Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Duminică, 15 noiembrie, „Ziua Caritas 2020”: colectă de Ziua Mondială a Săracilor în toate bisericile greco-catolice

Duminica Samarineanului Milostiv coincide cu Ziua Mondială a Săracilor, ajunsă în acest an la cea de a patra aniversare. De peste 20 de ani, în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, această zi e dedicată promovării și susținerii organizației Caritas și a operelor sociale și de caritate pe care această instituție le desfășoară în favoarea celor săraci din cadrul comunităților noastre. În acest sens, va fi organizată, în toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, o colectă pentru ajutorarea familiilor sărace și fără posibilități materiale.

„Este o ocazie deosebită ca, în această zi dedicată celor mai necăjiți dintre noi și operelor de caritate, fiecare dintre noi să încerce cu ajutorul harului dumnezeiesc să nu se mai pună pe primul loc al existenței proprii și să lase umanitatea să-i inunde inima și trăirile. Să ne orientăm privirea către cei săraci bucurându-ne astfel de compania lui Isus și lepădându-ne de indiferență, grabă, ipocrizie, prin aceasta oferind sens propriei noastre vieți.

Am recunoscut și ne-am reamintit fiecare dintre noi în aceste timpuri de nenorociri aduse de pandemie ce înseamnă o mână întinsă din partea unui vecin, a unui voluntar, a unui operator medical sau social, a preotului nostru, persoane care au sfidat infectarea pentru a aduce sprijin și mângâiere. Operatorii Caritas au fost semnul vizibil, concret și mereu prezent pentru mii de săraci în această perioadă deosebit de grea reușind pe parcursul acestui an să distribuie peste 30 de tone de alimente.

Această acțiune se dorește a fi continuată și facem apel la toți credincioșii noștri și la oamenii de bună credință să întindă o mână de ajutor pentru a susține această lucrare și slujire pe care organizația Caritas o realizează în numele Bisericii și, în cele din urmă, în numele nostru al tuturor”, se arată într-o scrisoare circulară semnată de Prea Fericirea Sa, Cardinal Lucina Mureșan, Arhiepiscop Major şi Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și de Pr. Nicolae Anușcă, Director Caritas Mitropolitan Blaj.


„Rugăciunea către Dumnezeu și solidaritatea cu săracii și cei suferinzi sunt inseparabile. Pentru a celebra un cult care să fie plăcut Domnului, este necesar a recunoaște că fiecare persoană, chiar și cea mai lipsită și disprețuită, are imprimată în ea imaginea lui Dumnezeu”. (Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru a IV-a Zi Mondială a Săracilor 15 noiembrie 2020)

Preacucerniciile Voastre, Fraţi Preoţi,

Iubiţi credincioşi,

Duminica de azi este denumită și cunoscută în Biserică sub numele de Duminica Samarineanului Milostiv și într-un mod providențial coincide cu Ziua Mondială a Săracilor, ajungând în acest an la cea de a patra aniversare.

De peste 20 de ani, în Biserica noastră, această zi e dedicată promovării și susținerii organizației Caritas și a operelor sociale și de caritate pe care această instituție le desfășoară în favoarea celor săraci din cadrul comunităților noastre.

Sfântul Părinte Papa Francisc ne învață și ne îndeamnă în această zi că: „binecuvântarea Domnului coboară asupra noastră și rugăciunea ajunge la scopul său atunci când sunt însoțite de slujirea adusă săracilor”.

Suntem pe deplin conștienți fiecare dintre noi că o viață creștină autentică nu poate fi redusă doar la a ne împreuna mâinile în fața Domnului fără a fi însă dispuși să întindem mâinile și către cei săraci.

Este o ocazie deosebită ca, în această zi dedicată celor mai necăjiți dintre noi și operelor de caritate, fiecare dintre noi să încerce cu ajutorul harului dumnezeiesc să nu se mai pună pe primul loc al existenței proprii și să lase umanitatea să-i inunde inima și trăirile. Să ne orientăm privirea către cei săraci bucurându-ne astfel de compania lui Isus și lepădându-ne de indiferență, grabă, ipocrizie, prin aceasta oferind sens propriei noastre vieți.

Am recunoscut și ne-am reamintit fiecare dintre noi în aceste timpuri de nenorociri aduse de pandemie ce înseamnă o mână întinsă din partea unui vecin, a unui voluntar, a unui operator medical sau social, a preotului nostru, persoane care au sfidat infectarea pentru a aduce sprijin și mângâiere.

Operatorii Caritas au fost semnul vizibil, concret și mereu prezent pentru mii de săraci în această perioadă deosebit de grea reușind pe parcursul acestui an să distribuie peste 30 de tone de alimente.

Această acțiune se dorește a fi continuată și facem apel la toți credincioșii noștri și la oamenii de bună credință să întindă o mână de ajutor pentru a susține această lucrare și slujire pe care organizația Caritas o realizează în numele Bisericii și, în cele din urmă, în numele nostru al tuturor.

Cu dragoste în Cristos,

† LUCIAN Cardinal MUREŞAN
Arhiepiscop Major şi Mitropolit

Pr. Nicolae ANUȘCĂ
Director Caritas Mitropolitan Blaj


13.11.2020.