Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: toate unitățile de învățământ din oraș, în scenariul GALBEN; purtarea măștii de protecție obligatorie în spațiile publice

Toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Blaj au intrat în scenariul galben, hibrid, în ceea ce privește desfășurarea activității, începând de joi, 8 octombrie 2020. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat a această hotărâre miercuri seară, pe fondul înregistrării unei incidențe cumulate cuprinse între 1 și 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. La Blaj, incidența cazurilor active de Covid-19 a ajuns la 1,07 la mia de locuitori, după ce Direcția de Sănătate Publică Alba a comunicat faptul că miercuri erau 22 de cazuri active înregistrate în ultimele 14 zile.

Scenariul galben presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Trecerea în alt scenariu se va face în funcție de analiza epidemiologică la nivelul localităților, în funcție de rata de incidență a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la mia de locuitori din ultimele 14 zile.

Conform hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, toate unitățile de învățământ din Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Abrud, Teiuș, Avram Iancu, Berghin, Cricău, Doștat, Ighiu, Miraslău, Rădești, Săliștea, Șibot, Stremț și Vințu de Jos vor funcționa în scenariul 2 – galben, începând cu data de 8 octombrie 2020.

De asemenea, pe fondul înregistrării unei incidențe cumulate, de peste 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, la nivelul unităților administrativ-teritoriale Aiud, Ciugud, Galda de Jos, Hopârta și Blandiana, începând cu data de 8 octombrie .2020, se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența față în față în toate unitățile de învățăm cursurile urmând a se desfășura exclusiv online, în scenariul 3 – roșu. Trecerea în alt scenariu se va face în funcție de analiza epidemiologică de la nivelul localităților, după scăderea ratei de incidență sub limita de alerta 1 cazuri /1000 locuitori din ultimele 14 zile).

Direcția de Sănătate Publică Alba va solicita avizul Institutului Național de Sănătate Publică pentru propunerea aprobării de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a instituirii măsurii de carantinare zonală în arealul cu rată de incidență mărită a cazurilor SARS-COV-2, din localitatea Șeușa, comuna Ciugud, județul Alba.

Purtarea măștii de protecție facială este obligatorie în spațiile publice exterioare unde se înregistrează aflux mare de persoane – stații de autobuz, gări, autogări, 100 m în vecinătatea și incinta școlilor și a bisericilor, parcările spațiilor comerciale, piețe, târguri. Se vor excepta de la această măsură copiii cu vârsta mai mică de 5 ani și persoanele cu afecțiuni medicale care afectează capacitatea de oxigenare, dovedite printr-un document eliberat de medic.

Pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus SARS-COV-2, unitățile sanitare din județul Alba, vor aloca de îndată, între 20 și 30% din totalul numărului de paturi aprobate în structură, pentru tratarea pacienților pozitivi SARS-COV-2, respectând circuite funcționale avizate de către Direcția de Sănătate Publică Alba.

Fiecare unitate sanitară de la nivelul județului Alba va lua măsuri de îndată, de alocare a 1%, minim 1 pat, din totalul numărului de paturi aprobate în structura funcțională, pentru tratarea cazurilor grave de îmbolnăvire cu SARS-COV-2. Paturile vor fi dotate conform normelor ATI în vigoare, se mai arată în hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba.

08.10.2020.