vechi de arhitectură. A studiat pictura bisericească, pe care a și executat-o în mai multe biserici, dintre care le amintim pe cele din Sâncel, Măgura, Racovița, Rodna Nouă, Mihalț, Vereșmort.

Începând cu anul 1890, Octavian Smigelschi a organizat o serie de expoziții bine primite de public și critică. În august 1903, a organizat o astfel de expoziție și la Blaj, prilej cu care a expus planul de zugrăvire a Catedralei Mitropolitane „Sfânta Treime”. Lucrarea nu a fost însă executată, din cauza lipsei de fonduri.

Operele sale monumentale cele mai cunoscute sunt iconostasul și cupola Catedralei Mitropolitane din Sibiu și capela Gimnaziului catolic din Budapesta.

A trecut la cele veșnice în ziua de 10 noiembrie 1912, la Budapesta. Este înmormântat la Blaj.

Ion Moldovan

Sursa: www.e-communio.ro

02.04.2021.