Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Caritas Blaj: 60 de persoane vârstnice primesc ajutor prin intermediul Fundației Regale Margareta a României

În contextul izolării sociale determinate de pandemia de coronavirus, seniorii din 4 localități urbane și rurale din județele Sibiu și Alba (Sibiu, Blaj, Cenade și Bucerdea Grânoasă), beneficiari ai Centrelor de servicii de îngrijire și asistență la domiciliu din cadrul Asociației Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, primesc ajutor prin „Fondul pentru Vârstnici” al Fundației Regale Margareta a României. Izolarea socială înseamnă pentru aceștia singurătate și lipsa accesului la servicii, ei având nevoie de diverse tipuri de ajutor pentru a face față noilor provocări.

De asemenea, Proiectul „Generații”, desfășurat de Fundația Regală Margareta a României în parteneriat cu Hochland România, din care face parte și „Centrul de zi pentru copii” Cenade din cadrul Asociației Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj, a fost premiat la Gala Societății Civile și continuă cu o nouă ediție. „Centrul de zi pentru copii” Cenade din cadrul Asociatiei Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj oferă oportunități de voluntariat pentru seniorii din comuna Cenade si localitatile din imprejurimi prin proiectul „Generații”, câștigător al premiului I la Gala Societății Civile 2020, la categoria „Proiecte și campanii de voluntariat”. Ne bucurăm să facem parte din acest proiect în anul școlar 2020-2021.”


În această perioadă, Asociația Caritas Blaj oferă sprijin unui număr de 60 persoane vârstnice din Sibiu, Blaj, Cenade și Bucerdea Grânoasă, asigurând acestor oameni servicii de îngrijire la domiciliu integrate (sociale și medicale) precum și ajutor material constând în kituri de igienă personală și pachete cu alimente de bază, susținere posibilă prin finanțarea primită din partea Fundației Regale Margareta a României.

Mulți dintre vârstnici primesc sprijin moral și material din partea familiei sau a persoanelor din cercul lor social. Alții însă sunt nevoiți să iasă din casă pentru a-și procura alimente, medicamente și bunuri de strict necesitate, iar unii sunt pur și simplu nedeplasabili, ori suferă depresii în singurătate. În special pentru aceste categorii de oameni a fost creat Fondul pentru Vârstnici, un proiect al Fundației Regală Margareta a României și finanțat de Fundația Orange România.

Persoanele în vârstă sunt o categorie vulnerabilă și tot ei au mobilitatea cea mai redusă. Nu în ultimul rând, vârstnicii au cea mai scăzută rată de accesare a internetului și experiență în utilizarea tehnologiei în general, ceea ce le face dificilă posibilitatea de a face cumpărături online. De la produse de strictă necesitate până la sprijin emoțional, vârstnicii au nevoie de ajutorul celor din jur pentru a trece cu bine peste această criză neașteptată.

Proiectul „Generații” a fost premiat la Gala Societății Civile și continuă cu o nouă ediție

După ce a primit premiul I la Gala Societății Civile, la categoria „Proiecte și campanii de voluntariat”, programul național Generații, desfășurat de Fundația Regală Margareta a României în parteneriat cu Hochland România, continuă și în anul școlar 2020-2021, adăugând o variantă adaptată pentru mediul online.

După ce a primit premiul I la Gala Societății Civile, la categoria „Proiecte și campanii de voluntariat”, programul național Generații, desfășurat de Fundația Regală Margareta a României în parteneriat cu Hochland România, continuă și în anul școlar 2020-2021, adăugând o variantă adaptată pentru mediul online.

Astfel, seniorii care sunt specialiști într-un anumit domeniu și care doresc să rămână activi după retragerea din activitatea profesională, dar și să contribuie, prin experiența lor, la dezvoltarea școlară și personală a copiilor care provin din medii devaforizate, pot deveni mentori online pentru aceștia. Fundația Regală Margareta a României le oferă această oportunitate în cadrul centrelor sociale de tip școală după școală incluse în programul național Generații, iar proiectul va fi inițiat în zona Transilvaniei cu sprijinul Hochland România.

În contextul pandemiei globale, mulți dintre voluntarii seniori din centrele Generații au fost nevoiți să se adapteze noii realități, adoptând o nouă metodă de lucru cu copiii – cea online. Deși o parte dintre ei au întâmpinat unele dificultăți la început, aceștia au deprins repede modul de lucru cu noile instrumente virtuale, continuând astfel să mențină legătura cu elevii, să le ofere sprijin școlar, ori să organizeze cluburi și ateliere de grup. Această nouă formă de organizare a procesului de învățare este o experiență interesantă, chiar și în lipsa unui contact direct, unii seniori considerând metoda online chiar mai comodă, deoarece le asigură confort și siguranță în această perioada dificilă.

Proiectul Generații a fost dublu premiat în cadrul Galei Societății Civile, obținând atât premiul I la categoria „Proiecte și campanii de voluntariat”, cât și premiul III la categoria „Servicii de asistență socială”.

„Centrul de zi pentru copii Cenade din cadrul Asociatiei Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj oferă oportunități de voluntariat pentru seniorii din comuna Cenade si localitatile din imprejurimi prin proiectul Generații, câștigător al premiului I la Gala Societății Civile 2020, la categoria „Proiecte și campanii de voluntariat”. Ne bucurăm să facem parte din acest proiect în anul școlar 2020-2021”, anunță Caritas Blaj.

Despre Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj

Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj este o organizație neguvernamentală, nonprofit, caritativă, care funcționează sub egida Mitropoliei Române Unite cu Roma Greco-Catolice, având aria de desfășurare pe teritoriul Arhidiecezei de Alba-Iulia și Făgăraș, înființată în anul 1997.

Asociația este un furnizor acreditat de servicii sociale destinate diferitelor categorii de persoane vulnerabile, gama de servicii furnizate către beneficiari este extinsă de la Servicii de îngrijire și asistență medico-socială la domiciliu (primul dintre serviciile înființate, care și-a început activitatea în anul 1999 și a continuat fără întrerupere până în prezent), Servicii de recuperare medicală și psiho-socială, consiliere și integrare a copiilor și tinerilor cu dizabilități, Servicii de consiliere, informare și sprijin pentru familii și persoane aflate în dificultate, Servicii pentru copii de tip centru-zi, Servicii de formare profesională (organizarea de cursuri de calificare și specializare pentru creșterea șanselor de ocupare pe piața forței de muncă), Servicii de comerț en-gros/en-dail, Servicii de sprijin în demararea și implementarea de proiecte antreprenoriale pentru persoane din grupuri vulnerabile. La nivelul Direcțiilor sociale funcționează momentan un număr de 16 servicii sociale.

Asociația Caritas Mitropolitan Blaj este membră a Confederației Caritas România încă de la înființare și aparține rețelei internaționale Caritas, cea mai mare rețea privată de servicii sociale și ajutor umanitar din lume prezentă în peste 140 de țări.

Despre Fundația Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații.

Încă din anul 1993, Fundația a venit în sprijinul vârstnicilor din România prin programe menite să combată izolarea și singurătatea și să ajute la creșterea calității vieții acestora, precum Fondul Special pentru Bătrâni, Seniorii Noștri, Clubul Seniorilor, Niciodată Singur, Campania Flori pentru Suflet, Telefonul Vârstnicului, Centrele Generații. Astfel, peste 180.000 de persoane vârstnice au primit sprijin din partea Fundației de-a lungul timpului. Informații pe www.frmr.ro/ .

Alte amănunte, pe site-ul /www.caritas-blaj.ro

14.10.2020.