Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Prima ediție a Concursului de creație literară „Ion Brad” și-a desemnat câștigătorii

Prima ediție a Concursului de creație literară „Ion Brad”, organizat de Societatea de Lectură a Colegiului Național ,,Inochentie Micu Clain” Blaj, și-a desemnat câștigătorii. Marele premiu „Ion Brad” i-a fost acordat elevei Andreea Voina (XI C). Premii speciale au primit elevii Timeea Ivan (XII D) și Adrian Hebean (X C), informează un comunicat al Colegiului Național ,,Inochentie Micu Clain” Blaj.

În memoria scriitorului și diplomatului Ion Brad, care a fost și președintele de onoare al Societății de lectură ,,Radu Brateș”, spre perpetuarea celor mai bune tradiții blăjene legate de creația literară originală, s-a instituit în cadrul Societății de Lectură a Colegiului Național ,,Inochentie Micu Clain” de la Blaj, prin grija materială a familiei, un premiu literar școlar „Ion Brad”. Premiul urmează a se decerna anual, în data de 8 noiembrie, de ziua de naștere a scriitorului născut la Pănade, în 1929, care a murit, la București, în 6 februarie 2019.


În anul 2013, din inițiativa scriitorului Ion Brad (ultimul preşedinte al Societăţii de lectură „Timotei Cipariu”, a elevilor de la Liceul „Sf. Vasile cel Mare”, desfiinţată de regimul comunist în 1948) și directorului Colegiului Național ,,I. M. Clain” Blaj, prof. Ioan Tomoiagă, în cadrul unei omagieri centenare a dascălului Gh. I. Biriș, personalitate importantă a Blajului din perioada interbelică, s-a înființat Societatea de lectură ,,Radu Brateș’’. Pe parcursul anilor, societatea a cunoscut o evoluţie în care momentele de entuziasm tineresc şi activitate rodnică au alternat cu perioade lipsite de efervescență literară.

În memoria scriitorului și diplomatului Ion Brad, care a fost și președintele de onoare al Societății de lectură ,,Radu Brateș”, spre perpetuarea celor mai bune tradiții blăjene legate de creația literară originală, se instituie în cadrul Societății de Lectură a Colegiului Național ,,Inochentie Micu Clain” de la Blaj, prin grija materială a familiei, un premiu literar școlar „Ion Brad”. Premiul urmează a se decerna anual la 8 noiembrie, ziua de naștere a scriitorului.

Iniţiativa nobilă a doamnei Lia Brad Chisacof, fiica scriitorului, este fructificată prin organizarea, în perioada 16 octombrie – 8 noiembrie 2020, a primei ediții a Concursului de creație literară „Ion Brad”, coordonat de prof. dr. Ana-Maria Comșa, cu sprijinul Catedrei de limba şi literatura românǎ şi a direcţiunii Colegiului Naţional „I. M. Clain”. Juriul concursului a fost format din: Lia Brad Chisacof – cercetător științific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, doctor habil. în filologie; Ion Buzași – profesor universitar doctor, istoric şi critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România; Ilie Rad – profesor universitar doctor, președinte de onoare al Asociației Române de Istorie a Presei, membru al Uniunii Scriitorilor din România și Ion Moldovan – scriitor, jurnalist; director al Editurii „Buna Vestire”.

Criteriile evaluării au vizat pe lângă exprimarea corectă și expresivă, abordarea originală, creativă, reflexivă a elevilor, în vederea realizării unui eseu liber, cu tema „Oceanul de foc al vieții”, având ca punct de plecare versurile din poezie „Mântuirea”, de Ion Brad:

„Înot în oceanul de foc al vieţii, mă lupt cu talazurile lui uriaşe care m-acopăr ca o cămaşe.
Le sfârtec şi mă redau din nou libertăţii de-a naviga pe apele lui.
Oare când voi ajunge la limanul necunoscutului să nu mă mai tem de fulgerele cereşti?”


În urma jurizării lucrărilor, a avut loc festivitatea de premiere, care s-a desfășurat în mediul online, pe Platforma TEAMS a colegiului, respectându-se astfel condițiile impuse de pandemie. S-au anunțat laureații concursului, care au transmis, copleșiți de emoții, mulțumiri juriului și au citit un fragment preferat din lucrarea premiată.

Marele premiu „Ion Brad” i-a fost acordat, elevei Voina Andreea (XI C), de către doamna cercetător științific Lia Brad Chisacof, un premiu special i-a revenit elevei Ivan Timeea (XII D), acordat de către domnul profesor doctor Ion Buzași și cel de-al doilea premiu special i-a fost acordat elevului Hebean Adrian (X C), de către domnul profesor doctor Ilie Rad.

Felicităm organizatorii și participanții, în egală măsură, pentru că, deși suntem nevoiți să ne adaptăm acestor vremuri vitrege, se pot petrece minuni pentru elevii noștri talentați, iubitori ai artei cuvântului, chiar și în mediul online...Credem că, prin participarea la acest concurs desfășurat on-line, nu am fost doar martorii tăcuţi, din spatele ecranelor, ci spectatorii unui eveniment special, care au trăit bucuria de a păstra vie, în suflet, amintirea scriitorului Ion Brad.

Purtător de cuvânt al Colegiului Național ,,I. M. Clain”,
Prof. dr. Claudia Oancea-Raica

Foto: Revista „Timpul Blăjean”

13.11.2020.